A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Mihály-napi süti

2014. október 02. 06:00 - vnoemi

IMG_1624.JPG

IMG_1618_a.jpg 

Nagyobbik gyerekem iskolájában minden évben rendeznek Mihály-napi vásárt. Mindenki árulhat apróságokat (ennek általában az a vége, hogy a gyerek az elvitt lomok helyett kétszer annyi új lommal állít be…), illetve sütit is lehet a portéka. Ebből az okból született az alábbi süti, amely alapját egy régi családi recept képezi, amiből készülhet muffin, kuglóf, vagy sima tepsiben is meg lehet sütni. Most egy szív alakú formát választottam, mert valami kis csavart akartam belevinni az áruba, és ezt még csomagolni is könnyebb volt. Ehhez vettem egy tekercs celofánt, és hogy egyénibbé tegyem készítettem névre szóló matricákat. (Wordben táblázat, szívecske rajzolva, vagy netről leszedve, és az árusító neve :) Ez ötlet egyébként máskor is használható, például kollégáknak karácsonyra valami alkalomhoz illő celofánba csomagolva, a matrica pedig karácsonyi szöveggel.

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Most pedig lássuk a receptet:

 

Hozzávalók:

 

  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliaaroma
  • 1 csipet
  • 13 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • reszelt citromhéj
  • kakaópor vagy 10 dkg csokoládé

Elkészítés:

 

A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral (vagy vaníliaaromával) és a reszelt citromhéjjal összekeverjük.

IMG_1586_a.jpg

Az elektromos mixerrel kb. 3-4 percig, vagy addig verjük, amíg ki nem fehéredik, és a térfogata is megnő. A vajat megolvasztjuk, a tejjel összekeverjük, és szintén a tésztához adjuk. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, és a tésztához adjuk.

IMG_1594_a.jpg

Ekkor már csak addig kell keverni, amíg a szárazanyagokat el nem kevertük. A formába adagoljuk kb. a felét, és a maradékhoz hozzákeverjük a kakaóport vagy a nagyon apró darabokra aprított csokoládét,

IMG_1597_a.jpg

majd a sima tésztához adunk némileg kevesebbet. (Ha esetleg marad a kakaós/csokis tésztából – ami nálam mindig előfordul – akkor a végén már csak csokisakat sütünk.) Formától függően alacsony hőfokon (150 C) megsütjük (egy normál kuglófforma esetén ez kb. 50 perc, muffinformában kb. 15 perc, ennél a sütinél kb. 10 percig tartott).

IMG_1615_a.jpg

Amikor elkészültek a sütik, és nem esszük meg rögtön, akkor a méretre vágott celofánba csomagoljuk, és a matricával lezárjuk.

IMG_1613_a.jpg

Jó étvágyat!

 

Gasztro Akrobata Noémi