A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Te Józsi! Mégis mit fogunk enni a Vb döntő alatt? Ugye nem szúrod ki a szemem holmi száraz pogácsával megint?

2014. július 12. 20:58 - The Gastro Acrobat

A BŰVÖS ÖTÖS: a legjobb focimeccs-nézős kaják - IV. rész

 

Nemrég összeállítottam az öt legjobb focimeccs-nézős kaják listáját. Azóta pörgött a VB, holnap már a döntőt játsszák. Jó meccsre számíthatunk; a németek brazilokra mért elsöprő győzelme után biztos sokan kíváncsiak lesznek a végső játékra. Tehát az izgalmas mérkőzés adott, már csak azt kéne kitalálni, hogy mit adjunk a farkaséhes haveroknak? Vasárnap lévén olyan kaját érdemes csinálni, ami kicsit gazdagabb a sörkorcsolyánál, ami felszívja a sört, megkímélve minket a hétfő reggeli másnapos munkakezdéstől. Arról nem is beszélve, hogy mégiscsak négyévente van VB döntő, adjuk meg hát a módját! A mostani recept nemcsak pofonegyszerű, de kiváló alkalom a hűtőben felhalmozott maradékok felhasználására is. A végeredmény pedig csodás lesz, szokás szerint garantálni tudom a sikert.

Mi fán terem a calzone?

A calzone gyakorlatilag egy félbehajtott pizza tészta (a calzone szó a „pincere” (összegyúrni) latin kifejezésre hajaz), ami belül meg van töltve minden földi jóval amint azt a pizzánál megszokhattuk (Amúgy a pizza is a calzonéhez hasonlóan a szegények eledele volt, és azt raktak rá, ami éppen otthon volt, esetleg a kertben megtermett) Tegyünk mi is így, de lehetőleg a jóízlés határain belül - rizses hússal azért ne próbálkozzunk! Jellemzően paradicsomos szósszal kenik meg a tészta alapot és erre teszik a feltétet.) Az Olaszországból származtatható étel kivételesen tökéletes egy jó sörözés kiegészítésére, hiszen nem csak hidegen, de melegen is fogyaszthatjuk; nem csöpög és biztosan jóllakunk a félbehajtott kelt tésztától. Azonban mielőtt felvágnánk a haverok előtt, hogy milyen frankók vagyunk az olasz konyha egyik leghíresebb szülöttjének elkészítésében (hadd jegyezzem meg, hogy a pizza eredetileg a görög hajósok által került a csizmára, persze akkor még nem így festett). Dél-Olaszországban a pizza szélét szívesen fogyasztják mézzel, így édesítve a kelt tésztát -mi is sok mindent tehetünk a pizzánkra, de azért a ketchupot engedjük el, az nem ide való! Akkor jó a pizza, ha forró kemencében sütik és a tésztája papírvékony. A calzone-t érdemesebb kicsit vastagabbra hagyni (mint amúgy a pizzát hagynánk), hogy elbírja a gyomrába pakolt finomságok súlyát.

A tészta kelt tészta, de nem nagy macera megcsinálni. (Kis gyakorlással) hipp-hopp megvan; érdemes több adaggal számolni és a pizza tésztát kinyújtva (félig kisütve) lefagyasztani. Így amikor hazaérünk hétfő este a melóból és az előző napi calzone már csak egy szép emlék, könnyedén feleleveníthetjük azokat a boldog perceket, hiszen a pizzát megkenve, feltéttel megpakolva, a sütőbe bevágva, 5 perc alatt elkészíthetjük a fagyasztott alapot.

A tészta

Ígérem ez lesz a legkimerítőbb az egész tortúrában. Ezért javaslom, hogy ezt csináltassuk meg anyuval, apuval, esetleg barátnővel jó előre, de csak ha nincs bátorságunk jól érezni magunkat és játszani egy jót. Olaszországban lehet kapni előre kinyújtott pizza tésztát a boltban amire csak fel kell pakolni a feltétet; olyasmi mint itthon a leveles tészta. Azonban ha kicsit is adunk magunkra, akkor legyünk merészek és vágjunk bele! Nagyon jó móka tésztát gyúrni, tuti tetszeni fog. Ha az alapanyagokat pontosan kiméritek, nem lehet gond. Ráadásul a kedvenc csapatunk kiesését is megbosszulhatjuk, kiváló stresszoldó a tészta dagasztása. A rendrakást még mindig meghagyhatjuk anyunak, apunak és a barátnőnknek is.

Bevásárló lista (6 pizzához)

  • 800 g fehér liszt (Az olaszok a „Tipo 00” lisztet használnak, ami csak annyit jelent, hogy extra magas a sikértartalma, ilyet itthon nehezebb beszerezni, de pl. a Culinarisban lehet kapni.)
  • 200 g búzadara
  • egy jó nagy csipet (Egy csapott evőkanálnyi biztosan kell, különben ízetlen lesz a tésztánk.)
  • kb. 600 ml langyos víz, amiben feloldunk egy fél kocka élesztőt és hozzáadunk egy csapott evőkanál kristálycukrot (A vízzel vigyázzunk, mert nagyban függ a liszt vízfelszívó képességétől a mennyisége. Egy fél deci plusz-mínusszal számoljunk. Érezni fogjuk, hogyan veszi fel a liszt a vizet, ezért előre nem érdemes ennél többel dolgozni.)

Hogyan lesz vízből és lisztből pizza tészta?

Természetesen az élesztő a kulcs. Én a hűtős (friss) élesztőt használom, de Jamie Oliver például élesztőporral dolgozik a receptjeiben, úgyhogy az is biztosan megfelel.

1. lépés: a vékony és levegős pizza tészta felé

A lisztet és a darát keverd össze a sóval és halmozd fel a konyhapulton. (Akik túl konzervatívak az ilyen liberális módszerektől, azok mindezt egy nagy tálban is megtehetik.) Nagyon fontos, hogy végig a kezed használd és ne mást. A kupacunkba alkossunk egy mélyedést, ide fogjuk beleönteni a vizet, így figyeljünk rá, hogy mély legyen, valamint, hogy ne tudjon sehol megszökni az élesztős folyadék.

4.jpg

2. lépés: az élesztő felébred

A langyos vízben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőnket. Ha azt is elkevertük és fel is oldódott, akkor tegyük félre pár percre. Ha kellően tiszta a fülünk, hallhatjuk, ahogyan dolgozik az élesztő, a víz pedig kissé pezseg. Ha ez a folyamat már végbement, akkor ne habozzunk a vizünket az előre megásott mélyedésbe önteni.

3. lépés: utoljára a homokozóban volt ilyen jó

A kicsi kacsónkat nem féltve kezdjük el lassan körkörös mozdulatokat bevetve elkeverni a lisztet és a vizet egészen addig, amíg kásaszerű nem lesz. Ekkor se álljunk le, célunk, hogy az összes liszt eltűnjön a munkapultról és az összeállt tésztát labdává formáljuk. Ha ide eljutottunk, vessük be minden erőnket, csűrjük, csavarjuk, püföljük és dögönyözzük! Ha még nem tűnt fel, most éppen dagasztunk, ez kulcsfontosságú a minőségi tészta szempontjából! Nem tarthat 10 percnél kevesebb ideig.

3.jpg

4. lépés: ahol nemcsak a kezünk, de a tészta is megdagad

Ha kellemesen sima, ugyanakkor rugalmas a tésztánk, tegyük tálba. Szórjuk meg a tetejét liszttel és fedjük le egy nedves konyharuhával. A nehezével már végeztünk, a tésztának is pihennie kell, nem csak nekünk. A csendes pihenő körülbelül 15 percig tartson, utána szabad nyújtani. Javaslom, hogy ne nyújtófával dolgozzunk, mert a kelesztés alatt felgyülemlett buborékokat nem volna jó kipréselni a mennyei tésztából.

5. lépés: az igazán forró pillanatokért

A tésztát a kelesztés után szeljük, annyi részre ahány pizzát csinálnánk, formáljunk újra gombócokat és a kezünkkel széthúzogatva nyújtsuk ki őket minél vékonyabbra. Ebből a mennyiségből lesz az ideális 6 adag. A sütőt melegítsük elő a még nyújtás előtt, mert nem tesz jót a tésztának, ha kinyújtva állni hagyjuk. (Akkor inkább fagyassszuk le!) A sütő olyan forró legyen amilyen csak lehet - 250 fok légkeveréssel megteszi. Ha belisztezed a pultot és a kezed, nem fog hozzáragadni a tészta. Bátrabbak a levegőben is megpörgethetik a tésztát, csak vigyázzatok, hogy egyenletes vastagságú legyen a tészta és az ég szerelmére: hadd maradjon levegős, mert akkor lesz igazán finom.

Állítsuk össze a calzone-t

Eddig szimpla pizzát csináltunk, de most jön a csavar! A kinyújtott tésztánkat kenjük meg az előre elkészített paradicsomszósszal és pakoljuk bele, ami éppen otthon van!

calzone.jpg

A legegyszerűbb csodajó paradicsomszósz

Amíg megkel a tészta, összedobhatunk egy szuperkirály paradicsomos alapot. Én ezt nem csak pizza alapnak használom, mindenféle tésztához el szoktam sütni.

  1.        Két-három evőkanál olivaolajon megpirítunk egy gerezd fokhagymát, amit előtte papírvékonyra szeltünk. Azoknak, akik nem bánnak jól a késsel, javaslom ruházzanak be egy fokhagymanyomóra az ilyen kínos helyzetek megmentése végett. Vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne keseredjen meg! (Ez akkor következhet be, ha megég.)
  2.        Öntsük nyakon egy Lucius hámozott paradicsom konzervvel és hagyjuk felforrni. és bors, esetleg egy kis csokor friss bazsalikom ízlés szerint mehet bele. Ha felforrt, kapcsoljunk kis lángra és még 5 percig főzzük.
  3.        Ha elzártuk a gázt kóstoljuk meg, hogy nem hiányzik-e belőle valami. Ha megvagyunk, mehet bele egy kis kocka vaj, ez fogja igazán összehozni az ízeket.

A friss paradicsomszószra aztán tényleg azt pakolunk, amink épp van, sonkát, szalámit, bacont, sajtot, zöldségeket, rukkolát, miegymást.

Én most jóféle Pármai sonkát, koktélparadicsomot, egy negyed hagymát és egy kis rukkolát halmoztam a tésztára. Ha ezzel megvagyunk, hajtsuk félbe és dolgozzuk össze a széleket. Vigyázzunk, hogy ne szakadjon ki és hogy mindenütt jól zárjon!  Valahogy így kell kinéznie:

 fotó 1_1.JPG

Természetesen azt is megtehetjük, hogy csak előkészítjük a pizza tésztát valamint a paradicsomszószt, s mindenki maga pakolja meg az általa választott alapanyagokkal. Ha megvagyunk, vágjuk be a sütőbe és süssük készre. Konyhánként változó, de körülbelül 5-10 perc alatt készen is vagyunk. Vegyünk hát egy gyöngyöző sört a jobb kezünkbe, egy calzonét a balba és élvezzük a haverok társaságát és a meccset! 

Jó szórakozást!

A Gasztro Akrobata

komment
süti beállítások módosítása