Ezt a pohárkrémet a tiramisu ihlette, amiért az egész család oda van. Mivel én nem bírom megenni a nyers tojással készült sütiket, egy kicsit alakítottam, finomítottam rajta és a család így is imádja. Sok baráti bulin szerepelt már kíválóan, így most megosztom veletek is. Pofonegyszerű elkészíteni, az összeállított krémnek jót tesz, ha egy éjszakát a hűtőben tölthet, mert az ízek így érnek igazán össze. Jéghidegen fogyasszuk. Nézzük, mi minden kell hozzá.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók (6-8 főre):
A kakaós piskótához:
- 6 tojás (lehetőleg L-es méret, ha kicsik vegyünk inkább 7-t)
- 6 evőkanál (kb 10-12 dkg) cukor
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál hideg tej
- csipet só
- 2 evőkanál kakaó
A mascarponés krémhez:
- 2 egész tojás
- 3 evőkanál étkezési keményítő, vagy liszt
- 1 vanília rúd kikapart belseje, vagy 2 evőkanál vanília kivonat
- 3 evőkanál cukor
- 6 dl tej
- 50 dkg mascarpone
Továbbá: 4 dl nagyon erős fekete kávé és kb. 1 dl mandulalikőr, Amaretto (ettől lesz olyan tiramisus :-) de ha valaki nem szereti az jellegzetes illatát nyugodtan hagyja el, vagy használhat más likőrt is).
Elkészítése:
A piskótához a tojásokat ketté választjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót és a hideg tejet és simára dolgozzuk. Apránként, felváltva beledolgozzuk a lisztet és a felvert tojásfehérjét, vigyázva arra, hogy a habot ne törjük össze. Kisebb tepsibe simítjuk és kb 15 perc alatt készre sütjük. Ha kész sütőpaírra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
Most következik a macarponés krém:
A 2 egész tojást a keményítővel, a cukorral és kb. 1 dl. tejjel simára keverjük egy nyeles edényben. Ekkor adjuk hozzá a vaníliát és a többi tejet és kis lángon folyamatatosan (habverővel) keverve besűrítjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük bele a mascarponét. Ilyen nagyon sűrű krémet kell kapnunk.
Most főzzünk egy nagyon erős hosszű fekete kávét és higítsuk fel az amarettoval. Izlés szerint adagoljuk a piskótát pohárba vagy egy nagyobb üvegedénybe, locsoljuk meg bőven a likőrös kávéval és borítsuk be a krémmel, addig váltogatva a hozzávalókat, míg el nem fogynak. Mehet is a hűtőbe aludni a másnapi ebédig. (Márha meg tudjuk állni, hogy nem nyúlunk addig hozzá...) Tálalás előtt díszítésként megszórhatjuk kakaóval.
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella