A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Szalagos farsangi fánk

2015. január 29. 06:00 - vnoemi

Fánkot évente általában egyszer sütök, talán az olajszag miatt, magam sem tudom (ezért készül ritkán bundás kenyér is nálunk, mert a nehezen kiszellőztethető olajszagért valahogy nem rajongok). Mivel azonban a farsangi időszak ennek a szezonja, ezért a gyerekek kérésére készültek ezek a most elég kicsi fánkocskák, amik két harapással eltüntethetők, és az ízük sokkal finomabb mint az olajos bolti darabok. A konyhai okosok szerint a tésztába rakott rum miatt nem szívja meg magát annyira olajjal, ezt nem tudom, de tény: nem lettek egyáltalán olajosak belülről.

img_2571.JPG

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3,5 dkg élesztő
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 8 dkg + 1 kk. cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 0,5 dl rum
  • 1 csipet
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 dkg olvasztott vaj

 

Elkészítés

Ahogy azt már a kelt tésztáknál megszokhattuk, először felfuttatjuk az élesztőt 1 dl. langyos tejben (amiben elkevertünk 1 kk. cukrot), nehogy utólag derüljön ki, hogy nem volt jó, és ott álljunk befürödve.

img_2548_a.jpg

A liszthez hozzákeverjük a sót, a cukrot, a tojás sárgáját, a maradék tejet, a citromhéjat, a rumot és a felfutott élesztőt. Amikor összeállt, az olvasztott vajat 3-4 adagban hozzáadjuk, amikor már felvette az előző adagot, akkor öntjük hozzá a következőt.

img_2552_a.jpg

A tésztát egy kelesztőtálban vagy sima lefolpackozott tálban duplájára kelesztjük.

img_2554_a.jpg

Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd a fánkszaggatóval kiszaggatjuk.

img_2558_a.jpg

Egy konyharuhával letakarva kb. ½ órát újra kelesztjük. (A képen még kelesztés előtt láthatók.)

img_2560_a.jpg

A felmelegített olajban (ha valakinek van hőmérője, akkor 180°C) először a benyomott felső felüket lefelé fordítva letakarva sütjük (kb. 1 perc, de javasolt ellenőrizni), majd megfordítjuk, az edény tetejét levesszük és a másik oldalát is kb. 1 percig sütjük.

Megszórhatjuk csak porcukorral, de Nutellával vagy lekvárral töltve az igazi.

 img_2567_a.jpg

Jó étvágyat!

Gasztro Akrobata Noémi

 

Forrás: Limara

 

 

4 komment

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu