A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Itt a bizonyíték, hogy a cserkészek nem sütit árulnak!

2014. július 23. 05:56 - The Gastro Acrobat

Cserkésztáborában jártam, ahol 13 éves srácok tanítottak főzni.

Ha egy átlagembert a cserkészetről kérdeznek tuti, hogy a filmekből jól ismert sütiárus lurkók ugranak be mindenkinek. Kevesen tudják, hogy a cserkészetnek milyen komoly hagyománya van Magyarországon. Ami azt illeti egész Európában. Kevesen gondolnák, de a világ szinte összes országában jelen van a cserkészet. Az ENSZ után a világ második legnagyobb szervezete a WOSM, vagyis a Cserkészmozgalom Világszervezete.

IMG_6623.JPG

De mivel is foglalkoznak a cserkészek? Ellátogattam a 426. számú Szenczi Molnár Albert Cserkész Csapat Tőkés-kúton tartott nyári táborába. Természetesen elsősorban az érdekelt, hogy mit esznek szegény gyerekek az erdőben, így beépültem a Gekkó Őrsbe és segítettem a kissrácoknak a vacsora készítésében.

IMG_6701.JPG

Lehet, hogy a város kényelméhez szokottakat meglepi, de ezek a srácok (10 éves kortól kezdik a cserkészetet) maguk építenek mindent - az asztaltól a tűzhelyen át a mosogató állványig - ami szükséges egy jól felszerelt konyhába. Egy nagy katonai ládába pedig befér minden egyéb konyhafelszerelés. A Gekkó Őrs vezetője Ádám, aki (kis túlzással) önként vállalta, hogy asztalánál vendégül lát, nagy lelkesedéssel vezetett körbe a „konyhában”.

IMG_6687.JPG

A gyerekek minden este maguk főznek, őrsönként. Egy átlagos őrsben 6-7 gyerkőc van és egy őrsvezető. A Gekkó Őrs tagjai zömmel 13 évesek, így nem ők a legfiatalabbak a táborban. A ma esti menü borsófőzelék lesz - mondta lelkesen Botond – sült kolbásszal. Botond volt a felelős a hagymavágásért, aminek nem örült túlságosan, de ha az őrsvezető mond valamit, akkor bizony nincs menekvés.

IMG_6707.JPG

Minden őrs kap a tábor elején egy kis tábori szakácskönyvet, amiben az minden szükséges információt megtalálnak a gyerekek. A konyhai alap praktikák (rántás, habarás) ugyanúgy szerepelnek a füzetben, mint az esti menük részletes receptjei. Az idei tábor keretmeséje (erre a történetre épülnek a programok, így lesz teljes a játék) Winettou, így a kissé viharvert receptkönyv címlapján egy fejdíszes indiánt találunk.

IMG_6689.JPG

A cserkészek reggel és délben hideget esznek, s a felnőtt vezetők által felügyelt, az ÁNTSZ szabályainak mindenben megfelelő konyhasátor üzemel a tábor alatt. Itt gázpalackkal üzemeltetett hűtőkben tárolják a romlandó felvágottakat és sajtokat, az ételt pedig a közelben lévő falu boltjából hozzák minden nap. Természetesen gyümölcsök és zöldségek is szerepelnek majd a két hetes tábor étrendjében.

IMG_6705.JPG

Miután a gyerekek megkapták az esti főzés hozzávalóit, minden őrs a saját kezével épített asztalánál lát neki az étel elkészítésének.

IMG_6756.JPG

Tábori borsófőzelék

1. lépés

Vágjuk kockára a hagymát – írja a tábori szakácskönyv – és dinszteljük meg kevés olajon. Az egyik kisrác már neki is látott, miközben egy másik társa fát szedett, egy harmadik pedig megrakta a tüzet. Ádám az őrsvezető irányítja a munkafolyamatokat, mindenki kap valamilyen feladatot. Amint lobog a tűz, felkerül a lábosba a hagyma.

IMG_6784.JPG

2. Lépés

Amint kellően üveges a hagyma, mehet rá a zöldborsó. Kis ideig pirítjuk, majd némi víz került hozzá egy 20 literes marmonkannából. A vezetők minden nap kocsival hozzák a táborozóknak marmonkannákban a vizet - ezzel mosogatnak, főznek és ezt használják fürdésre is. Miközben rotyog a borsó, valaki kikeveri a habarást: némi lisztet kevernek el csomómentesen tejfölben. Ádám precízen fűszerez, só és bors is kerül a lábosba.

IMG_6789.JPG

3. Lépés

Nem kellett soká főzni a borsót, a tűzről félrehúzva elkeverik benne a habarást és gyakorlatilag kész is van. Gyors kóstolás, majd a lábos a rács szélére kerül, hogy a tűz melegen tartsa. Mindeközben a kolbászkák egy serpenyőben felkerülnek a borsó mellé. Isteni illatok keringenek az erdőben! A kolbász pár perc alatt meg is sül, már majdnem meg is vagyunk.

IMG_6779.JPG

4. lépés

Ilyet otthon biztos nem sokak csinálni! Amint kész az étel, egy lábosban vizet rak fel valaki a tűzre, hiszen amíg mi eszünk, az pont felforr és így lesz mivel mosogatni is.

IMG_6805.JPG

Jól sikerült a főzelék, igaz nem volt egy bonyolult recept. Azonban a 10 napos tábor alatt tésztát, pörköltet, főzeléket, rizst, francia hagymalevest és sok más ételt is főznek a gyerekek. Hagyományosan egy főzőversenyt is tartanak minden évben az őrsök egymás között; idén légpuskával kellett lőni az alapanyagokat jelző papírokat, s az „összevadászott” hozzávalókból készültek a remekművek. Szerintem, ha egy 10 éves 8-10 ételt megtanul elkészíteni egy ilyen tábor során önállóan, máris jobban áll, mint a korabeli gyerekek 90 százaléka.

IMG_6811.JPG

Arról nem is beszélve, hogy az idősebb gyerekek folyamatosan új kihívásokat keresnek. Például a Sas Őrs kemencét épített, amiben aztán pogácsát sütöttek. Bár az építmény nem lett tökéletes, de funkcionált. Nagy szerencséjükre, a mecseki agyagos talaj kiváló építőanyagnak bizonyult.

IMG_6625.JPG

Egy átlagos tábori nap

A cserkészek a reggeli ébresztőt követően reggeli tornáznak, majd felvonják a zászlót. Reggeli után délelőtti programon vesznek részt, ami naponként változik, de jellemzően a keretmeséhez igazodik. A sziklamászástól a légpuskázáson át - a lányoknak szövés - sok mindent csinálnak: pólót festenek, számháborúznak vagy kirándulnak. Ezt követően ebédelnek, majd a csendes pihenő keretében kipihenik a délelőtt fáradalmait.

IMG_6793.JPG

Ezután délutáni programon vesznek részt, ezt követi a nap legfontosabb eseménye: a vacsorakészítés. Este levonják a zászlót, majd tábortűz köré gyűlnek és énekelnek, gitároznak. Éjféltájt, minden nap Totó fújja el a takarodót. Éjszaka a gyerekek őrködnek egy kicsi tűz körül, míg társaik békésen alszanak sátraikban.

IMG_6790.JPG

A cserkészeket felnőtt vezetők irányítják, ők állítják össze a programot - nagyon komoly munkát végeznek természetesen teljesen ingyen. Szuper hogy vannak olyanok, akik lehetővé teszik, hogy egy városi gyerek is láthassa a csillagos eget a Mecsekből. Ezek a vezetők mind cserkészkedve nőttek fel, mostanra orvosok, jogászok vagy épp építészek lettek. Mégsem tudták azonban elfelejteni gyerekkori élményeiket, így most ők szerveznek táborokat kicsiknek, ahogyan régen nekik szerveztek mások. Szuper, hogy ezek a gyerekek megtanulnak maguk főzni, a maguk építette tűzhelyen. Hány gyerek lenne képes egy szög nélkül asztalt, tűzhelyet, mosogató állványt, vagy kukát építeni? Szerintem ez egy fantasztikus dolog. Én magam 12 évig voltam cserkész és ha hisztitek, ha nem, a Bakonybél melletti táborban kezdtem el főzni tanulni.

IMG_6699_1.JPG

 Ha kérdésed volna a cserkészettel kapcsolatban, írj bátran commentet, ígérem mindenkinek válaszolok.

Üdv,

A Gasztro Akrobata

9 komment