A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Zöldborsós-gombás töltött dagadó hercegnő burgonyával

2015. január 23. 06:00 - Mamabella

img_1870.jpgHúsimádók kedvence ez a szaftos vendégváró pecsenye, a tölteléke ezerféle képpen variálható (mi akad éppen otthon?) és ha marad belőle másnapra, uzsonnára is tökéletes hidegen. Azon húsételek közé tartozik, amit előre elő lehet készíteni, aztán órákat tölthet a sütőben anélkül, hogy dolgunk lenne vele. A körete diétázóknak saláta (:-), pl. céklás-alma,  nagyétvágyú kamaszoknak párolt rízs vagy krumpli. Én most ez utóbbi mellett döntöttem, csak kicsit feltupíroztam, így lett belőle pommes duchesse, avagy hercegnő burgonya. Lássuk mit kell hozzá vennünk: 

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók (4-6 főre)

  • 1 kg dagadó (kérjük meg a hentest, hogy szúrja fel)
  • 2-3 szál póréhagyma
  • 10-15 dkg gomba, ugyanennyi zöldborsó
  • 1 tojás a töltelékhez
  • 5-6 zsemle
  • 1 liter tej
  • só, bors, pár evőkanál olaj,
  • szárított kakukkfű és bazsalikom (vagy friss, ha hozzájutunk)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5-6 gerezd fokhagyma

A körethez:

  • 1 kg krumpli
  • 3 tojás
  • só, őrölt szerecsendió

Elkészítése:

A töltelékhez először a zsemléket tépjük apróbb darabokra, öntsük le a tejjel és hagyjuk, míg teljesen beszívja a folyadékot.

A póréhagymát vágjuk karikára, a gombát kis kockákra és a zöldborsóval együtt 1-2 evőkanál olajon pároljuk meg. Ízesítsük sóval, borssal, 1-1 kávéskanál kakukkfűvel és bazsalikommal, keverjük bele a durvára vágott friss petrezselymet és tegyük félre hűlni. 

img_1863.jpg

A tejbeáztatott zsemléket jól kinyomkodjuk (egy kevés folyadék maradhat benne, szaftosabb lesz), hozzákeverjük a zöldséges hagymát, egy egész tojást, sót, borsot és jól összekeverjük. 

img_1864.jpg

A húst megsózzuk kívül, belül és beletöltjük a tölteléket, egy hústűvel rögzítjük. Nem kell nagyon feszesre, mert kirepedhet, bár ez nem baj :-). A maradék tölteléket a hús mellé rendezzük, ez is szép pirosra-ropogósra fog sülni, gyakorlatilag a pecsenye köreteként szolgál. A fokhagymagerezdeket elrendezzük a tetején, pici olajjal meglocsoljuk és pár evőkanál húslevet öntünk alá. Alufoliával befedjük és 150 fokon addig pároljuk-sütjük, amíg vajpuha lesz. Ekkor levesszük a foliát, a saját levével alaposan meglocsoljuk és visszatesszük a sütőbe 200 fokon, hogy ropogósra piruljon.

img_1865.jpg

A sütőből kivéve 10-15 perce hagyjuk pihenni, mielőtt tálalunk.

img_1867.jpg

A burgonyát megpucoljuk, sós vízben megfőzzük, mintha krumplipürét készítenénk. A főzővizet leöntjük, a krumplit robotgéppel pépesítjük, de tejet nem adunk hozzá. Sózzuk, pici szerencsendióval fűszerezzük és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel alaposan kikeverjük. Én most fagylaltos kanállal adagoltam a sütőpapírra, de lehet csillagnyomót is használni. Grill fokozaton, 230 fokon 10-12 perc alatt pirosra pirul.

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella