A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

RETRO narancs zselé

2015. február 19. 06:00 - The Gastro Acrobat

Olyan huncutkodásnak lesznek ma szemtanúi, amit nektek is ki kellene próbálnotok, bár szerintem a cikk végére ebben ti magatok is biztosak lesztek. 100%-os narancszselét foguk készíteni gyömbérrel, csillagánizzsal és fahéjjal. Mivel bohókás hangulatomban voltam, befestettem zöldre és ezzel ijesztgettem a kollégákat, de ez nem kötelező, nektek elkészítettem a sima verziót is. A kedves kollégák miután túltették magukat azon a kissé furcsa látványon, hogy ez zöld és ki is játszották magukat, hogy ez egy zselé és ráadásul remeg is, megkóstolták és imádták. Ezt a viktoriánus kori ételt azoknak ajánlom akik szeretik a retro cuccokat és szeretnek játszani az étellel. Zselé majdnem mindenből készíthető a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át tényleg mindenféléből, még a levesből is, ezt hívjuk amúgy kocsonyának. 

2_2.jpg

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

 

Bevásárló lista

  • fél liter frissen facsart narancslé (vagy más lé), narancs esetén ez körülbelül egy kiló narancsot jelent
  • 1 csomag zselatin, 1 dl-hez egy lap kell körülbelül
  • hangulatfelelősök:
    • egy kisujjnyi gyömbér
    • vaníliás cukor (ízlés szerint, de két evőkanállal ajánlott) vagy méz
    • 2db csillagánizs
    • fahéj rúd
    • ha vicces kedvetekben vagytok akkor valamilyen ételfesték 

1_3.JPG

6_1.JPG

Lássunk neki!

Hajtsuk fel szépen az ingünk ujját és facsarjuk ki a narancsokat. Mivel mostanában lejárok gyúrni, úgy döntöttem puszta kézzel facsarom ki a narancsokat, bár létezik erre rendszeresített konyhai facsaró eszköz is. Érdemes leszűrni a narancslét, mert ha mag maradna benne, akkor az nagyon megkeseredik. 

7.JPG

A kifacsart narancsok leve mehet egy lábosba a lereszelt vagy pépesített gyömbérrel és a többi hangulatfelelőssel együtt. Nem vacakolunk, felcsavarjuk a lángot, közben egy habverővel megkevergetjük időnként. Egy dologra érdemes figyelni, hogy ha felforr akkor kicsapódik a narancslé és csúnya lesz. 

5_1.JPG

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk pár percre, praktikusan addig amíg a narancslét forralás közeli hőfokra melegítjük. Micsoda multifunkcionális cselekménysor. Ha már látjuk, hogy az első buborékok megjelennek a lábosban, facsarjuk ki a zselatinlapokat és pottyantsuk őket a láboskánkba. A habverőnkkel egyenletes tempóban kevergessük a narancslét, míg el nem olvadnak a lapocskák. Közben elzárhatjuk a lángot. Ha mindent beletettünk és kellően átjárhatók az orrjárataink, akkor eddigre bizonyára mindenki szembesült a konyhát betöltő fantasztikus illatokkal. 

1_2.JPG

Újabb szűrés következik, a fűszerek és egyéb rostok fennakadnak a szűrőn, tiszta és selymes narancslevünk van eddig, amit kicsit felturbóztunk mindenféle jóval. Ezen a ponton meg kell hoznunk egy nagyon nehéz döntést. Milyen színű legyen a zselénk? Én kék ételfestéket raktam bele, így lett zöld, tényleg csak egy cseppet a játék kedvéért. Ezt követően öntsük valamilyen vicces műanyag formába (érdemes hideg vízzel kiöblíteni, hogy később könnyebben ki tudjuk szedni). Lehet műanyagpohárba vagy dobozba, esetleg homokozó játék formákba. 

4_2.JPG

3_2.JPG

Körülbelül 2, 2-5 órára tegyük be a mélyhűtőbe ahol megdermed nekünk. Az alsó képen azt a fajtát látjátok,ami nem kapott ételfestéket, de itt van a zöld verzió is. Mindenképp javaslom, hogy a zselét felszolgálás előtt kínáljátok meg egy kis csokiforgáccsal, amit könnyen megcsinálhattok ti magatok is,ha egy kés segítségével. Az asztalra fektetett csokin végighúzzátok a pengéjét merőlegesen néhányszor és meg is vagyunk. Vigyázat, mert a zselé szobahőmérsékleten olvad. Jó szürcsölést!

2_2.jpg

Üdv, 

A Gasztro Akrobata

komment
süti beállítások módosítása