A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

A nagy hamburger-párbaj: W35 VS A Gasztro Akrobata

2014. július 21. 01:07 - The Gastro Acrobat

A párbaj végkimenetelének ismertetése mellett eláruljuk, hogy mi milyen hamburgerrel indultunk. Igen, itt és most kiadjuk legféltettebb titkaink egyikét: A Gasztro Akrobata Hamburger titkos receptjét! Öveket becsatolni, ínycsiklandó hamburger recept következik!

IMG_8130.JPG

A párbaj résztvevői:

Kihívó: A Gasztro Akrobata /jobbra/ csapat

Házigazda: Balogh Dániel /balra/, (W35 Tex-Mex étterem, Bár és Grill

IMG_8161.JPG

Egyik barátommal valamelyik nap egy csodajó hamburgert tüntettünk el épp a föld színéről, miközben arról győzködött, írjak én is egy hamburgerekkel foglalkozó cikket. Manapság egy valamirevaló gasztroblog nem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon a hamburgerekkel – mondta a barátom két nagy harapás között. Jól tudom – válaszoltam neki – hogy ezt kívánná a trend, de ugyanakkor Dunát lehetne rekeszteni a hamburgerező listákkal, a hamburger recepteket feldolgozó és általában a hamburgerrel foglalkozó írásokkal. Boldog-boldogtalan hamburgerről ír és gyorsabban nyitnak a hamburgeres helyek, mint azt számon lehetne tartani. Levonva a szükséges konklúziót született meg az ötlet: olyan különleges cikket kéne összehozni, amilyen még nem volt.

IMG_7866.JPG

A beszédet tettek követték és rögtön a következő hétre sikerült a BurgerPápa közbenjárásával összehozni és megvalósítani a hamburger-párbajt a W35 séfjével, Balogh Dániellel. Egyébként a nagy csatát megelőzte egy találkozó, beültünk egy sörre és egy interjút is készítettem Danival, amiben arról mesél, hogy hogyan adta a fejét hamburgersütésre, hogyan született meg a W35 és hogy miért is szereti éppen ezt csinálni. (Az interjút később olvashatjátok.) Miután sikerült lefektetni a szabályokat, kitűztük a verseny időpontját. Nagyon lelkes voltam, hiszen izgalmasnak ígérkezett! Abban maradtunk, hogy Dani és én is megsütjük a hamburgerünket, majd vaktesztnek alávetve a Füge-udvar gyanútlan vendégeivel megkóstoltatjuk azokat; így ők döntik el melyik burger a nyerő. Annak érdekében, hogy a korrekt szakmai színvonal is biztosítva legyen meghívtuk Jancsa BurgerPápa Janit, hogy ő maga is kóstolja meg a kreációinkat.

IMG_8092.JPG

A Gasztro Akrobata Burger

Gasztro Akrobata Noémival gyorsan le is ültünk másnap, összedugtuk a fejünk és megbeszéltük, hogy ő intézi a bucit - ezzel hatalmas terhet levéve a vállamról – elvégre mégiscsak ő a sütés papnője. Abban maradtunk, hogy a buci könnyű lesz és kalácsszerű, de nem édes. Kis extraként bacondarabokat tettünk a tésztába, nem is maradt el az eredmény. A csúcskirály buci receptjét itt olvashatjátok el.

IMG_8150.JPG

Második lépésként ki kellett találnom, hogy mi kerüljön belülre. Nem akartam túlbonyolítani a dolgot így egyetlen szabályt tűztem ki magamnak: semmi mesterséges BBQ szósz, legyen egyszerű, de mégis üssön nagyot. Fontos, hogy nem csak ízben, de színekben is passzoljon a kreáció.

1. Grillezett kaliforniai paprika

A legjobb, ha ezt egy nappal előre készítjük el, mert egy éjszaka a hűtőben csodákra képes!

IMG_7858.JPG

Alapanyagok:

  • 1 kaliforniai paprika
  • 1/2 citrom leve és héja belereszelve
  • 1 kimagozott piros chili
  • 3-4 evőkanál jó minőségű extra szűz olivaolaj
  • só & bors
  • 1 lezárható műanyag tasak

Rendkívül egyszerű a helyzet! A paprikákat dobjuk fel a nyílt lángra. Olyan könnyű a dolgunk, hogy még serpenyő sem fog kelleni. Ha nincs gáztűzhelyünk, akkor a sütőt is használhatjuk, a lehető legnagyobb hőfokon, közel a hőforráshoz. Akik rendszeresen odaégetik a sütnivalót, most örülhetnek, mert itt ez a cél. Ha szénfekete a paprika egyik oldala, forgassunk rajta egyet. Ha már minden oldala megégett, akkor vegyük le a tűzről és tegyük őket a műanyag tasakba, majd zárjuk le a zacsit.

Nem kell megijedni, nem etetek senkivel rákkeltő szenes ételt, csak a héja égett meg a paprikánknak. Azért tettük a zacskóba, mert így a felgyülemlő gőz felpuhítja a paprika felszínét és  így a második lépésben (kb. 5 percet kell állni hagyni) könnyen le tudjuk dörzsölni azt. Az így kapott sült paprikának enyhén füstös íze lesz, egészen kiváló a mi burgerünkbe.

IMG_7954.JPG

Harmadik lépésként egy tálban az addigra kis kockára vágott (meghámozott) paprikát, a felaprózott chilit, az olivaolajat, a citromlevet és citrom héját valamint a sót és borsot keverjük össze. Gyors kóstolás, ha minden tuti, mehet a jégre.

2.  Brutálisan király hagymalekvár

Az ötlet a következő: mivel azt szeretnénk, hogy a burgerünk lelkileg ki legyen egyensúlyozva, ezért arra kell törekednünk, hogy az összetevők egymással harmonizáljanak. Cél a Nirvana. A kicsit savas és füstös paprikát kiválóan kiegyensúlyozza az édeskés hagymalekvár. Alapvetően öt fontos alapanyaggal dolgoztam: hagyma, jó minőségű vörösbor, virágméz, rózsabors és kakukkfű. A részletes receptet itt elolvashatod. Ezt is érdemes előre elkészíteni, jót tesz neki egy éjszaka kettesben a hűtőben a grillezett paprikával, így biztosan összebarátkoznak másnapra.

fotó 5_1.JPG

3. Sült paradicsom

Mivel semmilyen mesterséges BBQ szószt nem használunk, nyerő ötlet valami olyan hozzávalóval előrukkolni, amitől kellően szaftos lesz az összhatás. A paradicsomot vastag karikákra vágjuk, só, bors és némi olívaolaj társaságában sütőpapírra fektetve bevágjuk körülbelül 15 percre a sütőbe. Ha szépen megsült, félretesszük pihenni kicsit. Ezt frissen érdemes csinálni, de ez talán nem annyira megerőltető.

IMG_8001.JPG

 4. A húspogácsa

Mindig ez a legkényesebb kérdés egy hamburgerben. Én évek óta ugyanannál a hentesnél vásárolok a csarnokban, így mindig biztos lehetek abban, hogy a legjobb minőségű húst kapom. Szopós malactól kezdve báránycsülkön át sok mindent vettem tőle, a bizalom teljes. Gyuri bácsi marhanyakkal dolgozik és frissen darálja (külön vett egy darálót a hamburgerhúsokhoz, mert egy másik neves hamburgerezőbe ő szállítja a buciba-valót) a húst.

IMG_7890.JPG

 

Egyszer megkérdeztem, hogy mennyire friss az áru, nem válaszolt semmit, csak nyersen elkezdte enni a darált marhanyakat.

IMG_7956.JPG

Hamburger préssel dolgoztam, (adagonként 15 dkg hússal) de a kezünkkel is formázhatunk húspogácsát (ebben az esetben minimum 2 órára tegyük a kész pogácsát a hűtőbe, hogy ne essen szét sütéskor). Nagyon fontos: nem szabad előre fűszerezni! Még fontosabb: nem szabad mindenfélét a húshoz keverni! Ez csúcsminőségű marha, ne rontsuk el az ízét semmivel. Dobjuk fel a pogácsákat a grill lapra, (vagy grill serpenyőbe) ha az már kellően forró. Az a cél, hogy hirtelen megsüljön a hús külső felülete, mert így bezárhatjuk a nedvességet a húspogácsákba.

IMG_7980.JPG

Csak akkor sózzuk, borsozzuk, ha már megfordítottuk (mindig a megsült húst sózzuk, hiszen másként kiengedi a levét). Egy villával nyomjuk meg a húspogácsa felületét, ha nem szivárog belőle véres szaft, akkor kész. (Én medium-ra igyekszem sütni a húst, ilyenkor a közepe még jócskán rózsaszínű. Próbáljátok ki, sokkal szaftosabb marad a húspogácsa.) Oldalanként 3-4 percnél ne süssük hosszabban, mert akkor kemény lesz és száraz. Ha levettük a grill lapról hagyjuk egy-másfél percet pihenni a marhanyakat, különben még elgémberedik.

