A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Mascarponés csokis gyönyör

2014. november 11. 06:00 - Mamabella

Ezt a pohárkrémet a tiramisu ihlette, amiért az egész család oda van. Mivel én nem bírom megenni a nyers tojással készült sütiket, egy kicsit alakítottam, finomítottam rajta és a család így is imádja. Sok baráti bulin szerepelt már kíválóan, így most megosztom veletek is. Pofonegyszerű elkészíteni, az összeállított krémnek jót tesz, ha egy éjszakát a hűtőben tölthet, mert az ízek így érnek igazán össze. Jéghidegen fogyasszuk. Nézzük, mi minden kell hozzá.IMG_1545.jpg

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók (6-8 főre):

A kakaós piskótához:

  • 6 tojás (lehetőleg L-es méret, ha kicsik vegyünk inkább 7-t)
  • 6 evőkanál (kb 10-12 dkg) cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál hideg tej
  • csipet só
  • 2 evőkanál kakaó

A mascarponés krémhez:

  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanál étkezési keményítő, vagy liszt
  • 1 vanília rúd kikapart belseje, vagy 2 evőkanál vanília kivonat
  • 3 evőkanál cukor
  • 6 dl tej
  • 50 dkg mascarpone

Továbbá: 4 dl nagyon erős fekete kávé és kb. 1 dl mandulalikőr, Amaretto (ettől lesz olyan tiramisus :-) de ha valaki nem szereti az jellegzetes illatát nyugodtan hagyja el, vagy használhat más likőrt is).

Elkészítése:

A piskótához a tojásokat ketté választjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót és a hideg tejet és simára dolgozzuk. Apránként, felváltva beledolgozzuk a lisztet és a felvert tojásfehérjét, vigyázva arra, hogy a habot ne törjük össze. Kisebb tepsibe simítjuk és kb 15 perc alatt készre sütjük. Ha kész sütőpaírra borítjuk és hagyjuk kihűlni.

IMG_1543.jpg

Most következik a macarponés krém: 

A 2 egész tojást a keményítővel, a cukorral és kb. 1 dl. tejjel simára keverjük egy nyeles edényben. Ekkor adjuk hozzá a vaníliát és a többi tejet és kis lángon folyamatatosan (habverővel) keverve besűrítjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük bele a mascarponét. Ilyen nagyon sűrű krémet kell kapnunk.

IMG_1542.jpg

Most főzzünk egy nagyon erős hosszű fekete kávét és higítsuk fel az amarettoval. Izlés szerint adagoljuk a piskótát pohárba vagy egy nagyobb üvegedénybe, locsoljuk meg bőven a likőrös kávéval és borítsuk be a krémmel, addig váltogatva a hozzávalókat, míg el nem fogynak. Mehet is a hűtőbe aludni a másnapi ebédig. (Márha meg tudjuk állni, hogy nem nyúlunk addig hozzá...) Tálalás előtt díszítésként megszórhatjuk kakaóval.

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

komment
süti beállítások módosítása