A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Nappal házias kisasszony, este lángoló party-királynő

2014. december 08. 06:00 - The Gastro Acrobat

Tranzit Chupito Food Bar - Teszt

Mitől tranzit és mitől chupito? Boinitzer Tamással, a Tranzit Chupito Food Bar megálmodójával és egyik tulajdonosával beszélgettünk, hogy megtudjuk a Nagymező utca legújabb üdvöskéjének titkát. Kiderül, mitől kap rendszeresen lángra a pult a Chupitoban és mi is az a Josper pontosan. Fantasztikusan izgalmas gasztro kalandra invitálom most a tisztelt olvasó közönséget, nem kívánok kevesebbel előrukkolni, mint a gasztro kocsmák egy új kategóriájával. A budapesti kulináris lépcső következő fenntartható fokát fogom bemutatni nektek, melynek legfőbb erénye az ésszerűség és minőség találkozása kompromisszumok nélkül.

img_8746.JPG

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Előzmények

A Tranzit Chupito Food Bar nem is nekem szúrt szemet elsőre, hanem kollégáimnak, akik oda szerveztek irodai ebédet. Nem ellenkeztem, mivel Tamás előzetesen meghívta a Gasztro Akrobata blogot, fedezzük fel az ő világát. Azonban csak olyan hely meghívását fogadom el nyugodt szívvel, ahol előzetesen jártam és nyilván valami miatt tetszik. Remek alkalomnak ígérkezett hát a kollégák által szervezett ebéd, hiszen náluk nagyobb kritikust keveset ismerek.

img_8736.JPG

A koncepció

Mikor először ebédidőben meglátogattuk a Josper magyarországi nagykövetségét, rögtön megragadott a koncepció, hiszen rendkívül vendég barát a környezet. A helynek van egy kettősége, ami nem csak a nevéből adódik. Ebédidőben „falodai” stílusban szolgálják ki a vendégek egy részét, akár naponta változó házias ételekkel várják a betévedőket, emellett fut az esti étlap is, amelyen a jelenleg divatos street foodokon kívül egy-két meglepetést is találunk. Esténként pedig gasztro bárként működik a Tranzit, marad a street food-os étlap, de a kész ételeket váltják a chupitok sokasága. Egy közös van a délelőtti és az esti műszakban, hogy vendég mindig akad. Ez a koncepció nagyszerűsége: ebédidőben és este egész más törzsközönséget tud kiszolgálni, mégsem kénytelen kompromisszumot kötni a Tranzit, mindenki elégedetten távozik. Olyan jól sikerült a kollégákkal az ebéd, hogy nem is egyszer visszatértünk és fantasztikus volt látni, hogy a kantáros nadrágosok az öltönyösökkel együtt, egy helyen, ki-ki a maga ízlésének megfelelően megtalálja a kedvencét.

img_8728.JPG

A múlt és a jövő

Mikor Tamással találkoztam, az első kérdéseim egyike volt, hogy honnan jött az ötlet, hogy a kifőzdékből ismert, de igényességüket tekintve magasabb színvonalú ételeket behoznak egy bárba, ahol mindemellett a divatos street food vonalat is viszik. Mint megtudtam Tamásnak és társainak nem ez az első vendéglátós helyük, hozzávetőlegesen húsz éve dolgoznak a szakmában. Korábban pár utcával arrébb egy jól menő falodát üzemeltettek. Ahogy az lenni szokott, jött egy lehetőség az élettől, ők pedig megvalósították régi tervüket; olyan divatos gasztro bárt létrehozni, amely este szórakozóhely, nappal házias jellegű gyorsétterem. Értitek már miért írtam, hogy ez a budapesti gasztro kocsmák egy új lépcsőfoka? Persze felmerül a kérdés, hogy ez hogyan működhet? Pofonegyszerű. a Tranzit részben azért is tranzit, mert nem egy törzsközönsége van, hanem több: nappal házias kisasszony, aki elkényezteti a környéken dolgozókat, este pedig izgató party-királynő lesz, aki tűzbe hozza a férfiakat.

img_8727.JPG

A hely berendezése és stílusa Tamás ízlését tükrözi, nekem személy szerint tetszik, hangulatos. Ami fontos, hogy az asztalok nincsenek össze zsúfolva, ezért kényelmesen lehet beszélgetni is akár, este pedig eloszlik a tömeg. Hogy miért van fémből minden asztal közepe?

img_8768.JPG

Mi fán terem a chupito?!

