A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Meggyes rácsos linzer

2014. december 15. 05:50 - Mamabella

Ez a nyári hangulatat idéző sütemény is az a kategória, amire mindenkinek van egy saját receptje. Akinek van  fagyasztója a meggyet nagyon érdemes lefagyasztani, levesekbe, sütikbe egész télen használható és nagyságrendekkel finomabb, mint a boltban kapható megggybefőtt. Természetesen kicsit több a babra vele, mert ki kell magozni, de ezt tehetjük egy jó zene, rádióműsor vagy a családunk társaságában is. Nézzük, milyen az én receptem.

img_1804.jpg

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kanál tejföl
  • fél zacskó sütőpor
  • pici só 
  • és amivel én még megbolondítom: egy citrom lereszelt héja, pici löttyintés rum és egy kis vanília kivonat

A töltelékhez:

  • 1,5 kg magozott meggy
  • 2-3 evőkanál cukor
  • egy-egy teáskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1-2 kanál búzadara
  • 10 dkg darált dió

Elkészítése: 

A tésztának legalább egy félórát-órát kell pihennie, de előző este is elkészíthetjük. A vajat a sütőporos liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, tejfölt és a többi hozzávalót és vagy a robotgéppel, vagy nagyon gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. (Az omlós tésztát nem lehet sokáig "gyúrni", mert ha a vaj megmelegszik, nem lesz jó az állaga) 2/3+1/3 részre osztjuk és félretesszük pihenni. 

img_1788.jpg

Ha friss meggyet használunk, akkor nem kell felfőzni a gyümölcsöt. Mivel én most fagyasztottat használtam, kimagoztam és előző este elkészítettem. Az előkészített gyümölcsöt 1-2 (ízlés szerint) evőkanál cukorral és a fűszerekkel felfőzzük, belekeverjük a búzadarát, egyet rottyantunk még rajta, majd lefedve kihűtjük. A fagyasztott gyümölcs sokkal több levet enged, amit nem szabad kidobni, ezért kell az 1-2 kanál búzadara, ami megköti a levet. A kész süteményben nem fogjuk érezni, de így a leveses gyümölcs nem áztatja el a tésztát.

 

img_1790.jpg

A nagyobbik gombóc tésztát kinyújtjuk, kivajazott tepsibe simítjuk, elegyengetjük. A tésztát megszórjuk a darált dióval, erre jön a gyümölcstöltelék. A másik gombóc tésztából vékony rudakat sodrunk és "berácsozzuk" a süteményt. A rácsokat megkenhetjük felvert tojással, de el is hagyható. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. 

img_1800.jpg

Ez az omlós tészta bármilyen egyéb töltelékkel (túrós, almás stb) is nagyon jól tölthető.

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella