A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Illatos fahéjas almatorta

2014. október 22. 07:20 - Mamabella

Valami egyszerű és gyors almás nasit szerettem volna készíteni, de olyan finom és mutatós lett ez a torta, hogy megosztom. Sütéssel együtt másfél óra alatt elkészül, és az alapanyagok egész biztos minden konyhában fellelhetőek, vásárolni sem kell menni. A torta alapja egy piskóta jellegű kevert tészta, a rafinéria - saját kreáció :-) - a tésztába kevert néhány kanál birsalma kompót, amitől olyan szaftos lett, hogy elolvad az ember szájában. Lássuk, hogyan készül.

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Fahejas almatorta.jpg

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb alma
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg barna cukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 zacskó vaniliás cukor vagy egy teáskanál vanilia esszencia
  • 1-2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5-6 evőkanál sárgabarack lekvár
  • opcionálisan: 4-5 evőkanál birs- vagy normál almakompót

Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk, magházat kidobjuk és 4 db almát nagyobb kockákra vágunk. (A másik kettő még vár a sorára.) A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájákat habosra keverjük a cukorral és a langyos vajjal, belevegyítjük a 4-5 evőkanál leszűrt birsalma kompótot és a fahéjat valamint a reszelt citromhéjat illetve a vanilia esszenciát . Apránként és felváltva (hogy ne törjük össze a habot) hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és tojáshabot majd lazán összekeverjük a felkockázott almával.

A masszát egy kivajazott, lisztezett kapcsos tortaformába terítjük, elegyengetjük a felszínét és a maradék 2 almát szeletekre végva szépen feldíszítjük a tetejét. Mehet is a sütőbe 160 C fokon, tűpróbáig sütjük, azaz addig, amíg a beszúrt késre már nem ragad a massza rá. (kb. 40-45 perc). Kivesszük, megkenjük a tetejét pár kanál sárgabarack lekvárral és annyi időre tesszük vissza a sütőbe, hogy a lekvár kicsit karamellizálódjon. 

Fahejas almatorta2_1.jpg

Rácson hagyjuk kihűlni, langyosan tálaljuk. Elronthatatlan, azoknak is jó szívvel ajánlom, akik most ismerkednek a sütés rejtelmeivel. 

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella