A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Nyár végi lecsó, a magam házias módján

2014. szeptember 18. 06:39 - Mamabella

Lecsó1.jpgKevés dolog osztja meg annyira a magyar háziasszonyokat, mint a lecsó. Mindenkinek van egy titkos receptje, egy csipet különleges hozzávalója, egy története. Az én történetem igen egyszerű: a gyerekeim nem hajlandóak az iskolai kosztot enni, ezért dolgozó anyaként kerestem azokat az ételeket, amiket el tudtam (részben) előre készíteni. A lecsó kiválóan fagyasztható, így a konyhatechnikával még ismerkedő tinédzsereim akkor is tudnak belőle meleg ételt készíteni, ha nem vagyok otthon. Jó lecsót csak nyáron lehet főzni, nap érlelte paradicsomból, ehhez én mindig őstermelőt keresek a piacon. (Az egyenméretű fürtös paradicsom alkalmatlan erre a célra.)

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

  • 6 kg lecsó paprika
  • 3 kg lédús paradicsom
  • 1 kg tisztított vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 nagyobb doboz sűrített paradicsom
  • 2 nagy szál kolbász (füstölt vagy lángolt, esetleg csipős, ízlés szerint)
  • 2 l víz a paradicsom forrázásához
  • só, bors, csípős paprika

továbbá:

  • fejenként egy pár virsli és 1-2 tojás és köretként
  • párolt rizs, vagy köles, friss fehér kenyér

Elkészítés:

Méretes, széles lábosban megforrósítom az olajat, a felkockázott szalonna féléket beledobom és megizzasztom, hogy kiadja a zsírját. (A kevés olajra azért van szükség, hogy ne égjen meg a szalonna.)  Amikor összetöpörödtek, beleteszem az apró kockára vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát és alaposan megfonnyasztom. A kolbászt hosszában félbevágom, felszeletelem, és együtt párolom a hagymával, hogy kiadja az ízét, színét.  

szalonna.jpg

Közben megtisztítom a paprikát, a csumáját és a magokat kidobom, hosszában félbe-negyedbe majd kisujjnyi szeletekre vágom. A paradicsomot megmosom, a héját picit bevágom, majd lobogó forró vízbe dobom 1-2 percre. Szűrőkanállal kiszedem, a héját így egy pillanat alatt le lehet húzni. (Ez a lépés elhagyható, de én nem szeretem az összepöndörödött paradicsom héjakat halászni.)  A paradicsomot is feldarabolom.

paradicsom.jpg

Először a paprikát adom hozzá a kolbászos, hagymás alaphoz és hagyom hogy kicsit össze essen. (Víz nem kell hozzá, mert a paprikának nagyon magas a víztartalma.)

paprika.jpg

Majd jöhet a sűrített paradicsom és a paradicsom is, a só, a bors és a csípős paprika ízlés szerint. Kis lángon, lefedve párolom, főzöm, amíg a paradicsom szét nem esik és a leve kicsit besűrűsödik.

Az erős ízért nem mindenki rajong a családban ezért a csípős paprikát inkább az asztalon kínálom hozzá.

Ez a mennyiség hadseregnek való, 9 ovális fagylaltos doboz lett tele és ment a mélyhűtőbe.

Amikor gyors vacsorára van igény, előveszek egy dobozt, felengedem, beledobom a karikára vágott virslit, és pár percig forralom. (A virslit mindig frissen főzöm bele, mert a főtt virsli nem szereti a mélyhűtést.) Belehabarom a felvert tojásokat és csak annyira sütöm bele a tojást, hogy rezgős maradjon. 1 doboznyi mennyiség a virslivel, tojással, körettel bőségesen elég egy főétkezésre négyünknek.

Ez a recept egyébként kiváló party kaja is lehet, -hátha fog még ősszel sütni a nap :-) - bográcsban, szabadtűzön, jégbehűtött kovászos uborkával, meg egy pohár sörrel.

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

 

komment
süti beállítások módosítása