A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Kazinczy kedvenc ramen levese

2014. november 05. 06:00 - The Gastro Acrobat

Nincs mese, megérkezett a tél. Én magam nem rajongok a hidegért és a sötétségért, ami ilyenkor teljesen szokványos, talán egyetlen dolog van ami értékelhető ezekben a rideg napokban: fantasztikusan tud esni egy tál forró leves. A Gasztro Akrobata új kedvenc téli sportja a ramen leves kóstolás, ezért ellátogattunk a Kazinczy utcába egy kis ízlelőbimbó tornáztatásra. A Ramenka levesbárban Lu Boyinnel, az étterem tulajdonosával beszélgettünk. Végigkóstoltuk az étlapot, hogy hazafelé csak guruljunk, ezzel téve sokkal szebbé egy amúgy borús hétfő délelőttöt.

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

IMG_8276.JPG

Mi is az a ramen leves?

Egy olyan egytál étel amit nemcsak Japánban, de Kínában is előszeretettel fogyasztanak. A jó minőségű alaplén kívül tészta, zöldségek, tojás és hús feltéteket is találhatunk a tálunkba nézve. Karakteres, fűszeres alaplé, amelyet a szója szósz színez, blansírozott zöldségek, keleti fűszerek és mennyei tészta. Nem beszélhetünk egyfajta ramen levesről, hiszen az régiónként, városonként változik, ez benne a fantasztikus.

IMG_8269.JPG

IMG_8267.JPG

Lu Boyin számára az adta az inspirációt a hely nyitására, hogy hiányoztak neki az otthoni ízek. A nagymama receptjét kissé európaibb ízvilággal keverték, ezt kóstolhatjuk a ramenkában most is. Az ötlet szuper, hiszen mi magyarok nagy leves fogyasztó nemzet vagyunk, így a siker garantált volt. Azt is megtudtuk, hogy a hely kialakításánál is igyekeztek az eredeti japán levesezők hangulatát idézni, innen a hosszú fa pult, ahol kényelmesen szürcsölhet a vendég. Japánban a ramen az utca emberének eledele, így a jelenlegi budapesti street food forradalomba tökéletesen illeszkedik a ramen kultúra. Bár a hozzávalók egy részét még külföldről kell hozatni, abszolút látok benne fantáziát, nem árt meg senkinek, ha a hétfői marhapörkölt és a szerdai babgulyás közt egy kis ázsiai levessel teszi színesebbé az étrendjét.

IMG_8281.JPG

Előétel: gyoza (480 Ft)

Egy kis tányéron négy batyut kaptunk, a tányér közepén kis tálka, benne szójaszósz. A batyuk ropognak, egyszerű a tészta, benne fantasztikus darált sertés kínai metélőhagymával. Ezt lehet mártogatni a szójaszószba, hogy aztán a szánkban összefutott nyálat valahogy kordában tartsuk. Kívül ropog, belül meg friss és térd remegtető.

IMG_8271.JPG

IMG_8273 (1).JPG

Saláta ízelítő (780 Ft)

Négy fajta salátával igyekeztek minket levenni a lábunkról, ami részben sikerült is. Ezután ígérem tényleg a ramen jön, de higgyétek el, érdemes egy pillanatra megállni. Csilis krumpli, koreai kimchi, japán retek és kínai uborkasaláta szemezett velünk a tányérról. A krumpli saláta azért volt izgalmas, mert nyers volt, kicsit blansírozták ugyan, de tisztán érezni lehetett a keményítő kölcsönözte izgalmas állagot és ízt. A kimchi egy erjesztett káposztasaláta, ilyet ez előtt még nem volt szerencsém a tányéron hagyni. Ez talán a legextrémebb fogás az étlapon, kicsit ecetes íze van, aminek valószínűsíthetően az az oka, hogy két hétig ecetben erjesztik. Tipikusan az az étel, ami megosztja az embereket, vagy igen vagy nem. A japán retek sárga és hasábokban kaptuk, izgalmas, különleges, de éppen elég volt a kóstoló. (Itt kóstolótársam megjegyzése: "Nekem nagyon ízlett, én még többet is meg bírtam volna enni belőle...") Az uborkasaláta hozta a legkisebb izgalmakat, mivel csak egy kis szójaszósszal volt megbolondítva, de néha ugye a kevesebb több. Összességében izgalmas élmény volt a válogatás, hiszen nem csak új élményeket hozott, de egyik salátára sem tudtunk panaszt emelni.

IMG_8274.JPG

Ramen leves (1380-1980 Ft)

Elöljáróban annyit hadd áruljak el, hogy nagyon szeretem a leveseket. Ha ramen levest szeretnénk enni a ramenkában, első dolgunk az, hogy meghozzunk bizonyos kellemetlenül nehéz döntéseket. Szerencsére minket nem kényszerítettek ilyen nehéz döntések sorára, mivel mindent megkóstoltunk.

IMG_8275.JPG

Első kérdés: milyen legyen az alaplé? Lehet választani vegetáriánus (miso) zöldségalaplé és húsleves alap közül. Második kérdés: ha húsos kedvünkben vagyunk, sertés császár, csirke, marha vagy rákos, kagylós irányba toljuk-e a biciklit? Nem hazudtam, nehéz a döntés. Végül már csak a plusz feltétek és a csípősség kérdése maradt, szintén el lehet vacillálni hosszú perceken azon, hogy milyen extrát válasszunk az étlapról. Nagyot téved aki azt hiszi csak viccelek és valójában könnyű a választás amikor a marhás levesünkbe akár kagylót is kérhetünk extra feltétnek.IMG_8276.JPG

A leves egy nagy tálban érkezik, fantasztikus az illata. A tálkába alaplét tesznek, amelyet egy kis szójaszósszal kevernek össze. Jöhet egy nagy adag házi tészta, fantasztikusan rugalmas és nyúlós, a kötelező zöldségfeltétek: répa, zöld bok choi, fafülgomba, babcsíra és hagyma. Nagy szerencsénkre a zöldségek mind csupán blansírozva lettek, így frissek és roppanósak. Nagyon színes a tál, tovább emeli a hangulatot a félbevágott kemény tojás ami kellemesen közrefogja a hús szeleteket. A húst elősütik, rafinált módon fűszerezik. Itt most mindenki vegyen egy nagy levegőt és gondoljon csak bele, mi hiányzik a tányérból? Semmi. A ramenlevesben az a legjobb, hogy nem csak finom, de funkcionális étel is, így mindent megtalálunk benne ami egy keményen dolgozó embert örömmel tölthet el. A kétfajta alaplé igaz kissé európai ízekkel lett elbutítva, de ettől még kiváló. A miso, ami egy zöldségalaplé, sokkal édesebb és kicsit barnásabb színű. Nekem bejött, még ha nem is tudja hozni a csontleves gazdag ízvilágát.Egyetlen hibát véltem felfedezni a Ramenka ramenében (nem is először), hogy a leves nem volt forró. Ez kicsit zavart minket, de korántsem volt akkora probléma, hogy ne a legnagyobb élvezettel szürcsöljünk a pultnál.

IMG_8266.JPG

Amit még érdemes tudni a Ramenkáról, hogy vannak spéci japán alkoholos italok, sajnos azonban ezeket munkaidőben nem tudtuk kipróbálni. A jó hír az, hogy haza is lehet vinni a levesből, ráadásul rettentő mód értékelem, hogy a részletekre is odafigyelve külön csomagolják a feltéteket, így mi magunk állíthatjuk össze otthon a levest. Ez leginkább azért fontos, mert így nem áznak szét a zöldségek és a tészta, és élvezhető lesz a leves.

IMG_8270.JPG

Bátran tudom ajánlani egy esős, havas, netán havas esős téli délutánon, mert az tuti, hogy feltölt energiával és és mosolyt csal az arcunkra ez a ramen leves. 

IMG_8278.JPG

Üdv, 

A Gasztro Akrobata

komment
süti beállítások módosítása