A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Kapolcsi gasztro-körkép: Művészetek Völgye gyomor szemmel

2014. július 28. 01:01 - The Gastro Acrobat

Előre szeretném leszögezni, hogy aki fogyókúrázik, az messziről kerülje el a Művészetek Völgyét! Bár hallottam pletykákat arról, hogy vega szendvicset is árulnak valahol, de ilyesmivel nem találkoztam. A Gasztro Akrobata végigkóstolta helyettetek a Művészetek Völgyét, nektek így nem maradt más dolgotok, mint a hömpölygő tömegen keresztülhasítva rárepülni a finomabbnál finomabb gasztronómiai orgiákra. Hét pontba foglaltam össze azokat az ételeket, amit nem fogtok, vagy nem szabad kihagynotok! A völgy ízeit a magyaros konyha jellemzi, megtalálhatóak a sztenderdnek mondható ételek, úgy mint a sült kolbász, de nagy szerencsénkre ennél sokkal izgalmasabb kalandokba is belebotolhatunk. Lássuk hát, hogy Kapolcson, a Művészetek Völgyének fővárosában mit ehet a nagyérdemű.

IMG_7022.JPG

Katlan Tóni Konyhája

IMG_7005.JPG

Aki lejön a völgybe, majdnem biztos, hogy egyszer bekeveredik Katlan Tónihoz. A kapolcsi események szívében, a patak partján, a kőhídnál hatalmas udvarban dolgozik Tóni az embereivel. Azoknak ajánlom a Katlant, akik kedvelik a piaci vásárokban is megtalálható teljesen átlagos, már-már közhelyes sütödéket. Van sültkolbász, kakashere pörkölt, meg kutyafüle. Üdvözlendő változás az előző évekhez képest, hogy idén házi burgonyás cipót kapunk szikkadt kenyér helyett, ami tényleg jó volt. Valószínűleg a völgy egyik legdrágább vendégszeretetét élvezhettem és ami azt illeti, nem éri meg az árát. Igazi kuriózumokkal is találkozhatunk, ilyen a kedvencem is: az 1900 forintos pálinka/feles.

„A Katlan Tóni Konyhája célja, hogy a hagyományos vidéki kultúrát vendégeivel megismertesse és élhetővé tegye számukra. Azért esett a választás erre a korra, mivel ekkor az értékek még valóságosak voltak, a kolbász kolbászból volt, a bort szőlőből készítették.” –írja Katlan Tóni a honlapján (www.katlantoni.hu)

 IMG_7004.JPG

Érkezésünket követően az első utunk ide vezetett, hiszen Katlan Tónit nem lehet kihagyni, ha a kapolcsi gasztronómiát akarjuk górcső alá venni. A puding próbája az evés, Katlan Tónié a kolbász.

IMG_7025.JPG

Egy fél cipó, egy méretes kolbi mustárral meg némi savanyúsággal kétezer forint környékén mozog. A kolbász tényleg kolbászból volt, ami megnyugtató. Azonban komoly kétségeim vannak azt illetően, hogy házilag készült-e, ám ennek ellenére nem volt rossz. A kolbászok szaftosak voltak és mócsinggal nem igen találkoztunk. A menü legizgalmasabb része a cipó volt, amit helyben dagasztanak és sütnek.

 Cili néni zsíros deszkája

Amikor valaki hosszabb időt tölt el Kapolcson, Cili néni kocsmájába is biztosan bekeveredik. A Kossuth Lajos nevére keresztelt főútról nyíló udvarban található talponállóban elfogyasztott két-három kör fröccs után, ha megéhezel, a legjobb választás a zsíros deszka lehet.

IMG_7026.JPG

 

A klasszikus ízek kedvelői potom kétszáz forintért élvezhetik a disznózsírral és hagymával felszerelt szelet kenyeret. Bár idén már kézműves libazsírral is találkoztam, Cili néni zsíros deszkájával árban semmi sem tudta felvenni a versenyt. Ha valaki csak egyvalamit kóstolna a völgyben, akkor nem ez a legjobb választás, de uzsonnára tökéletes.

Kék Abrosz Vendégasztal

IMG_7008.JPG

Most, hogy kipipáltuk a kötelezőket, lássunk valami izgalmasabbat. A Kék Abrosz Vendégasztal intézménye már önmagában is említésre méltó. A rendszer lényege, hogy Magdi néni az ebédre szánt töltött káposztát nem öt főre készíti, hanem harmincra és az oda betérőket saját asztaluknál vendégeli meg. A dologban nem csak az az izgalmas, hogy olcsón ehetünk házi kosztot, de így megismerkedhetünk a tájra jellemző sajátos konyhai praktikákkal is. Ez itt nem nagyüzem, a légkör családias.

