A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Majomkenyér

2014. augusztus 21. 06:54 - vnoemi

avagy monkey bread

 

IMG_1182.JPG

Mai desszertünk egy fahéjas, foszlós amerikai finomság, ami isteni illattal tölti meg az egész konyhát, és amit egyszerűen vétek nem forrón széttépkedni, és úgy enni. Annyira nem lehet ismeretlen a számunkra, mivel nagyban hasonlít az aranygaluskához (a fő különbség, hogy ebben az esetben a dió helyett fahéjas cukorban hempergetjük meg a gombócokat, vagyis ha esetleg valaki nem szereti a diót, annak ez jó alternatíva lehet).

Származási helyén gyakran eszik reggeliként, és azt hogy miért kapott ilyen fura nevet, nem lehet tudni (van olyan magyarázat is, hogy azért, mert hasonlít a majomkenyérfa gyümölcséhez).

Semmiképpen ne kapcsos tortaformában süssük, mert a forró cukros vaj kifolyik, és pucolhatjuk a sütőnket…

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • csipet
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 ek. cukor + 1 kk. cukor a kelesztéshez
  • 2,5 dkg élesztő

 Töltelék:

  • 1 csésze (2,5 dl) barnacukor
  • 2 tk. fahéj
  • 1 csésze (2,5 dl) olvasztott vaj

 

Mint a többi kelt tésztánál, itt is az élesztő felfuttatásával kezdem. Kb. 1 dl tejet meglangyosítunk, 1 kiskanál cukrot elkeverünk benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Közben a lisztet átszitáljuk, belerakjuk a csipet sót, a 3 evőkanál cukrot, a tojást és a maradék tejet.

IMG_1022_a.jpg

Amikor felfutott az élesztőnk, (habos lett a teteje,és a mennyisége is megnőtt), azt is hozzáöntjük, és kézzel elkezdjük dagasztani. Ha összeállt a tészta,

IMG_1024_a.jpg

hozzáadagoljuk a felolvasztott vajat (több adagban), és kb. 10 percig dagasztjuk, amíg egy lágy tésztát kapunk. Kelesztőtálba, zárható műanyag tálba vagy folpackkal lezárt tálba tesszük, és meleg helyen (ahol nem érheti huzat) kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

IMG_1026_a.jpg

 

Amikor megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és kb. ½ cm vastag téglalap alapúra nyújtjuk. 8 csíkra vágjuk, majd keresztben ismét 8 csíkra vágjuk (vagyis így 64 kis téglalapot nyerünk).

IMG_1028_a.jpg

A téglalapokból kis gombócokat formálunk,

IMG_1029_a.jpg

amiket először az olvasztott vajba, majd pedig a fahéjjal összekevert barnacukorba forgatunk. A kész gombócokat egy zárt, nem kapcsos formába – a forma méretétől függően 2 vagy több sorba – lerakjuk

IMG_1031_a.jpg

(a végén ha esetleg maradt még vaj vagy cukor, akkor azt a tetejére szórjuk/öntjük), lefedjük, és újabb kelesztés következik kb. 30 percig. A megkelt tésztát 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük (ha közben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk). Ha kész, kiborítjuk a formából és kézzel széttépkedve igyekszünk másoknak is hagyni. Vigyázat, addiktív! :)

Jó étvágyat!

Gasztro Akrobata Noémi

 

 

komment
süti beállítások módosítása