5. Gasztro Akrobata Noémi íncsiklandozó baconös bucija

A receptet itt elolvashatjátok. Pusztán annyi a feladat, hogy amikor a húst megfordítottuk, akkor a bucikat is dobjuk fel a grillre, kicsit érdemes megpirítani a kis szépségeket, így jobban viselik majd, ha mindenfélével telepakoljuk őket.

IMG_0885_a.jpg

Ha mindennel megvagyunk, állítsuk össze a hamburgerünket. Nagyon fontos, hogy frissen tálaljuk. Ez nem az az étel, amit egyszerre el fog tudni kezdeni majszolni 42 gyerek egy szülinapi zsúron. A hús tovább sül az után is, hogy levettük a grillről. A buci kiszáradhat. Láthatjuk, hogy rengeteg veszély leselkedik egy magányosan várakozó hamburgerre, így megelőzve a bajt, lássunk neki frissen!

A Gasztro Akrobata Burger

mutimiteszel.jpg

A párbaj

Most már tudjátok én mivel indultam csatába, ám arról még nem beszéltem, hogy W35 Dani mivel indult ellenem harcba. Dani a W35 klasszikus burgerét készítette el, ez egy baconös, chedárral elkevert paradicsomlekváros hamburger. Fel volt adva a lecke, igazán különleges és méltó ellenfélre talált a Gasztro Akrobata hamburgere. Érkezésemet követően megnéztük én miket hoztam, az alapanyagokat meg is kóstoltuk egyenként, a séf elemezte azokat. A hagymalekvár lenyűgözte, ezt jó jelnek vettem.

IMG_8064.JPG

A konyhába lépve beöltöztem, sapkát vettem (kötelező a hajszálak miatt a konyhába) és nekiálltam főzni. Mikor mindketten megvoltunk, felvágtuk a burgereket és kivittük a szomszédos Füge udvarra. Villám gyorsan akadt önként jelentkező, aki megkóstolta volna a kreálmányokat. Összesen hatan kóstoltak 5 vadidegen szerencsés és a BurgerPápa (burgerblog) személyesen.

IMG_8022.JPG

Nagyon szoros volt a verseny, 0-tól 10-ig kellett pontozni a hamburgereket minden részletre kiterjedően. A tálalástól, az alapanyagok összhangján keresztül az ízeken át mindent figyelembe vett a zsűri. Jancsa BurgerPápa Jani tartózkodott a pontozástól elfogultságra hivatkozva, de tekintettel arra, hogy egy morzsát sem hagyott a burgerünkből, én elégedett ügyfélként értékeltem őt. A megmaradt 5 zsűriből egy-egy ponttal lemaradva ugyan, de végeredményben 3 zsűritag által  W35 Dani hamburgere került győztesként megnevezésre. Egy zsűritag döntetlent ítélt és egy pedig a Gasztro Akrobata burgert hozta ki győztesként.

IMG_8033.JPG

Így összesítve nyert W35 Dani, még ha csak egy hajszállal is. Daninak nem sikerült KO-val kiütnie, ami nagy büszkeséggel tölt el, hiszen mindvégig versenyben voltam. További örvendetes tény, hogy mindkettőnk hamburgere a 10-es skála felső negyedéből kapott kizárólag pontokat, nyolcasnál nem születetett rosszabb eredmény. A hazai pálya bevált Daninak, gratulálunk neki ez úton is!

4 : 2

 

Természetesen visszavágót követeltem, amire hamarosan sort is fogunk keríteni. Sőt, annyira jól sikerült az ötlet, hogy további hamburgerezőket is ki fogok hívni hamburger-párbajra, mert remek mókának bizonyult.

IMG_8073.JPG

A szükséges tanulságokat levonva, nagyon elégedetten távoztam. Fergetegesen sikerült mindkét hamburger, így nem maradtam szégyenben. Próbáljátok ki ti is a receptet, süssetek magatoknak hamburger bucit, tuti nem bánjátok meg! Aztán, ha tehetitek, látogassatok el a W35-be és írjátok meg ti magatok, hogy melyik hamburger ízlett jobban!

IMG_8170.JPG

Köszönetnyilvánítás:
Köszönjük a cikkben szereplő fergeteges fotókat Kövesdi Andreának! Köszönjük a W35-nek a lehetőséget és a konyhát! Továbbá köszönjük a zsűrinek az értékes munkát!

IMG_8101.JPG

IMG_8140.JPG

Grillre fel, hamburgerrel a boldogságért és a nyárért!

Üdv,

A Gasztro Akrobata

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása