A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Nyúlcomb vadasan zsemlegombóccal

2015. február 26. 06:00 - Mamabella

img_1916_copy.jpg

Igazi házikedvenc vasárnapi ebéd. Aki nem kedveli a nyulat, az készítheti marhalábszárból, vagy akár csirkéből is. A lényeg a krémes, zamatos, kissé savanykás zödségmártás és a pihepuha petrezselymes zsemlegombóc fantasztikus kettőse. Egyszerű, könnyen elkészíthető, lássuk mit kell vennünk hozzá:

Hozzávalók:

  • 1 kg nyúlcomb (és/vagy nyúlgerinc, esetleg más kedvenc húsféle)
  • 1 kg zöldég vegyesen (sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma)
  • 3-4 méretes babérlevél
  • 20-30 szem bors
  • ízlés szerint (alma)ecet 
  • mustár
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj

A zsemlegombóchoz:

  • 5-6 ún. német zsemle (ennek van tartása ellentétben a vizes zsemlével )
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 15-20 dkg liszt
  • mokkás kanál sütőpor
  • víz

img_1908.jpg

Elkészítése:

Először felkockázzuk a zsemléket és 150 C fokos sütőben aranybarnára piritjuk/szárítjuk, félretesszük.

img_1909.jpg

Most összeállítjuk a vadast: a megpucolt zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és egy méretes fazékban rétegesen lerakjuk a hússal. Hozzáadjuk a babérlevelet, kb. egy fél dl. almaecetet, (a borsot teatojásba tegyük, hogy utána ne egyenként kelljen kihalászni) és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Hús fajtájától függően 60-80 percig főzzük, amíg vajpuha nem lesz. Ekkor kiemeljük a hús darabokat, óvatosan, hogy ne essen szét, a babérlevelet és a borsot kidobjuk. A zöldségeket turmixgépben (vagy botmixerrel) krémesre pürésítjük és apránként adagoljuk a főzőlevet hozzá, hogy ne legyen túl híg. Egy másik edényben lekaramellizáljuk a cukrot a vajon és amikor megpirult hozzáadjuk a zöldségpürét. Kevés mustárral savanyíthatjuk (van aki még tejfölt is tesz bele, én ezt most kihagytam). Forralunk egyet rajta, visszatesszük a hús darabokat a mártásba és tálalásig melegen tartjuk.

A gombóchoz elkészítjük a nokedli tésztát: a tojásokat felverjük kicsit, hozzáadjuk a felmetélt petrezselymet, elkeverjük a liszttel, sütőporral és annyi vízzel, hogy híg nokedli tésztát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a pirított zsemlekockákat, jól összekeverjük és egy fél órát hagyjuk állni, hogy a száraz zsemle magába szívja a nokedlitésztából a nedvességet. Akkor jó, ha majdnem egynemű masszát kapunk a végére. Nagylábosban vizet forralunk, megsózzuk, és amikor zubogva forr, nedves kézzel gombócokat formázunk (ne tegyünk túl sokat egyszerre bele, mert megnőnek) és kifőzzük. 5-10 percet számoljunk egy adag kifőzésére a gombócok méretétől függően. 

img_1911.jpg

Tálalhatunk is, úgye, hogy nem boszorkányos? Tessék bátran kipróbálni!

img_1916_copy.jpg

Mamabella