IMG_7011.JPG

Az ebéd mellett reggelire is érdemes menni, lehet enni bundáskenyeret, többféle rántottát és jóféle lecsót. Pont ez a szép Kapolcsban, hogy ilyen kalandokba is belekeveredhetünk, mint Magdi néni konyhája. Házi szörpöket is kínálnak, a klasszikus bodzától kezdve fenyőrügy szörpig mindent megtalálunk. A jó konyha és a házi szörpök egy átmulatozott este után, igen hatékonyan és gyorsan rendbe tesznek.

Leginkább reggelire ajánlom a helyet, bár az ebéd sem rossz. A lecsót sütik, nem pedig főzik, ahogy kell. Tojással keverik, és friss kenyérrel szolgálják fel. A rántottát kedvünk szerint készítik, ha kell kolbásszal, szalonnával vagy hagymával, illetve ezek kombinációival. A tojások számát is magunk határozhatjuk meg, így biztosan jól lakunk. Az ottani vendégszeretet megfizethetetlen, sokat számít, hogy családi háznál eszik az ember.

 Borjúkötél

IMG_7013.JPG

Az idei Művészetek Völgyének legnagyobb újítása, az abszolút nyertes borjúkötél volt. Olyan népszerű a dolog, hogy majd fél órát kellet sorban állni. Egy kedves kis család árulja borjúkötelet, mellé kérhetünk lángost és fonott fánkot is (amihez ráadásul házi lekvár is jár).

IMG_7015.JPG

A borjúkötél egy sós kalácstészta, amit tejföllel sütnek ki kemencében. Lehet kérni friss tejföllel és/vagy sült szalonnával. Aki kóstolt már frissensült kalácsot, az tudja milyen gyönyörökben volt részem. Nem árulok el azzal sem nagy titkot, hogy sokat dob a dolgon a kemence. A jó minőségű tejföl csak hab a tortán.

IMG_7014.JPG

Az egész nagyon egybe van, megérte a sorban állást. Akkora volt az adag, hogy a fánkból már nem fért belém és a cikk leadásáig nem is tudtam sort keríteni rá, de nem fogom kihagyni az biztos. Nektek sem javaslom.

Langalló

Kicsit visszakanyarodva a magyar vásárok örök résztvevőihez: szuper élményem volt egyik éjszaka. Éjféltájt egyre nehezebb rendes ételhez jutni, ezért Kapolcs gyrosához nyúltam nagy ijedtemben. Szerencsém volt, mert frissen sült a langalló, a szemem láttára vették ki a kemencéből. 

IMG_7030.JPG

Ilyen ételt tényleg minden sarkon találunk, de akkor és abban a pillanatban remek választásnak bizonyult. A magyar pizza nem bonyolult, kelt tészta alapon tejföl, sült szalonna és hagyma. Ennél jobban nem szabad bonyolítani, ha nagyon el szeretnénk kényeztetni magunkat, akkor egy kevés friss tejfölt kérjünk a tetejére.

IMG_7027.JPG

Kürtöskalács

A kürtöskalács-maffia ténykedésének köszönhetően egységesen ezer forintért vásárolhatunk kürtöskalácsot, ami igencsak borsos ár. Senki sem szereti, ha a különlegesség ára borsos, de nem tudtam ellenállni, mivel imádom. Nem volt nagy szám, szintén minden sarkon árulnak. Mindezek ellenére nem volt szívem kihagyni (már így is lelkiismeret furdalásom volt, hogy a lángost nem vettem be), mert még mindig az egyik legnépszerűbb édesség a piacon.

IMG_7024.JPG

Szörp

A Művészetek Völgyében az emberek leginkább alkoholban utaznak, de egy-egy perzselő reggelen életmentő lehet egy jó pohár szörp. Nem csak tele van vitaminnal, de el is űzi a rosszullétet. Kaphatunk sokfajta házi szörpöt, van aki előre behűtve, bekeverve árulja félliteres üvegben.

IMG_7019.JPG

A félliteres kiszerelés nem is drága kétszázötven forintért. Mindenféle növényből készítenek szörpöt. Nekem a meggy volt a kedvencem és nagyon jól esett a nagy melegben, hogy kicsit savanykásabb volt, nem pedig édes.

IMG_7009.JPG

Azonban, ha valakit egyik étel sem hozott lázba ne csüggedjen, mert sok minden mást is találhatunk a völgyben. A dödöllétől a kézműves fagyin át, mindenféle lepényeket is kóstolhatunk. Ha tíz napig maradtam volna, valószínűleg akkor sem sikerült volna megunni a felhozatalt. Ennek ellenére nem mondanám, hogy sokszínű a paletta, alapvetően a zsíros és kelt tésztás ételek dominálnak. A finomságokat pedig bármikor kísérhetjük helyi borokkal. Érdemes a balatoni nyaralást feldobni néhány nap Művészetek Völgyével, és még érdemesebb végigkóstolni a felhozatalt. A májkrém konzervet meg inkább hagyjuk otthon, ha lehet. 

Ha bármi olyat esztek vagy isztok amit nagyon hiányoltok a listáról, küldjétek el facebookon (fotóval)!

Üdv,

A Gasztro Akrobata

5 komment
süti beállítások módosítása