A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Ahogy én szeretem: ragu' alla bolognese csajozáshoz

2015. február 02. 06:00 - The Gastro Acrobat

Egy egészen egyszerű mégis fantasztikus recepttel készültem ezúttal, de mint mindig most is fontos, hogy ne egyedül főzzetek.  Azoknak a férfitársaimnak ajánlom ezt a látványos mutatványt, akik szeretnék levarázsolni a bugyit a lányokról már az első randin. Ez egy jól bevált recept, ha megtanultok házi tésztát nyújtani, nem maradhat el a siker! Kössétek fel a gatyátokat, mert megcsináljuk a világ legkirályabb raguját és friss házi tésztát nyújtunk mellé, a tetejére pedig friss parmezánt reszelünk. Az olasz konyha igazi parasztkonyha, semmi cicó, pörögnek az események, az izgalom a tetőfokára hág, tuti élvezni fogjátok!

10.JPG

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Bevásárló lista 2 főre:

  • házi tészta:

    • 100g magas sikértartalmú rétesliszt
    • 1 szép nagy tanyasi tojás, aminek a sárgája olyan színű mint a nap egy forró nyári délutánon
  • ragu:

    • 250g a legkiválóbb darált marha comb, lapocka ami éppen akad. 
    • 1 szép szál répa
    • 2 zeller szár
    • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
    • 1 nagyobb fehér hagyma 
    • egy doboz hámozott "lucius" paradicsomkonzerv
    • akik a jó hangulatról gondoskodnak: 
      • 1-2 szál rozmaring
      • só & bors
      • 1-2 dl jó minőségű száraz vörös bor
      • olivaolaj
      • egy kis kocka vaj
  • parmezán sajt

1.JPG

Munkaterv:

Először a tésztát készítjük elő, mert amíg a ragut összedobjuk, pont kipiheni a tészta a gyúrással okozott traumát a hűtőben.

A kezdők konyhai mérleg, a haladók a kezük segítségével mérjék ki a lisztet. Ha bevállaljuk a takarítást, a pultra öntsük ki (én jobban szeretem így csinálni, mert sokkal nagyobb élvezet, mint egy tálban) és a közepébe vájt mélyedésbe egy kecses mozdulattal ejtsük bele tojásainkat.

2.JPG

Ha egy mód van rá, héj nélkül.  Örök érvényű igazság, hogy az igazán finom ételeket a két kezünkkel készítjük, ne féljük azt összepiszkolni. Körkörös mozdulattokkal kezdetben csak finoman keverjük össze a lisztet és a tojást. Szép lassan magasabb sebességre kapcsolhatunk amíg teljesen össze nem áll, kezdetben csak nagyobb morzsákká, majd egy épp egésszé. Itt a nagy lehetőség kiadni az egész napos feszültséget, nem kell finomkodni, gyúrjuk össze rendesen. A cikkben szereplő számok csak irányszámok, a liszttől és a tojástól is függ a pontos mennyiség. Az a tapasztalat, hogy kicsit több liszt kell a leírtaknál, úgy veszi fel a tojást. Ha a a tészta összeállt, csavarjuk folpack fóliába és tegyük hűvösre a hűtőbe. 

3.JPG

 Amíg a tésztánk hűsöl, gyorsan összedobjuk a ragut. Nem kell félni az érdemi munka nem tart soká, amíg megfő, pont lesz időnk elpakolni és a leányzóba diktálni egy-két pohár bort. 

4.JPG

Vegyük elő a vágódeszkát, fenjük meg a késünket és lássunk neki a hagyma felaprításának. Olivaolaj a vastag falú serpenyőnkben, fellobban a láng és mehet is bele a hagyma. Követi őt a hajszál vékonyra szelt fokhagyma, vigyázzunk, ha leég, oda a buli és mehet mindenki haza.Én ilyenkor teszem az edénybe a húst, jól átforgatom, piruljon csak meg kicsit. Minden egyes alkalommal, amikor valami újat teszünk a serpenyőbe, kicsit csavarjuk fel a lángot, hiszen az új hozzávaló hideg, de mi azt szeretnénk, ha tovább pörögnének az események. Különösen igaz ez a következő fázis előtt, amikor is a bor van soron. Imádom amikor sistereg, a gőz az arcomba csap és hihetetlen elképesztő illatok telítik a konyha levegőjét.

5.JPG

Amíg elfő a bor, gyorsan kis kockákra aprítom a zöldségeket, sózok, borsozok. A répa és a zeller következik, kissé lejjebb csavarom a lángot, összeforgatom és megkínálom a finomra aprított rozmaringgal, majd nyakon öntöm a paradicsom konzervvel és egy deci vízzel kiöblítem a konzerv dobozt, az is mehet bele. Én azt szeretem, ha a zöldségek még kissé ropogósak és frissek, vigyázzunk, hogy ne főzzük szét a kis szépségeket. 

6.JPG

A lángot lecsavarom, finoman rotyogtatom minimum 25- 35 percet. Minél lassabban főzzük annál finomabb lesz, de figyeljünk arra, hogy adott esetben pótolnunk kell az elvesztegetett folyadékot. Én annyival szoktam lezárni a folyamatot, hogy amikor már úgy érzem tényleg kész (ez természetesen állandó kóstolgatást igényel) egy kis kocka vajat dobok bele, attól igazán selymes lesz a ragu és összeérnek az ízek . 

8.JPG

A tésztalapokat kinyújtjuk, én javaslom a tésztanyújtó használatát, ma már majdnem mindenhol kapni, érdemes beruházni rá: igazi csajmágnes. Az igazán profik azonban az addigra már kiürített borosüveggel is játszva kinyújtják a tésztát. Ezt vékony lapokra vágjuk, alaposan meglisztezve a lapokat, hogy ne tudjanak összeragadni. Végül felcsavarjuk, mint a szőnyeget a házibuli előtt, hogy könnyen fel tudjuk szeletelni. 

9.JPG

11.JPG

Ez a legjobb a házi tésztában, az aktuális hangulatodnak megfelelő vastagságúra vághatod. Ezúttal vendégünk kívánságának megfelelő vastagságra szeljük a tésztát és könnyed mozdulatokkal összeborzoljuk. Imádom, ahogy az ujjaim között szétválnak a szálak.

fullsizerender_1.jpg

Ennél a pontnál már nyakig lisztesek leszünk, hölgy vendégünk pedig fülig szerelmes. Forrásban lévő sós vízbe dobjuk, de csak pár pillanatra, szinte azonnal készre fő. 

14.JPG

Az étel összeállítása következik. A serpenyőbe helyezzük a készre főtt tésztát, forgassuk össze a raguval, de vigyázzunk, hogy a tészta ne törjön össze. Csavarjunk fel egy adagot a villánkra tálaláshoz és tegyük a tányér közepére. Locsoljuk meg finoman egy kis extra szűz olivaolajjal, reszeljünk rá egy kis friss parmezánt és díszítsük egy rozmaring ágacskával. Sexy, nem igaz? 

Üdv, 

A Gasztro Akrobata

komment
süti beállítások módosítása