A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Wellington szűzérme sajtos rizsgolyóval, pirított zöldségekkel

2014. november 24. 06:00 - Mamabella

Mielőtt ennek a fenséges ünnepi ételnek a receptjét elmesélem, pár szó az étel eredetéről: Először is eredetileg bélszínnel készítették és egy bizonyos Arthur Wellesleyről kapta a nevét. Ő volt az, aki az 1813. június 21-i vitoriai csatában Napóleon felett aratott diadala után kapta meg a Wellington hercege címet. A legenda szerint a herceg főszakácsa készítette először ezt a fenséges, gombakrémes, leveles tésztába sütött pecsenyét a napóleoni háborúkat lezáró konggresszus vacsorájára. Igazi ünnepi étel, van vele bíbelődés, nem mondom, de a hatás, amit elérünk vele a tálalásnál, minden munkát megér. Lássuk, hogy készül.

IMG_1760.jpg

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

  • 60-80 dkg sertés szűzérme
  • 2 csomag készen kapható leveles tészta
  • 50 dkg gomba
  • 4-5 szál újhagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kakukkfű
  • a gombatöltelékbe 2 tojássárgája
  • plusz 1 egész tojás a tészta kenéséhez

A körethez:

  • 3 dl rizs
  • 30 dkg füstölt sajt
  • 1 egész tojás
  • zsemlemorzsa, só, bors
  • ízlés szerint vegyes zöldség vagy saláta (én most sárgarépát és cukkinit használtam, de bármilyen szezonális zöldköret jól megy hozzá)
  • 5-10 dkg vaj a zöldségek pirításához
  • csipet cukor

Elkészítése:

Kezdjük a gombatöltelékkel. A póréhagymát vékony karikára vágjuk, pici olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a lereszelt gombát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük és addig pároljuk-pirítjuk, amíg a leve teljesen elfő. Hagyjuk kihűlni, majd belekeverünk két tojássárgáját.

IMG_1755.jpg

Folytassuk a körettel. Előző napról maradt főtt rizst is használhatunk ehhez a rizsgolyóhoz, ideális módja a maradék felturbózásának :-). Ha nincs maradék, a szokásos módon megfőzzük a rizst és még azon melegében összekeverjük a reszelt füstölt sajttal (hogy a sajt szépen beleolvadjon)  és így hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt továbblépünk. Ha kihűlt belekeverünk egy egész tojást és gusztusos golyóbisokat formázunk belőle, majd durva zsemlemorzsában meghempergetjük és egy olajjal megkent zsírpapírra sorjázzuk őket. Itt várnak a sütésig. IMG_1754.jpg

A zöldségeket meghámozzuk, megcifrázhatjuk a darabolást, ha akarjuk, és a sárgarépával kezdve (mivel az lassabban puhul) a felolvadt vajon elkezdjük pirítani. Megszórjuk csipet cukorral - igen nem tévedés, a zöldségeket nagyon jó egy csipet cukorral feldobni, intenzívebbé válnak ízek. Sózzuk, borsozzuk, mikor félig megpuhult hozzádobjuk a cukkinit is, és pár percig még együtt pirítjuk, de maradjon roppanós.

IMG_1758.jpg

Most elővesszük a husit, leszedjük a hártyákat és alaposan sózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olajon kérget sütünk rá, hagyjuk kicsit állni.IMG_1756.jpg

Jöhet a hűtőből elővett leveles tészta. A tésztára csíkban rátesszük a gomba pép harmadát, erre fektetjük a húst és beburkoljuk a maradék gombával. Most kell egy kicsit ügyeskedni, hogy a tésztával szorosan összefogjuk a húst, az a lényeg, hogy mindenhova jusson tészta és teljesen be legyen burkolva, különben kifolyik a finom húslé. Itt-ott ha szükséges lehet pótolni, ragasztani, erre kell a felvert tojás, a tetejét a maradék tésztával meg lehet díszíteni.

IMG_1757.jpg

Mehet a sütőbe 180 C-on kb. 40 percre. Akkor van kész ha a tészta ropogósra sült, belül szép rózsaszín marad a hús. Egyszerre mehet a sütőbe a rizsgolyóval, ennyi idő alatt a golyók is teljesen átsülnek, menetközben egyszer forgassuk meg. (A rizsgolyókat lehet sütni forró, bő olajban is, ez a verzió kicsit "diétásabb")

Íme a kész pecsenye, lehet is tálalni.

IMG_1759_1.jpg

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

komment
süti beállítások módosítása