A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Kakaós csiga

2014. szeptember 19. 07:00 - vnoemi

image(1).jpg

Egy vallomással tartozom: Függő vagyok. Kakaós csiga függő. Életemben kétszer kellett szigorúan diétáznom (terhességi cukorbetegség), és az egyetlen amit nagyon nehezen viseltem, hogy nem ehetek, az a kakaós csiga volt. Mindkétszer ezt kértem a szülés után, és nagyon ízlett, noha akkor még nem tudtam, hogy az otthon sütött kakaós csigával egyszerűen semmi sem ér fel :) Szóval vágjatok bele, és soha többé nem akartok bolti csigát enni, mert az otthoni százszor jobb, mint azok kiszáradt szélű csiga-szerűségek.

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

 Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet
  • 3 ek. cukor + 1 kk. cukor az élesztő felfuttatásához
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott vaj

 A töltelékhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • cukrozatlan kakaópor
  • porcukor

A végén:

  •  1 ½ dl tej
  • 1 ek. cukor és vanília kivonat vagy egy zacskó vaníliás cukor

 

Elkészítés:

Először felfuttatjuk az élesztőt, vagyis 1 dl. tejet meglangyosítunk, elkeverjük benne az 1 kk. cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg várjuk hogy felfusson, addig egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a 3 ek. cukrot, a tojást és a tojás sárgáját, és a maradék tejet.

IMG_1500_a.jpg

Ha felfutott az élesztőnk, (vagyis megnőtt a térfogata, és habos a teteje),

IMG_1501_a.jpg

akkor azt is hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és elkezdjük összedolgozni. Én először kanállal szoktam, majd utána jön a kézzel gyúrás. Amikor összeállt, akkor több adagban adjuk hozzá az olvasztott vajat. Néhány perc után, amikor egy ruganyos tésztát kapunk (ujjunkkal benyomva visszaugrik),

IMG_1507_a.jpg

akkor tálba tesszük, és vagy a tál tetejével, vagy fóliával lefedjük, és egy huzatmentes helyre tesszük. Én még egy konyharuhával is le szoktam takarni, nehogy megfázzon a tészta.

Amikor a duplájára nőtt (kb. 1 óra múlva),

IMG_1511_a.jpg

akkor lisztezett felületre borítjuk, és sodrófával kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk (igyekezzünk lehetőleg egy téglalap alapot kihozni belőle). Az egész felületét lekenjük az olvasztott vajjal, majd vastagon megszórjuk kakaóporral (egy szita segítségével egyenletesen lehet eloszlatni), majd utána következik a porcukor (szintén szitával, olyan vastagon, hogy a kakaópor ne látsszon ki alóla.

IMG_1522_a.jpg

Bejgliszerűen feltekerjük,

IMG_1523_a.jpg

majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ezután kétféle módon rakhatjuk a tepsibe, függően attól, hogy milyen végeredményt szeretnénk: rakhatjuk egymástól távolabb a csigákat, és akkor jobban szétterülnek, illetve rakhatjuk egy kisebb tepsibe, egymáshoz szorosan, és akkor felfelé kezdenek nőni a csigák (én mindig az utóbbi változatot választom, mert nem szeretem, ha kiszárad a csigák széle).

IMG_1532_a.jpg

Amikor elhelyeztük a kivajazott tepsiben, utána megint hagyjuk letakarva kb. egy ½ órát pihenni. Ez idő alatt újra megkelnek a csigák, és ha egymás mellé raktuk őket, akkor megpróbálnak egymást szétnyomva felfelé növögetne. A sütőt közben előmelegítjük 180°C-ra, és amikor újra megkeltek a csigák, légkeveréses sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült, felforralunk kb. 1 ½ dl. tejet és beleteszünk egy evőkanál cukrot, és egy kis vanília kivonatot (vagy egy zacskó vaníliás cukrot), és ezzel meglocsoljuk a még forró csigákat, ettől lesznek igazán szaftosak. (Igyekezzünk, nehogy túl sok tejet öntsünk rá, mert akkor eláznak a csigáink.)

Íme, a kakaóscsiga-mennyország:

IMG_1551_a.jpg

Jó étvágyat kívánok!

GasztroAkrobata Noémi 

 

3 komment
süti beállítások módosítása