A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Csontján, egyben sült tarja sütőtökös krumpli gratin-el

2014. december 29. 08:08 - Mamabella

A hétvégén nagyobb vendégség volt nálunk és idő hiányában szerettem volna valami egyszerű, de fenséges sültet csinálni. Erre a csontos tarját tartottam a legmegfelelőbbnek, ez a hús ugyanis elég zsiradékot tartalmaz ahhoz, hogy hosszabb sülés alatt se száradjon ki. A végeredmény egy szaftos, omlós, ízletes pecsenye lett, nem is maradt el a siker. Lássuk, hogyan készül.img_1801.jpg

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

  • egy méretes egyben darab csontos tarja (ez most majd 4 kg-os volt)
  • a fűszerpasztához: olivaolaj, 1-1 evőkanál só, bors, paprika, őrölt kömény, fokhagyma és hagymapor, majoranna
  • 3-4 nagy vöröshagyma
  • 2-3 dl víz, vagy húslé

A sütőtökös krumpli gratin-hez

  • fejenként 2 szem közepes burgonya
  • egy sütőtök (sonkatök) "nyele"
  • 0,5 l főzőtejszin
  • 20 dkg füstölt sajt
  • só, szerecsendió,
  • kevés vaj a sütő edény kikenéséhez, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:

A húst előző este előkészítjük. Először a csont mellett éles késsel bevágjuk, de nem fejtjük le a csontról, majd jó sűrűn megszúrkáljuk. A fűszereket összekeverjük az olivaolajjal, sűrű fűszerpasztát készítünk, és ezzel úgy dörzsöljük be mindehol a húst, hogy az előkészített metszésekbe is jól belenyomkodjuk. (Minél több helyen éri a fűszer a húst, annál ízletesebb lesz.)  Éjszakára jól lefóliázva mehet a hűtőbe. 

img_1786.jpg

Másnap forró tepsiben kérget pirítunk rá, hogy a pórusokat bezárjuk és egy méretes edényben, amelybe belenegyedeltük a vöröshagymákat, 2-3 dl húslével vagy vízzel felöntve (hogy legyen miben párolódnia) 150 fokos sütőben, kb. 4 óra alatt vajpuhára pároljuk. (Amíg készül, tudunk mindenféle mással foglalkozni :-)

Amikor megpuhult, a hagyma szeleteket elrendezzük a tetején, és 200-220 fokon további kb 40 perc alatt ropogósra sütjük. A hagyma mennyein rákaramellizálódik a tetejére.

A gratin-hez megpucoljuk a tököt és a burgonyát és vékony szeletekre vágjuk. (Én ezt géppel szeleteltem) Eredetileg édesburgonyával akartam keverni a krumplit, de most nem kaptam, így jutott eszembe a sütőtök, ami viszont volt otthon. :-)

img_1794.jpg

A tűzálló tálat kikenjük vajjal, megszórjuk a zsemlemorzsával és belesimítjuk a zöldséget, rétegenként picit sózva. A tejszínben elkeverjük a reszelt szerecsendiót, ráöntjük a zöldségre és alufóliával lefedve addig sütjük 180 fokon, amíg a a tejszínt magába nem szívja és vaj puha nem lesz. 

img_1799.jpg

Ekkor kerül rá a reszelt sajt és mehet vissza a sütőbe, amíg aranybarnára nem pirul. Krémes, ízletes burgonyaköret, kicsit más, mint a megszokott.

img_1802.jpg

Már csak egy üveg vörös bort kellett kinyitni és jöhetnek is a vendégek. Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

2 komment
süti beállítások módosítása