A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Tejszínes sárgaborsókrémleves füstölt tarjával, újhagymával

2015. január 20. 07:54 - Mamabella

Ha valakinek a sárgaborsóról a gyerekkori menzakaja jut eszébe, nem hibáztatom. Mivel én szívesen kisérletezem és egyébként a lencse és a bab szívesen látott leves alapanyagok a konyhámban, gondoltam megpróbálok kezdeni valamit a sárgaborsóval, amit a világ egyik legegészségesebb élelmiszereként tartanak nyilván. Ilyenkor télen szívesen készítek melengető, selymes krémleveseket. Most is ez került terítékre, egy kis füstölt tarja és zöld hagyma gondoskodik az ízorgiáról. Lássuk, hogyan készül:

img_1861.jpg

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 25 dkg füstölt főtt tarja
  • 2 szál újhagyma
  • 2 dl 10%-os főzőtejszín
  • só, bors, pici piros vagy chili paprika

Elkészítése:

A sárgaborsót váltott vízben megmossuk és legalább kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni a füstölt tarjával. (Víz helyett használhatunk sonkalevet is, csak vigyázzunk, hogy ne legyen túl sós.) Ha nincs sonkalé, az erőteljesebb ízek kedvéért csak füstölt  (nem főtt) húst használjunk. Addig főzzük (kb. 1 óra), amíg teljesen szétesik. A húst kivesszük, most hozzáadjuk a tejszínt és bot mixerrel pépesítjük. Annyi sonkalevet, vagy vizet adunk hozzá, hogy sűrű, de krémes állaga legyen. (Én a tejszínnel is pürésíteni szoktam, mert így a tejszínben lévő zsír teljesen emulgeálódik, azaz finoman szétoszlik és ettől lesz olyan selymes az állaga.)

Kóstolás után óvatosan sózzuk és borsozzuk. Finom karikákra vágunk két szál új hagymát, beleszórjuk és csak egyet forralunk rajta és kész is. A tejszínnel már nem szabad hosszú ideig forralni. Apró kockákra vágjuk a tarját, visszateszük a levesbe megszórjuk pici pirospaprikával (tényleg csak a szín kedvéért) és már tálalhatjuk is. 

Laktató, gyors ebéd vagy vacsora, tessék bátran kipróbálni.

Mamabella

komment
süti beállítások módosítása