A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Őszi rizottó

2014. október 06. 07:40 - Szabados Levi

Itt van az ősz, itt van újra, ahogy Petőfi Sándor mondta egykor, de most szó sincs dombtetőn ücsörgésről, Petőfi is csak azért nézelődött a dombtetőről, mert valószínűleg nem ismerte a sütőtökös rizottó titkát. Mivel most van a sütőtökszezon, meg ősz is van ezért itt egy remek recept, mely pillanatok alatt elkészíthető és garantáltan nem marad belőle egy csepp sem a tányéron.

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

 

IMG_1343.JPG

 

Hozzávalók:

 

- 300 g arborio rizs

- 2 fej lilahagyma

- 1 fej vöröshagyma

- 3 gerezd fokhagyma

- közepes méretű sütőtök

- olívaolaj

- 0,5 dl vermut

- alaplé

- vaj

- parmezán

- tejszín

- , bors

 

A vöröshagymát apróra összevágjuk, majd az olívaolajon megpároljuk. Fontos, hogy ne pirítsuk, vagyis ne karamellizálódjon, mert akkor megég a cellulóz és elrontja a rizottónkat. Szóval legyen üveges és semmiképpen se barna. Ekkor a lángot a legkisebbre vesszük, hozzáadjuk a rizst és kevergetjük, de itt is figyelünk, hogy ne piruljon, csak forrósodjon a rizsünk. Ha elég melegnek érezzük, hozzáöntjük a vermutot, és hagyjuk, hogy elforrja a levét. Most hozzáöntünk annyi (forró) alaplevet (ha nem rendelkezünk alaplével, használhatunk helyette vizet, de úgy nem az igazi!), hogy pont ellepje, Hagyjuk, hogy elfője a levét. Ekkor újból megismételjük az alapleves mutatványt, egészen addig, amíg olyan nem lesz a rizottónk, amilyennek szerettük volna. Van aki ropogósan szereti, mások egészen puhára főzik, ízlés kérdése. Most hozzádobjuk az apróra vágott lilahagymát illetve a fokhagymát is, ezek a ropogósságukkal izgalmassá teszik rizottónkat. Őket követi a vaj és a parmezán, majd az ízlés szerinti só és bors. A legvégén pedig beletesszük a sütőtökpürét.

 

Sütőtökpüré:

A sütőtököt 6 egyforma részre vágjuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és sütőben puhára sütjük (180 C kb. 50 perc). A héjából kikaparjuk a tököket, majd vajjal és egy kevés tejszínnel turmixoljuk 2 percig. A turmixolás után szitán passzírozzuk át. Kész.

Jó étvágyat!

 

Gasztro Akrobata Levi

 

IMG_1343.JPG

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása