A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Borterápia: A Gasztro Akrobata részeges szakosztálya /III. rész/

2014. augusztus 14. 06:00 - The Gastro Acrobat

Pezsgő   I   Olaszrizling   I   Deviant Syrah   I   Aszú

 

Célunk a következő: minden héten kóstoljatok meg valami újat. Általában bort ajánlunk, de ezúttal egy pezsgő is bekerült a repertoárba. Ezúttal azonban nem csak jó borokat ajánlunk, hanem leleplezzük a csavaros kupakhoz (csavarzár) fűződő tévhiteket és sztereotípiákat!

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

fotó 2_3.JPG

Azoknak, akik most csöppentek a Borterápiába, egy kis emlékeztető:

A gasztro akrobatika egy olyan sportág, ahol minden érzékszervünket alaposan át tudjuk mozgatni és nincs is kellemesebb annál, amikor az ízlelőbimbóinkban érezzük az izomlázat. Az ilyen sportok természetes velejárója, hogy a szervezetünknek nagy szüksége van az elvesztett folyadék pótlásáraTermészetesen nem mindegy, hogy mit iszunk, ezért úgy döntöttünk, segítünk nektek eligazodni a borok között, annak érdekében, hogy a gasztro akrobatikát egy új szinten művelhessétek.

Teljesen érthető módon szakemberekhez fordultunk, hogy a lehető legmagasabb színvonalon szolgálhassuk a sportág rajongóit. Így született meg a „Borterápia: A Gasztro Akrobata részeges szakosztálya” cikksorozat. A szakosztály szakmai színvonalát a Doblo Borbár és Popovits Dávid (amik tulajdonképpen egyet jelentenek) biztosítják.

A múltkor ezeket kóstoltuk.

_SMF8966_s (1).jpg 

Lelovits Tamás - Villányi Olaszrizling (2013)

 

fotó 5_2.JPG

 Az üveg visszafogott és letisztult. Rögtön feltűnt, hogy a palackot csavaros kupakkal zárták le, el is határoztam, hogy megkérdezem Dávidot, hogy ez gáz-e?

Ami a bor megjelenését illeti, nagyon világos szalma színe van, a kissé párás pohárba pillantva láthatjuk, hogy nem zavaros a bor. Nem győzi Dávid hangsúlyozni, hogy hány borhiba szűrhető ki egy pillantással. A második lépésben az orrom a pohárba dugom és mélyet szippantok. Illatában visszafogott a bor, ízében sem nyújt meglepetést, felfedezhetők a fajtajelleg jegyei. A bor egyértelműen reduktív, nagyon fiatalka, citrusos-virágos illatával, picit kesernyés lecsengésével, gyümölcsös ízével és 1300 forintos árával kiváló. 

Németh János - Deviant-Syrah (Szekszárd, 2012)

 

fotó 1 (1).JPG

 Az üveget a kezembe véve impozáns látvány tárult a szemem elé. A Stumpf Bence által tervezett címke mindenkit levett a lábáról. Annyira menő, hogy még egy videó is van róla. A Deviant-Syrah-ból mi a második évjáratot kóstoltuk, aminek ebben az esetben jelentősége van, hiszen ennél a szőlő fajtánál számít a kor. Minél régebbi a dűlő, annál testesebb lesz a bor. Megjelenése nagyon szép, illatában fekete borsot érezni, ez fajtajelleg. Ami érdekes, az az, hogy érezni benne a gyufa, foszfor vagy égett gumi illatát, ami akármilyen meglepő, nem borhiba, hanem fajtajelleg. Friss, fűszeres, de könnyed, nagyon izgalmas bor. Ez egész poharat körbelengi egy hűvös elegancia, nagyon ízlett!

Portugál Pezsgő - Gazella /sparkling wine/

 

fotó 4_2.JPG

Amikor egy pezsgőt vizsgálunk a pohárban, figyeljünk a buborékok mennyiségére és minőségére, hiszen minél több a bubi, annál jobb a pezsgőnk. Illatából rögtön kitűnik, hogy tankos erjesztéssel készült (pezsgők esetében tankos és hagyományos erjesztésről beszélhetünk). Mikor az első kortyot a szánkba vesszük, figyeljünk az ital textúrájára, fontos, hogy a szánkban felhabzik-e az ital. Ez a pezsgő nagyon finom, azonban ha egy közepes minőségű pezsgőt megfelelő hőfokon (körülbelül 6 fok) szervírozunk, akkor nehéz megállapítani a különbséget. Ennek a pezsgőnek kellemes, száraz és gyümölcsös íze van, de én mégsem tudtam szeretni; vártam a nagy áttörést, de még mindig nem vagyok pezsgő rajongó.

Dominium - 6 Puttonyos Aszú (2006)

 

fotó 1_5.JPG

Na ez a tuti. Nem rajongok  a desszertborokért, de ez már valami! A tokaji aszú hungarikum, remélem nem kell bemutatnom senkinek. A gyártási eljárásba nem szeretnék belemenni, hiszen nem ez a cél most. A pohárba töltve a borostyánszínű desszertbort, máris örömtáncba kezdenek az ízlelőbimbóink. Mély mézes arany. Megtekerjük, erősen ablakos, ami azt jelenti testes. Ha az orrunkat a pohárba dugjuk, mély méz illatot érzünk, ez fenséges. A botritisz megtette hatását és ezt a poharunkban is érezhetjük. Nem fog senki meglepődni, ha azt írom, hogy a bor  ízében sem okoz csalódást. A méz dominál, egy túltelített oldatot tarthattam a poharamban. Fantasztikus! 

Poharakat kifényesíteni, dugóhúzót megélezni! 

Üdv, 

A Részeges Gasztro Akrobata

 

komment
süti beállítások módosítása