A hétvégén nagyobb vendégség volt nálunk és idő hiányában szerettem volna valami egyszerű, de fenséges sültet csinálni. Erre a csontos tarját tartottam a legmegfelelőbbnek, ez a hús ugyanis elég zsiradékot tartalmaz ahhoz, hogy hosszabb sülés alatt se száradjon ki. A végeredmény egy szaftos, omlós, ízletes pecsenye lett, nem is maradt el a siker. Lássuk, hogyan készül.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- egy méretes egyben darab csontos tarja (ez most majd 4 kg-os volt)
- a fűszerpasztához: olivaolaj, 1-1 evőkanál só, bors, paprika, őrölt kömény, fokhagyma és hagymapor, majoranna
- 3-4 nagy vöröshagyma
- 2-3 dl víz, vagy húslé
A sütőtökös krumpli gratin-hez
- fejenként 2 szem közepes burgonya
- egy sütőtök (sonkatök) "nyele"
- 0,5 l főzőtejszin
- 20 dkg füstölt sajt
- só, szerecsendió,
- kevés vaj a sütő edény kikenéséhez, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
A húst előző este előkészítjük. Először a csont mellett éles késsel bevágjuk, de nem fejtjük le a csontról, majd jó sűrűn megszúrkáljuk. A fűszereket összekeverjük az olivaolajjal, sűrű fűszerpasztát készítünk, és ezzel úgy dörzsöljük be mindehol a húst, hogy az előkészített metszésekbe is jól belenyomkodjuk. (Minél több helyen éri a fűszer a húst, annál ízletesebb lesz.) Éjszakára jól lefóliázva mehet a hűtőbe.
Másnap forró tepsiben kérget pirítunk rá, hogy a pórusokat bezárjuk és egy méretes edényben, amelybe belenegyedeltük a vöröshagymákat, 2-3 dl húslével vagy vízzel felöntve (hogy legyen miben párolódnia) 150 fokos sütőben, kb. 4 óra alatt vajpuhára pároljuk. (Amíg készül, tudunk mindenféle mással foglalkozni :-)
Amikor megpuhult, a hagyma szeleteket elrendezzük a tetején, és 200-220 fokon további kb 40 perc alatt ropogósra sütjük. A hagyma mennyein rákaramellizálódik a tetejére.
A gratin-hez megpucoljuk a tököt és a burgonyát és vékony szeletekre vágjuk. (Én ezt géppel szeleteltem) Eredetileg édesburgonyával akartam keverni a krumplit, de most nem kaptam, így jutott eszembe a sütőtök, ami viszont volt otthon. :-)
A tűzálló tálat kikenjük vajjal, megszórjuk a zsemlemorzsával és belesimítjuk a zöldséget, rétegenként picit sózva. A tejszínben elkeverjük a reszelt szerecsendiót, ráöntjük a zöldségre és alufóliával lefedve addig sütjük 180 fokon, amíg a a tejszínt magába nem szívja és vaj puha nem lesz.
Ekkor kerül rá a reszelt sajt és mehet vissza a sütőbe, amíg aranybarnára nem pirul. Krémes, ízletes burgonyaköret, kicsit más, mint a megszokott.
Már csak egy üveg vörös bort kellett kinyitni és jöhetnek is a vendégek. Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella