Az ünnepek között is kell készíteni valami egyszerűt, gyorsat, édeskésen füstöset. Na ez a csirkemell pont ilyen, a paradicsomkrém, az ananász és a kolozsvári szalonna feldobja a semleges csirkehúst, a vadrizs köret és a gránátalma pedig némi különlegeset visz ebbe a fél óra alatt összerakható ebédbe. Lássuk mi kell hozzá:
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók (4 főre):
- fejenként egy fél bőrös csirkemell
- 1 doboz ananász konzerv (körszeletes), ha nagyon villogni szeretnénk vehetünk friss ananászt is
- 15 dkg kolozsvári füstölt szalonna
- 15 dkg vadrizs keverék
- só, bors, 1-2 fokhagyma gerezd, pici olaj a sütéshez
- 2-3 evőkanálnyi paradicsomkrém (ketchup is megteszi végszükség esetén, én most a szilveszteri mártogatásból maradt csipős salsát használtam fel)
- Egy gránátalma és egy uborka a díszítéshez
Elkészítése:
Először a rizst tesszük oda, pici olajon megfuttatjuk és kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntve a sütőben, vagy nagyon kis lángon puhára pároljuk. A vadrizs keverék nem lesz annyira puha, mint a jázmin vagy más normál rizs. Ugyanakkor rostokban gazdag, zsírszegény és gluténmentes, tele van vitaminnal és nagyon egészséges.
A húst bőrén keresztül 3-4 helyen bevágjuk, de nem vágjuk át. A fokhagymát félbevágjuk és bedörzsöljük vele a húst, épp csak egy leheletnyi illatot kap tőle. (A bőrét azért érdemes rajtahagyni, mert megakadályozza, hogy az egyébként száraz csirkemell kiszáradjon, így szaftos marad a hús.) Sózzuk-borsozzuk, megkenjük a paradicsommal, a metszésekbe teszünk egy-egy szelet vékony szalonnát és egy fél ananászkarikát és pár csepp olajjal megkenjük a tetejét, hogy az ananász ne égjen meg idő előtt.
20-25 percre (vagy ameddig ropogósra pirul a teteje) mehet a sütőbe 180 fokon és tálalhatjuk is. Díszíthetjük a többi ananásszal, salátával. Egyszerű, könnyű, dekoratív étel.
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella