A chutney vagy csatni dél-ázsiai eredetű fűszeres szósz, amelynek az alapja a hagyma, a cukor és az ecet, többnyire zöldségféléből készül. Ezt a receptet tavaly a karácsonyi vacsorához készített steakhez tálaltam először, és annyira ízlett mindenkinek, hogy felkerült az ajándékozható finomságok listájára. Nem szoktam mereven ragaszkodni a receptekhez, hangulattól függően kísérletezem a fűszerekkel és az alapanyagokkal. Elvégre nem éttermet, hanem családi konyhát vezetek :-) A céklának már a színe is melengető ebben a borús időben, igazi szuperzöldség számos gyógyító hatással. Az alábbi recept igen intenzív ízvilágú, remekül illik vad- vagy vörös húsokhoz, hús- és májpástétomokhoz. Lássunk is hozzá!
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 1,5 kg cékla nyersen, hámozva
- 3 nagyobb alma, hámozva
- 2 nagy narancs reszelt héja és kicsavart leve
- 3 lila hagyma
- 3-4 cm gyömbér
- 0,7 l vörösbor vagy balzsamecet (6%-os)
- 0,4 kg barna cukor
- 1 dl méz
- 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, koriandermag és narancsvirág (ez utóbbi elhagyható, bár nagyon finom aromát külcsönöz)
Elkészítése:
Elsősorban időre van szükségünk, mivel kicsit hosszadalmas az elkészítése a hosszú főzés miatt. A nyers céklát meghámozzuk (lehet gumikesztyűben, mert rettenetesen megfogja az ember kezét!), az almát megpucoljuk, magházát kivágjuk, a gyömbér héját lekapargatjuk és vagy gyufaszál vastagra vágjuk az összeset, vagy a szeletelőgépben a széles betéttel felszeleteljük. A lilahagymát megpucoljuk, vékonyan felmetéljük. A narancsot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, a levét kicsavarjuk. Az összes hozzávalót egy nagy befőző lábasban összekeverjük, hozzáadjuk a fűszereket, cukrot és a balzsamecetet, felforraljuk, majd a lehető legkisebb lángon kb. 2 (igen kettő!) óra alatt puhára főzzük. (Ha lehet mindezt nyitott ablaknál végezzük, mert az egész ház megtelik a fűszeres, ecetes illattal.)
A mézet csak ekkor adjuk hozzá és még 5-10 percig nagy lángon beforraljuk a levét. A méztől selymes, krémes állaga lesz a csatninak és ha kihűl meg is szilárdul kicsit. Ebbe a "dzsembe" nem kerül semmilyen tartósító, hiszen az ecet elvégzi ezt a munkát. Forrón üvegekbe töltjük, pár perce fejre állítjuk az üvegeket és kihűlés után mehet is a kamrába. Hónapokig eláll lezárt üvegben, felbontás után hűtőben kell tárolni. Ebből a mennyiségből 4 db 0,7 l-es üveg lett tele.
Kiváló ajándékötlet karácsonyra vagy bármilyen ünnepi alkalomra.
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella