A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Az én dobostortám

2015. január 27. 09:54 - Mamabella

dobos_gyertyaval.jpg

Sokszor, sok helyen kóstoltunk dobostortát, de ritka volt az a cukrászda, ahol ízlett. A fiúk nálunk rajonganak érte, minden születésnapon követelik. Így elkezdtem kísérletezni egy kicsit az ízekkel és most megosztom mitől más egy kicsit az enyém. Az alap természetesen a minőségi hozzávalók, különösen a vaj esetében. Nem, nem margarin. Valamint a tojás, itt számít hogy L-es vagy XL-es méretet vegyünk. Nem állítom, hogy a legegyszerűbb sütemény, de érdemes próbálkozni, az sem baj ha elsőre csúnya lesz, vagy a krémet kiskanállal kell enni. Az ízhatás és a látvány így is frenetikus lesz. Lássuk, hogyan készül:

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

A lapokhoz

  • 6 - 8 tojás (töredelmesen bevallom, nekem sosem sikerül az eredeti recept szerint 6 tojásból 6 lapot sütni. Elvileg egy tojást kell számítani egy lapra, így annyi tojást vegyünk, ahány lapos tortát akarunk készíteni)
  • tojásonként: 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál víz és 1 evőkanál vaj (1 evőkanál kb. 2 dkg)
  • csipet só

A krémhez

  • 6-8 tojás (Ahány tojást használtunk a lapokhoz, ugyanannyi kell a krémhez is.)
  • 12-15 dkg cukor (ízlés szerint lehet több, én nem szeretem, ha émelyítően édes)
  • 5 dkg kakaópor
  • és.... 2 evőkanál nescafé (ettől lesz halványan mokka ízű, tompítva az édes tojásos vajas krém ízét)
  • 25 dkg vaj

A "dobhoz"

  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 mokkáskanál ecet

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el, mert ennek teljesen ki kell hűlni (lehet előző nap is). Az egész tojásokat kikeverjük egy fémüstben a cukorral, kakaóporral és a nescaféval és vízgőzőn addig keverjük folyamatosan (!), amíg be nem sűrüsödik. (Érdemes elektromos habverőt használni, hogy teljesen sima és egynemű legyen) Ha egy pillanatra is lankadunk, akkor egyrészt "lesülhet" a krém az üst aljára, másrészt a tojás összeugrik és kezdhetjük előlről az egészet. Félre tesszük, amíg langyosra hűl, majd apránként belekeverjük a vajat és ismét kihabosítjuk. Mehet a hűtőbe.

doboskrem.jpg

Most következnek a lapok, amelyek tulajdonképpen egyszerű piskóta lapok, csak vékonyra vannak sütve. Itt a technológia számít igazán: korábban elkészítettem egyben az egész piskóta alapot, de így, mire az utolsó lap sütéshez jutottam összeesett a hab. Egyszerre két lapot tudok sütni, ehhez a kerek torta forma alját használom, kivágok belevaló sütőpapírt és 2 adagonként készítem el a piskóta tésztáját. A tojás sárgáját kikeverem a vajjal és a cukorral és a csepp vízzel, majd beleforgatom a pici sóval felvert tojásfehérjét. 175-180 fokon sütjük, percek alatt elkészül. Addig folytatom, míg az összes lap el nem készül, a legszebbet félre teszem a "dobhoz".

Amikor az összes lap elkészült, betöltjük a tortát, piskóta, krém, piskóta, krém, amíg el nem fogy, maradjon az oldalára és a díszitéshez is egy kicsi. Ahhoz, hogy szép formás legyen a torta, egy kis segédeszközt szoktam használni: alufóliából készítek egy akkora karimát, ami pont a lap köré illik. (Összehajtogatom az alufóliát háromszor-négyszer, hogy tartása legyen és tűzőgéppel rögzítem a méretet.) Erre azért van szükség, mert ha nem elég kemény esetleg a krém, akkor kifolyik a lapok közül, a karima viszont megtartja, és így hagyom a hűtőben a betöltött tortát tálalásig.

A dob marad utoljára, ezt aznap készítsük, amikor tálaljuk, mert a cukor máz egy idő után meghúzódik és nem lesz olyan szép. (Az ecetre azért van szükség, hogy lassabban kössön és könnyebben tudjuk felvágni.) Egy hibátlan fém edénybe tesszük  a cukrot és a pici ecetet és kevergetve teljesen felolvasztjuk, karamellizáljuk. Vigyázzunk, mert még akkor is sötétedik, amikor már levettük a tűzről. A következőkhöz elkel némi gyakorlat: a piskótát egy sütőpapírra tesszük, hogy a lecsöpögő cukor ne kenjen mindent össze. Ráöntjük a forró karamellt a piskóta lapra, és várunk egy kicsit, amíg megköt. Egy nagyon széles pengéjű késsel megjelöljük a szeleteket, majd határozott mozdulattal (a késre csapva) felvágjuk. A nehézség az, hogy eltaláljuk azt a pillanatot, amikor már nem ragad a késre, de még rugalmas a karamell annyira, hogy nem törik el, amikor vágjuk.

img_1874.jpg

Nincs más dolgunk, mint a feldíszíteni a tortát, az oldalát "panírozhatjuk" darált dióval, vékonyra szeletelt mandulával és köszönthetjük is az ünnepeltet!

dobostta.jpg

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

PS. A képválogatás több év dobos torta készítését tükrözi.

 

 

komment
süti beállítások módosítása