A chupito Tamás definíciója szerint „mini coctail” sok összetevővel és persze alkohollal! Négy fajta alapanyagra épít a mixer: vodka, gin, rum és whisky. Minden chupito párban jár, mert senki nem szeret magában inni és az alkohol mellet egész extrém dolgokat is tesznek bele, például tojást vagy fűszernövényeket. Jelenleg 40 chupitoval dolgoznak, amik közül három fajtát nekünk Jennifer készített el. Ami a legfontosabb, minden shot lángra kap, hát ezért fém az asztal közepe!

img_8762.JPG

Mit eszünk?

Amikor Tamást arról kérdeztem, hogy tulajdonképpen mit is érdemes enni a Tranzitban, ő hosszan elkezdte sorolni mi mindent ajánl, mi kinek a kedvence. Szóba került hát, hogy a 25-30 szezonális készétel mellett, amit ebédre lehet kapni újdonság az étlapon a saját készítésű házi tészta, és izgalmasak a napi leves ajánlatok is. Végül abban maradtunk, hogy tesztelünk egy levest, amire kíváncsi voltam nagyon (ne féljetek, megtudjátok miért). Ezt követte a hamburger, mert manapság az mégis csak alapkövetelmény a street food-os helyeken, arról nem is beszélve, hogy remek viszonyítási alap. Kértünk fhis & chips-et, mivel az egyik kollégám szerint az egyik legjobb a városban én meg ennek feltétlen utána szerettem volna járni, hogy valóban felveszi-e a versenyt a Némóval vagy a Halkakassal, akiknek mégis csak az egyik fő profiljuk. Mivel szeretünk enni, kiegészítettük a kóstolót még egy nachos tállal is, ami az egyszerűsége miatt izgatta a fantáziám, ráadásul Tamás nagyon ajánlotta, hogy ne hagyjuk ki. A vacsorát két fajta desszerttel zártuk, de azért bizony meg kellett küzdenünk, úgyhogy tegyetek ti is így és olvassátok szépen végig a főételeket mielőtt elárulnám mit érdemes enni desszertnek.

img_8735.JPG

Amíg vártunk még pár apró konyhai titkot igyekeztem kicsalni Tamásból, érdekeltek nagyon az alapanyagok, hogy mi honnan érkezik. Alapvetően magyar alapanyagokkal dolgoznak, de nem meglepő módon külföldi beszállítókkal is együttműködnek, két szempontot tartanak szem előtt: a jó minőséget és a szezonalitást. Ez önmagában bár dicséretes, de lássuk be, bármelyik valamit magára adó vendéglátós rutinból ezt válaszolná erre a kérdésre. Ami ennél viszont sokkal izgalmasabb: kiderült a legtöbb ételben a közös pont a Josper kemence.

img_8747.JPG

Mi is az a Josper?

„A Josper sütő, egy faszenes kemence és egy grillsütő stílusos és egyedülálló ötvözete, amellyel  sütés közben egy különleges kérget képezhetünk a benne sülő ételeken, valamint egy össze nem téveszthető,  erősen füstös ízzel egészíthetjük ki az élményt” – áll a Chupito honlapján. Nagyon frankó kis kütyü, tényleg fantasztikus ízeket kölcsönöz az ételnek, de ami a legfantasztikusabb, hogy a faszénkemence és a nyitott látványkonyha ellenére sem lesz egyáltalán füst vagy ételszagunk. Ezt egy speciális elszívó rendszerrel oldották meg, amit nem részleteznék, de működik, hála érte a mérnököknek.

img_8745.JPG

Rákleves

Ez volt a legnagyobb meglepetés, ami itt érhetett. Gondoltam majd kikérünk egy ráklevest és jól lehúzzuk, mert úgyis vacak lesz. Hát nem. Ez a leves nem street food, egy jobb étteremben is simán elmenne egy rossz szó nélkül. Bár nem tudom elképzelni, hogy egy átbulizott éjszaka mely pontján kívánom meg a ráklevest, de az biztos, hogy Tamás nem viccelt, hogy minden korosztályt és réteget kiszolgál. Kiváló az alaplé, nagyon szép színű és finom is. Paradicsomkockák, bok choi, zeller és metélőhagyma pár szem rákocskával. Engem megnyert, pedig nem támogatom a budapesti éjszakában a tengeri herkentyűket.

img_8748.JPG

Burger

Josperben készült. Nem érdemes hosszabban írni erről, ezt ki kell próbálni, de azt megígérem, hogy aki egyszer megkóstolja, az legközelebb is megismeri az utánozhatatlan füstös ízt, nekem nagyon bejön a faszenes megoldás. Korunk követelményeinek megfelelően minden házi, buci, hús, szószok. Külön tetszett a benne a hagymalekvár, megvan a harmónia. Járt hozzá sült krumpli, ami konfitálva és Josperben sütve érkezik, valamint káposztasaláta, ami nekem kicsit túl majonézes volt, és kicsit túl nedves. A hamburger hús jól volt elkészítve, szaftos volt, amit aztán a könnyű szerkezetű bucival kellemesen fel lehetett itatni. Ezt szeretjük, megállja a helyét a mai Budapesten.

