A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Quiche Lorraine, avagy a franciák pizzája

2014. szeptember 03. 14:38 - Szabados Levi

Egy egyszerű, de mutatós és rendkívül jól variálható francia eredetű étel a quiche. Ehetjük tartalmas leves után, könnyű vacsoraként, de a vacsorából megmaradt szeletek másnap villásreggeliként bátran elfogyaszthatók. A tésztája mindig ugyanaz, ám a tölteléket a kedvünk és az otthon fellelhető alapanyagok szerint variálhatjuk. Az egészen egyszerűtől a bonyolult ízkompozíciókig, csak rajtunk múlik. Lássuk hát, hogyan is álljunk neki.

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

 IMG_1182_1.JPG

Hozzávalók a tésztához (Michel Roux receptje):

- 250 g simaliszt

- 1 tojás

- 150 g vaj, felkockázva

- 1 evőkanál tej

- 1 kávéskanál

- 1 csipet kristálycukor

 

A töltelékhez:

- 3 tojás

- 200 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)

- 50 g mascarpone

- 200 g sonka (nem a gépi)

- 1 újhagyma

- 100 g reszelt sajt (én parmezánt és camambertet használtam)

- , bors,

- 1 evőkanál mustár

- Reszelt citrom héja (opcionális, de szerintem feldobja az egészet)

 

Kezdésnek állítsuk össze a tésztát, mert azt úgyis pihentetni kell. Elsőnek szitáljuk a lisztet egy mély tálba, majd üssük bele az egy szem tojást, a sót és a cukrot. Határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze, ha már majdnem összeállt adjuk hozzá a tejet és így is dolgozzuk össze, míg nem kapunk egy sima felületű tésztát.

 IMG_1185.JPG

 

Ha ezzel megvagyunk, tegyük folpackba és pihentessük hűtőben egy fél órán át. Amint letelt a 30 perc, nyújtsuk ki olyan 2-3 mm vastagságúra, tegyük egy számunkra tetszőleges formába (esetleg pite), szurkáljuk meg az alját hústűvel és tegyük vissza a hűtőbe még 20 percre.

 Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és tegyük be a tésztánkat 15 perecre nehezékkel. A nehezék azt jelenti, hogy a tésztára rakunk (sütőpapíron) valami nehezéket, mondjuk rizst. Ez segít megakadályozni a tészta felpúposodását. Ha letelt a negyed óra, nehezék nélkül további 5 percig sütjük.

A töltelékhez a sonkát lepirítjuk, majd a kiengedett zsírjában megpároljuk a hagymát. Ezt a tésztára rászórjuk, majd ráreszeljük a citrom héját is. A tojásokat amennyire lehet, habosra verjük, hozzáöntjük a tejszínt és a mascarponét, a mustárt valamint a sajt háromnegyed részét. Ezt a tölteléket beleöntjük a tésztába a maradék sajtot a tetejére szórjuk és 180 fokon további 20-25 percig sütjük. Ha a sajt szépen megpirult a tetején, nagyjából akkor készültünk el.

 

IMG_1206.JPGJó étvágyat!

 

 

Gasztro Akrobata Levi

 

 

2 komment
süti beállítások módosítása