A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Rukkolás gnocchi tökmagos mascarponéval

2014. augusztus 25. 07:34 - Szabados Levi

A krumpli, a liszt és a tojás szinte minden háztartásban megtalálható. Ebből a három alapanyagból egy hihetetlenül egyszerű és finom ételt lehet varázsolni pillanatok alatt, melyet végtelenül sokféle öntettel, mártással, hússal fogyaszthatunk. A gnocchi (ejtsd: nyokki, véletlenül sem gnoccsi!) magyar megfelelője nagyjából a nudli.  

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

 10596289_742276159162850_1614468183_n.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg (kb.) liszt (attól függ, hogy mennyire vizes a burgonya és mennyi lisztet vesz fel)
  • 2 tojás sárgája
  • rukkola

A mártáshoz:

  • 250 g mascarpone
  • , bors
  • Parmezán
  • Pirított tökmag 

Kezdésnek pucoljuk meg a burgonyánkat és vágjuk minél nagyobb darabokra, majd helyezzük sótlan (erre még kitérek) forrásban lévő vízbe. Azért fontos, hogy nagyobb darabokra vágjuk, mert így nem szívja meg magát vízzel. Ha ezzel megvagyunk, azonnal szedjük ki a vízből és nyomjuk át burgonyanyomón vagy reszeljük le. Ha a vízben állni hagyjuk, akkor kiázik belőle a keményítő és nem lesz olyan állagú a tésztánk, amilyet szeretnénk. Ha lereszeltük, dolgozzuk össze a liszt felével és a tojás sárgákkal valamint az apróra vágott rukkolával, adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz.  A tésztánkba véletlenül se tegyünk sót, mert az tönkreteszi annak az állagát. Tévhit, hogy a tésztát sózni kell - sót mindig a vízbe illetve a mártásba tesszük. A rukkola a bekeverés előtt egy minimális hőkezelést igényel, ami annyit tesz, hogy forrásban lévő vízbe egy csipet szódabikarbónát dobunk, majd belerakjuk a rukkolát és azonnal ki is vesszük, hideg vízbe rakjuk, lecsöpögtetjük, majd felaprítjuk. A szódabikarbónára azért van szükség, hogy a színét megfogjuk. 

 10609276_742276152496184_1630072636_n.jpg

 

 Ha a tésztánk összeállt, osszuk el 5 részre és egy kilisztezett felületen formázzunk belőle ujjnyi vastag csíkokat, amiket 2-3 cm hosszú darabokra felszeletelünk. Egy villa segítségével meghengergetjük őket, hogy elnyerjék jellegzetes formájukat.

 10613990_742276162496183_467147442_n.jpg

 Végül olajos, sós, forrásban lévő vízbe tesszük őket. Kétszer belekeverünk és megvárjuk míg a víz tetejére jönnek, ekkor leszűrjük. Egy serpenyőbe rakjuk a tésztánkat, rárakjuk a mascarponét, sóval, borssal összeforraljuk és a végén megforgatjuk egy kis parmezánnal, valamint hozzáadjuk a pirított tökmagot. A tetejére díszítésként egy szelet sonkát teszünk.

 10545089_742276155829517_656340883_n.jpg

Hello, szia,

A Gasztro Akrobata Levi