img_8755.JPG

Fish & Chips

Két főszereplőnk a hal és a krumpli, mellékszereplőink pedig a már ismertetett káposztasaláta és egy kis tálka majonéz alapú, de mégis izgalmas mártogató. Mielőtt elfelejteném a Josper itt is megjelenik, a krumpli ugyanis onnan érkezett. Fontos tudni, hogy nem vagyok egy nagy sült krumpli rajongó, de ez tényleg nagyon jó, működik a módszerük. Kívül ropog, belül krémes és mindeközben a konfitálás is nyomokban érződik, amit megfejel a faszén áldásos hatása. A hal kiváló, saját sörtészta ropog és nem túl vastag. Tényleg jó, Dani barátomnak igaza volt.

img_8752.JPG

Nachos

Ki ne ismerné Tarantino nagysikerű Halálbiztos című filmjéből azt a jelenetet, amikor Kaszkadőr Mike a pultnál elfogyaszt egy nachos tálat. Ez a tál pont ilyen. Tortilla chipsen egy fantasztikus marha ragu van, amit csak kissé ront el a szerintem oda nem illő olivabogyó, mindezen olvasztott érlelt cheddar sajttal. Az egész tál a már jól ismert Josperben összesütve. Fantasztikusan jó sörkorcsolya, és nagyon menő egyedül a pultnál betolni egy ilyet pár pofa sör mellé, akár többen is. Egyetlen veszélyt hordoz magában, ezután nem fogtok bohóckodni a bolti sajtszósszal, bár becsülöm annyira az olvasóközönségemet, hogy feltételezem eddig is maximum cipőragasztónak használt ilyesmit.

img_8750.JPG

Ezen a ponton lobbant lángra a pult

nevtelen.png

Úgy döntöttünk kipróbálunk pár ilyen chupitot, vagyis mini koktélt, mi baj lehet belőle. Három formációt választottunk. Én már az elején kijelentettem, hogy gin alapút nem kérek, mert nem szeretem - talán pont ezért egy olyat is rám tukmáltak – és az ízlett a legjobban.

img_8773.JPG

A kép alapján sorba haladva jobbról balra:

Glasgow: gin friss uborkával, kakukkfűvel és sóval

Arrival: Kentucky whiskey gránátalmával, tojásfehérjével és friss bazsalikommal

Black Box: Jagermeister vaníliás vodkával és almával

img_8771.JPG

Izgalmasan hangzanak és azok is voltak. Nekem nagyon tetszik a chupito mint műfaj. Érdemes kipróbálni a több mint negyven féle egyikét. Izgalmas, fiatalos és lángol. Mi kell még?

 img_8740.JPG

Maradt még valami édes?

Két dolgot kóstoltunk meg, az egyik a Tranzit túrótortája, finom volt, de nem dobtam tőle hasast azért. Nem volt száraz, kicsit talán túlzás volt a tálalás, de ennek ellenére remekül kiegészítették a túró semleges ízét a mellé kent erdei bogyós gyümölcsök.

img_8777.JPG

A csokoládé suofflé kávékrémmel viszont eszméletlen volt! Ha valaki valaha beteszi a lábát a Tranzitba és egyetlen dolgot kóstolna meg, akkor ez legyen az. Nem viccelek, fantasztikus! Omlós, könnyed, belül folyós belga csokival még forrón tálalják. Tökéletes és egyben utánozhatatlan zárás.

img_8780.JPG

Az ötlet maga, amire épül a Tranzit rendszere szerintem szuper. Tetszik, hogy alapvetően jó alapanyagokkal minőségi ételeket állítanak elő több kategóriában is. Javallott ebédre, vagy akár egy lazább vacsorára is a haverokkal, de alkalmas buli előtti alapozásra, vagy akár egy péntek este helyszínéül. Nem mondanám drágának a helyet, ár-érték arányban szerintem a helyén van.

Te végig tudnád kóstolni a negyven fajta shot koktélt? 

img_8737.JPG

Tranzit Chupito Food Bar

cím: Nagymező utca 30.
telefon: 061/ 308 7654
facebook: https://www.facebook.com/tranzitbar/timeline

Üdv, 

A Gasztro Akrobata

komment
süti beállítások módosítása