Végre tavasz van, kezdődik a spárga szezon! Nálunk az első spárgával készült étel ez a könnyű, zamatos, tejszínnel habart leves, tojásos galuskával, petrezselyemmel. A spárga nagon könnyen emészthető, magas az ásványianyag és a vitamin tartalma. Figyeljünk a vásárlásnál, hogy roppanósan friss legyen - ha picit megnyomjuk kiserken a leve - mert sajnos nem áll el sokáig még a hűtőben sem. A fehér spárga való inkább levesekhez, a zöldet köretnek szoktam használni. Lássuk mi kell a levesünkhöz.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók (4 főre):
- 0,5 kg fehér spárga
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 kis fej hagyma (inkább a kevésbé erőteljes fehér hagymát használjuk)
- 1,5 l csirke alaplé (nálam most egy kisebb pulykaszárnyból készült)
- 1 csokor petrezselyem, ha van kevés snidling
- só, bors, egy fokhagyma
- 1 dl 20%-os főzőtejszín
- 1 tojás és annyi liszt amennyit felvesz a nokedlihez
Elkészítése:
Elkészítettem az alaplevet: a pulykaszárnyat feltettem főni, egy nagyobb teatojásban hozzáadtam a szokásos nyers, sóban eltett reszelt zöldséget, a hagymát, egy fokhagymát, pár szem borsot és puhára főztem a húst. Leszűrtem a levet, félre tettem.
Közben megpucoltam a spárgát. Ez egy kicsit babra művelet, mert egyenként kell a krumplihámozóval a spárgaszálakat körben lehántani, és annyit vágni le a végéből, hogy a roppanós legyen. 2-3 centis darabokra vágtam. A sárgarépát is megpucoltam, hasonló méretűre szabdaltam. A leszűrt alaplébe került a répa és a spárga, kivéve a spárgafejeket. Ez ugyanis pillantok alatt megfő, sokkal gyorsabban, mint a spárga szál és ha egyszerre rakjuk a levesbe főni, akkor túl főne. (Ugyanezen ok miatt, amikor szóló spárgát főzünk, csokorba kötve egy magasabb falú edénybe állítjuk a spárgát, úgy, hogy a fejet csak a gőz érje és úgy pároljuk meg.)
Az egész főzési művelet nem tart tovább 10 percnél, nem szabad túlfőzni. Közben a tojásból, lisztből pici sóval és az apróra vágott snidlinggel -már csak a színe kedvéért- nokedlit készítettem és beleszaggattam a levesbe. A főzési idő utolsó 2 percében hozzáadtam a spárgafejeket is.
Már csak a tejszínt kellett belehabarni, egyet hagytam forrni és kész is. Tálalásnál megszórtam friss petrezselyemmel. Isteni volt, próbáljátok ki ti is.
Mamabella