A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Zsenge töltött tök

2015. május 21. 06:00 - Mamabella

img_1988_1.jpg

A tavaszban az a legjobb, hogy tele a piac zsenge, tölteni való zöldségekkel: tök, karalábé, cukkini, padlizsán, bármelyik tökéletes ehhez a zseniálisan egyszerű egytálételhez. Én most egy kis duci-buci tököt választottam, abba került a pirított darált húsos-rizses egyveleg, tejföl és sajt a tetejére és mehet is a sütőbe ropogósra sülni. (vegetáriánus módon is készülhet hús nélkül, ilyenkor apróra vágott zöldséggel dúsítjuk a rizst). A tök semleges ízű, ezért bátran variálhatjuk a tölteléket is. Ha marad(na) belőle vacsorára vagy másnapra, hidegen is isteni. Lássuk mi kell hozzá:

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

  • kedvünkre való zöldség (jelen esetben egy kis duci spárga tök)
  • 50 dkg darált hús (sertéscomb, pulykaapróhús bármi jó)
  • 20 dkg főtt rizs
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 db nagyobb hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem vagy kapor
  • só, bors
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 15-20 dkg reszelt sajt (trapista, ementáli, füstölt, vegyesen is jó, ideális a maradék eltüntetésére)

Elkészítése:

Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, rádobjuk a darálthúst és sózzuk, borsozzuk, alaposan lepirítjuk. Nagyon kevés vizet adva alá, puhára pároljuk. Hozzáadjuk az előre megfőzött rizst és a nagy csokor apróra vágott petrezselymet vagy kaprot, összekeverjük, pár percig pároljuk még és kész, félretesszük hűlni egy kicsit.

img_1982.jpg

A tököt félbe vágjuk, kikaparjuk a magját, megsózzuk, borsozzuk a belsejét.

img_1983_1.jpg

A fél tököket egy mélyebb tepsibe tesszük, mert a töltelék ki-és lefolyik :-) A kihűlt töltelékbe belekeverünk egy egész tojást, (ha ezt forrón tennénk, rögtön rántotta lenne belőle) és a kivágott tök belsejébe halmozzuk.

img_1984.jpg

A tetejét meglocsoljuk pár kanál tejföllel, alaposan megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a reszelt sajt pirosra-ropogósra pirul a tetején.

 img_1986_1.jpg

A tök annyira friss és zsenge, hogy ennyi idő alatt szaftosra puhul a töltelék alatt. Lehet is tálalni, tessék bátran kipróbálni!

Plusz egy tip: kitűnő vendégváró, elő lehet mindent készíteni, hűtőbe tenni, a vendégek érkezésekor mehet a sütőbe, 25-30 perc alatt elkészül.

img_1987.jpg

Mamabella