Könnyű, gyors hétvégi reggeli azoknak, akik preferálják az egészséges újdonságokat. Kifejezetten érett banán kell hozzá, tehát nem gond, ha már kicsit barnult a héja. Cukor helyett nyirfacukor van benne, a tartalomról a zabpehely és zabkorpa gondoskodik. A zabpehely és zabkorpa áldásos hatásairól rengeteg cikk jelent már meg, magas a rost és vitamin tartalma, gazdag az ásványi anyagokban, érdemes minél többet fogyasztani belőle. Nem elhanyagolandó tény, hogy egy ez a süti fél óra alatt összedobható. Lássuk mi kell hozzá:
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók (15 muffinhoz):
A muffinhoz:
- 10 dkg apró szemű zabpehely
- 10 dkg zabkorpa
- 3 érett banán
- 1 vanília rúd kikapart belseje vagy egy löttyintés vanília eszencia
- 1 citrom reszelt héja és leszűrt leve
- 3 tojás
- 2 evőkanál nyírfacukor
- 1 dl extraszűz olivaolaj
- csipet só
- 1 csomag sütőpor
Az almakompóthoz:
- 1 kg savanykás alma
- 2 evőkanál cukor
- 1 citrom karikára vágva, plusz egy fél citrom leve
- fahéjrúd
Elkészítése:
Először az almakompótot készítjük el, ezt lehet előző nap is. Az almákat megpucoljuk, hámozzuk, kisebb kockára vágjuk és annyi vízzel, hogy épp ellepje feltesszük főzni a citrommal és a fahéj rúddal. Épp csak forralunk egyet rajta, majd lezárjuk, lefedjük. A gőzben pont annyira puhul meg, hogy még egy csöppet roppanós maradjon a gyümölcs. Nem szabad túlfőzni, mert akkor turmixolhatjuk az egészet almapürének. (Ahogy erről korábban már írtunk :-))
A muffinhoz összekeverjük a száraz alapanyagokat, a zabpelyhet, zabkorpát, sót, sütőport.
A banánokat megmossuk, pucoljuk, apróra vágjuk, egy tálban habosra keverjük az egész tojásokkal, vaníliával, citromlével, olajjal és a citrom héjával.
Összeforgatjuk a kétféle hozzávalót és muffin papírral bélelt formába kanalazzuk. 180 fokon aranybarnára sütjük.
Tálaláskor az almakompótot megszórjuk egy leheletnyi őrölt fahéjjal. Tényleg nagyon egyszerű és gyors, mind amellett egészséges (gluténmentes) finomság. Fogyókúrázók is bátran kipróbálhatják.
Mamabella