A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Hamburger buci

2014. július 17. 08:22 - vnoemi

IMG_0898.JPG

Mint azt már a blogon láthattátok, Gasztroakrobata Peti megcibálta az oroszlán bajszát: „Hamburger-párbajra” hívta ki Balogh Dánielt, a W35 séfjét és megalkotóját. A hamburgerek spéci hagymalekvárral készültek, erről itt olvashattok. Természetesen egy ilyen megmérettetéshez házi hamburger-bucik is dukálnak, így én is kivettem a részem az előkészületekből. A múlt heti piskóta után így most egy kicsit nehezebbnek gondolt terepre indulunk, de higgyétek el, ezek sem olyan nehezen elkészíthetőek, mint azt sokan gondolnák.

A buci elkészítése előtt rengeteg receptet találtam a neten böngészve, de én inkább valami kalácsosabb jellegű tésztára gondoltam. Így lyukadtam ki a challah nevű zsidó húsvéti kalács receptjénél, amit némi átdolgozással aztán felhasználtam. A kelt tésztáktól sokan ódzkodnak, nehéznek gondolják az elkészítésüket, de ez a tévképzet remélem az első próbálkozás után elillan, mert ha betartunk néhány alapvető szabályt, könnyen villoghatunk a saját készítésű bucival (vagy akár kaláccsal is). Egyszóval, gyúródeszkára fel!

 A recept hozzávalói:

  • 57 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő (én mindig frisset használok)
  • 3 dkg cukor
  • 1 kk. só
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg olaj
  • 2,1 dl víz + 1 kk. cukor
  • kb. 10 dkg bacon kocka kisütve
  • a lekenéshez:
  • 1 tojás egy 3 ek. tejjel elkeverve
  • tetejére:
  • szezámmag

 

1. lépés

Kézmelegnél egy kicsit melegebb vízben keverjünk el 1 kk. cukrot. Amikor a cukor teljesen felolvadt, morzsoljuk bele az élesztőt, de ekkor már ne kavargassuk, hanem tegyük félre, és hagyjuk őket megküzdeni egymással. Kb. 10-15 perc múlva már látni fogjuk, hogy az élesztőnek sikerült-e felfutnia (megemelkedett-e, és habos-e a folyadék teteje). Ha ez nem történik meg, ne csüggedjünk, akkor szegény élesztőnk már öreg volt, és nem volt alkalmas a feladata ellátására, de erre jobb, ha még most jöttünk rá, mintha az egész készülődő alkotásunkat rontotta volna el. Örök optimistaként számítva arra, hogy a „felfutás” bekövetkezik a rendelkezésre álló idő alatt, haladjunk tovább a következő pont felé.

IMG_0854_a.jpg

2. lépés

Szitáljuk át a lisztet egy tálba. Ennek két oka is van, a tészta könnyebbé válik tőle, és az esetleges szennyeződésekkel is könnyebben elbánunk így. A lisztbe szórjuk bele a sót és a cukrot, és keverjük össze. Majd a közepébe készítsünk egy mélyedést, és ebbe üssük bele a 2 tojást, és a 2 tojássárgáját, és adjuk hozzá az olajat.

IMG_0900_a.jpg

Ha minden jól megy, ennyi idő alatt már az élesztőnk is beindult, és az élesztős vizet zuttyintsuk bele a tésztába. Az opcionálisan hozzáadott megpirított és lecsepegtetett baconkockák is most kerülnek bele (érdemes lehet egy konyhai papírtörlőn hagyni őket egy kicsit zsírtalanodni). Első körben én kanállal szoktam összekeverni a hozzávalókat, de természetesen már itt is igénybe vehetjük a kezünket.

3. lépés

Amikor már nagyjából összeállt az egész, akkor kiveszem a tálból, a gyúródeszkát belisztezem, és kezdődhet az élvezetes gyúrás. Ehhez főleg a hüvelykujjunk alatti párnát vesszük igénybe, de szerintem egy idő után mindenki ráérez a dologra (a lényeg, hogy nem szabad finomkodni… Persze nem azt jelenti, hogy durván kell a tésztával bánni, de azért kell egy kis erőkifejtés is.) Ha menetközben a tészta még ragacsosnak látszana, akkor nyugodtan lehet még lisztet szórni a gyúródeszkára. Kb. 10 perc után, amikor már jónak látjuk a tésztát: nem ragacsos, ruganyos, ha az ujjunkkal benyomjuk a felületét, lassan áll vissza az eredeti állapotába, akkor jöhet a kelesztés. Ehhez visszarakjuk a korábban használt tálba, egy kevés olajjal mindenhol megkenjük és dupla folpackkal letakarjuk (ha olyan menők vagyunk, hogy van kelesztőtálunk, akkor persze abba is mehet, de anélkül is működik).

IMG_0857_a.jpg

 

IMG_0858_a.jpg

Félretesszük egy olyan helyre, ahol nem érheti huzat (ilyenkor nagyon érzékeny a hőváltozásokra), és kellemes meleg van. Ez nyáron lehet valami szélvédett sarok a konyhában, télen pedig nálam az előmelegített sütő mellé szokott kerülni.

4. lépés

Most kb. 1 óra szabadidőt kapunk, amíg a tészta kb. a duplájára kel.

IMG_0905_a.jpg

Amikor ez megtörtént, akkor újra előkerül gyúródeszka, és némi lisztezés után ráborítjuk a tésztánkat és finoman átgyúrjuk. Kb. 14 dkg-os darabokra vágjuk, és azokat, amelyekkel nem dolgozunk, egy konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. (Ha kalácsot szeretnénk készíteni belőle, akkor annyi felé osztjuk, ahány ágú kalácsot szeretnénk fonni.) A formázáshoz ezt a rövid videót ajánlom, mind a kalács, mind pedig a zsemle formázásához nagyon jól hasznosítható. De a youtube-on böngészve rengeteg videót találhatunk [keresési javaslat: „how to make hamburger buns”]

 5. lépés

Amikor elkészültek a bucik (vagy a kalács), egy sütőpapírral takart tepsire helyezzük, és amikor mindegyik elkészült, akkor egy konyharuhával letakarva, félretesszük. A sütőt kb. 180 fokosra előmelegítjük. A bucik kb. egy ½ óra alatt ismét megkelnek, és akkor egy tojást 3 ek. tejjel elkeverve felverünk. Ezzel a keverékkel óvatosan megkenjük a bucikat (nem szeretnénk őket kilapítani), és egy kis szezámmaggal megszórjuk, majd az előmelegített (nálam ilyenkor indul be a légkeverés) sütőbe toljuk.

IMG_0880_a.jpg

Kb. 15-20 perc alatt készre sütjük (én a sütési idő közepénél meg szoktam fordítani a tepsit [nem fejjel lefelé…, hanem az addig belül lévő bucik kerülnek kívülre]).

IMG_0885_a.jpg

Amikor elkészültek, kivesszük a sütőből és egy rácson – hogy ne fülledjenek be – hagyjuk őket kihűlni. A további lépésekért figyeljétek Peti cikkét, és a bucik boldog hamburgerként fejezik be az életüket.

 

Jó étvágyat!

Gasztro Akrobata Noémi

 

 

1 komment
süti beállítások módosítása