A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Tavaszi spárga leves

2015. május 04. 06:00 - Mamabella


sparga.jpg

Végre tavasz van, kezdődik a spárga szezon! Nálunk az első spárgával készült étel ez a könnyű, zamatos, tejszínnel habart leves, tojásos galuskával, petrezselyemmel. A spárga nagon könnyen emészthető, magas az ásványianyag és a vitamin tartalma. Figyeljünk a vásárlásnál, hogy roppanósan friss legyen - ha picit megnyomjuk kiserken a leve - mert sajnos nem áll el sokáig még a hűtőben sem. A fehér spárga való inkább levesekhez, a zöldet köretnek szoktam használni. Lássuk mi kell a levesünkhöz.

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók (4 főre):

  • 0,5 kg fehér spárga
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma (inkább a kevésbé erőteljes fehér hagymát használjuk)
  • 1,5 l csirke alaplé (nálam most egy kisebb pulykaszárnyból készült)
  • 1 csokor petrezselyem, ha van kevés snidling
  • só, bors, egy fokhagyma
  • 1 dl 20%-os főzőtejszín
  • 1 tojás és annyi liszt amennyit felvesz a nokedlihez

img_1980.jpg

Elkészítése:

Elkészítettem az alaplevet: a pulykaszárnyat feltettem főni, egy nagyobb teatojásban hozzáadtam a szokásos nyers, sóban eltett reszelt zöldséget, a hagymát, egy fokhagymát, pár szem borsot és puhára főztem a húst. Leszűrtem a levet, félre tettem.

Közben megpucoltam a spárgát. Ez egy kicsit babra művelet, mert egyenként kell a krumplihámozóval a spárgaszálakat körben lehántani, és annyit vágni le a végéből, hogy a roppanós legyen. 2-3 centis darabokra vágtam. A sárgarépát is megpucoltam, hasonló méretűre szabdaltam. A leszűrt alaplébe került a répa és a spárga, kivéve a spárgafejeket. Ez ugyanis pillantok alatt megfő, sokkal gyorsabban, mint a spárga szál és ha egyszerre rakjuk a levesbe főni, akkor túl főne. (Ugyanezen ok miatt, amikor szóló spárgát főzünk, csokorba kötve egy magasabb falú edénybe állítjuk a spárgát, úgy, hogy a fejet csak a gőz érje és úgy pároljuk meg.)

Az egész főzési művelet nem tart tovább 10 percnél, nem szabad túlfőzni. Közben a tojásból, lisztből pici sóval és az apróra vágott snidlinggel -már csak a színe kedvéért- nokedlit készítettem és beleszaggattam a levesbe. A főzési idő utolsó 2 percében hozzáadtam a spárgafejeket is.

Már csak a tejszínt kellett belehabarni, egyet hagytam forrni és kész is. Tálalásnál megszórtam friss petrezselyemmel. Isteni volt, próbáljátok ki ti is.

img_1981.jpg

Mamabella

 

komment
süti beállítások módosítása