A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Az elronthatatlan piskóta

2014. július 09. 09:34 - The Gastro Acrobat

A Gasztro Akrobatika mától csapatjáték lesz, hiszen új üdvöskénk; Gasztro Akrobata Noémi felel majd azért, hogy a sütőitek megállás nélkül bekapcsolva legyenek. Első receptjében három lépésben mutatja meg a világnak, elronthatatlan piskóta receptjét. Olyan egyszerű, hogy már nagyszerű. Csavarjátok fel a hőfokot és ne féljetek bepiszkolni a kezetek. Jó szórakozást hozzá!
Gasztro Akrobata Peti

 

A Piskóta ami nem piskóta!

Sok rémtörténetet hallottam már szalonnás piskótákról, meg olyanokról, amik laposak maradtak sütés közben, vagy amik a sütőből kivéve változtak lepénnyé. Ez a recept még egyszer sem hagyott cserben, és mindenkit csak arra tudok biztatni, hogy próbálja ki, és nem fog csalódást okozni. Az, aki sütésre adja a fejét, általában tudja, hogy minél habosabb marad a piskótatészta, annál jobb végeredményt kapunk. De az eredeti verzióban, ahol először a tojás-sárgákat keverjük össze a cukorral, és utána adjuk hozzá a felvert fehérjét, nagy valószínűséggel annyira összetörik a hab, hogy mire a sütőbe kerül, már el is felejthetjük a magas piskótát. A megoldás pofonegyszerű: megfordítjuk a sorrendet, és először a habot verjük fel a cukorral, és utána adjuk hozzá (akkor már nem géppel, hanem egy kézi erővel, egy konyhai lapáttal) a tojássárgáját, illetve a sütőporral elkevert lisztet. Az én sütőm légkeveréses, és még nem sütöttem sima sütőben, de meggyőződésem, hogy ott sem vallunk szégyent ezzel a módszerrel…

 

Bevásárló lista:

  •          6 tojás
  •          20 dkg cukor
  •          20 dkg sima liszt (8 dkg kiváltható étkezési keményítővel)
  •          2 kk. sütőpor
  •          csipet
  •          1 csomag vaníliás cukor

 

Mielőtt hozzákezdenénk a tényleges munkához, a sütőt előmelegítjük 170oC-ra, és a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (az oldalára is tehetünk sütőpapírt, de én nem szoktam). A sütőforma oldalát semmiképpen nem zsírozzuk, mert nem tesz jót a tésztának. 

 

000.gif

 

Első lépés

Most jön az érdemi munka: A tojások sárgáit elválasztjuk a fehérjétől. A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, amikor már a hab kezd keményebbé válni, szép lassan hozzáadjuk a cukrot (2-3 adagban). Amikor már extra keménnyé vált a hab (a tálat megfordítva nem csúszik ki, illetve ha kivesszük a habverőt, megmarad a kis sipkája), akkor a gépet félre tesszük, többé már nem lesz rá szükségünk.

 

0.gif

 

Második lépés

A félretett tojás-sárgákat hozzáadjuk a fehérjékhez, és óvatosan egy konyha lapáttal belekeverjük. Az előzőleg kimért lisztet és hozzákevert sütőport hozzáadjuk, és újra óvatos keveréssel egyneművé varázsoljuk.

 

1.gif

 

 Harmadik lépés

Az elkészült tésztát belapátoljuk a sütőformába, és az előmelegített sütőbe a középső rácsra toljuk (én ilyenkor szoktam rákapcsolni a légkeverést). 

 

3.gif

 

 

A sütés

A sütési idő az én sütőmnél kb. 22 perc, de ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Ha úgy látjuk, kb. 15 perc után, hogy nagyon pirulna a teteje, akkor érdemes lehet a tetejére alufóliát teríteni.

Az eredmény

 

4.gif

 

Vágjatok bele! Ölel benneteket:

Gasztro Akrobata Noémi

komment
süti beállítások módosítása