A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Fahéjas tépkedős kalács

2015. január 10. 06:00 - vnoemi

003_a.jpgKarácsony után most jött el az ideje, hogy újra süssek valamit: az ünnepek után a szokásos beigli mérgezés nálunk is felütötte a fejét… Ez a mostani kelt tészta főleg az alakjával keltette fel az érdeklődésemet, és az alábbi recept átalakításával készítettem. Egy rendkívül finom foszlós kalácsot kapunk végeredményként, amibe mi teljesen beleszerettünk. Szóval biztos, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy ilyesmi készült nálunk. (Mivel én hiszek abban, hogy nem karácsony és újév között hízunk meg, hanem újév és karácsony között, így nálunk továbbra sincs olyan újévi fogadalom, hogy ezt vagy azt nem eszünk :D)

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók.

A tésztához

  • 75 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj megolvasztva
  • 3 dl tej
  • 4 tojás
  • 1 tk vaníliakivonat

 

A töltelékhez

  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg barnacukor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 0,5 tk. őrölt szerecsendió
  • 0,5 tk. szegfűszeg

 

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl. langyosra melegített tejben, amiben elkevertünk 1 kk. cukrot felfuttatjuk.

003_a1.jpg

Ha látjuk, hogy felfutott az élesztő, elkezdjük a tészta összeállítását. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a maradék (2 dl) tejet, a 4 tojást és a vaníliakivonatot. Összekeverjük, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, és először kanállal elkezdjük összeállítani.

005_a.jpg

Amikor nagyjából összeállt, akkor adjuk hozzá a felolvasztott vajat, amit szép, fényes tésztává gyúrjuk (lehet géppel is, én kézzel szoktam).

Egy tálba tesszük, lefedjük, és kb. 1 óra alatt hagyjuk duplájára kelni.

010_a.jpg

Az elkészült tésztát kétfelé vesszük, azt a felét, amivel nem dolgozunk, visszatesszük a tálba és lefedjük, hogy ne száradjon ki. A tésztát kb. ½ cm vastag téglalap formára (már amennyire sikerül), és megkenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a barna cukorral (amiben korábban elkevertük a fűszereket).

031_a.jpg

Utána 4-5 csíkra (kb. 6-8 cm széles) vágjuk,

033_a.jpg

és egymásra pakoljuk a csíkokat, majd ezt azután négyzetekre vágjuk,

024_a.jpg

és felállítva belehelyezzük egy kisebb tepsibe (nekem kb. tele is lett az egyik oldala). A másik tészta résszel hasonlóan járunk el, és azt pedig a másik sor mellé sorakoztatjuk.

038_a.jpg

A tepsit lefedjük, és kb. 20 percig hagyjuk újra kelni. A 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, egy alufóliával érdemes lefedni, nehogy megégjen.

 048_a.jpg

Jó étvágyat!

Gasztro Akrobata Noémi

 

2 komment