A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Eton mess

2014. augusztus 11. 06:00 - vnoemi

IMG_1017_a.jpg

Ma ismét külföldre kalandozunk és egy nagyon egyszerű angol desszertet készítünk. Az Eton mess onnan kapta a nevét, hogy a eredetileg Etonban szolgálták fel, a hallgatók éves Harrow elleni krikettmeccse után. Az alaprecept epret, habcsókot és tejszínt tartalmaz, de bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Én, mivel már az eperszezonon túlléptünk, most málnából és szederből készítettem, de ti választhattok mást is, amit szeretnétek. A végeredmény egy édes, krémes finomság lesz. 

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje
  • 1 csipet
  • 25 dkg cukor (lehet kristály, vagy porcukor)
  • 2 tk. étkezési keményítő
  • 1 tk. ecet vagy citromlé
  • 0,5 l habtejszín
  • 50 dkg gyümölcs (én málnát és szedret használtam)
  • porcukor a szóráshoz (elhagyható)

 

Elkészítés:

A habcsókokat már előző nap (vagy akár jó pár nappal előbb) el kell készíteni, hogy kiszáradhassanak. A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a sót, majd egy mixerrel elkezdjük habbá verni.

Amikor már felverődött,

IMG_0991_a.jpg

elkezdjük hozzáadagolni - kanalanként - a cukrot. Mindig várjuk meg, amíg a cukor elkeveredik, és utána adjuk hozzá a következőt. Mire az összes cukrot beletettük, kemény és fényes masszát kapunk.

IMG_0992_a.jpg

Hozzáadjuk az étkezési keményítőt és az ecetet (vagy a citromlevet) és egy spatulával óvatosan a tojásfehérjéhez keverjük. Ne ijedjünk meg, ha megkóstolva a masszát egy kis ecetes ízt érzünk, ez a kész habcsóknál már nem lesz érezhető.

Mivel a végeredményként megsülő habcsókokat úgyis összetörjük, így nem kell az esztétikára túl nagy hangsúlyt fektetnünk, csak arra figyeljünk, hogy nagyjából azonos nagyságú kupacokat halmozzunk a sütőpapírral fedett tepsinkre.

IMG_0994_a.jpg

Hagyjunk némi helyet neki, ne nőjenek sülés (vagy inkább száradás) közben össze. A sütőt 120ºC-ra előmelegítjük, és a habcsókokat betoljuk. Körülbelül egy órán át sütjük. Amikor halvány rózsaszínes árnyalatú lesz a színük, akkor jók.

IMG_0995_a.jpg

A sütőt kikapcsoljuk, és a habcsókokat hagyjuk kihűlni. Amikor ez megtörtént, egy zárt dobozban másnapra félretesszük.

Másnap előkerülnek a habcsókok, és jöhet a tördelés. Apró darabokra szecskázzuk őket és a hidegen felvert (és nem cukrozott) tejszínhabhoz keverjük. Amikor ez megvolt, a pohár aljára halmozunk egy réteget, majd gyümölcs következik, újabb krémréteg, majd a tetejére megint gyümölcs, és már meg is vagyunk! Akik még így sem találják elég édesnek, némi porcukorral megszórhatják a tetejét, de én kihagytam...

IMG_1048.JPG

Jó étvágyat!

Gasztro Akrobata Noémi

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása