Lassacskán itt a nyár, ami nem jelenhet mást, mint a felejthetetlen kerti grillpartik kezdete, a bikiniben fagyit nyaló hölgyek látványa, illetve a hosszú fröccsözésbe nyúló esték sokasága. Az alábbi desszert Piemontéből elengedhetetlen kelléke lesz a laza baráti összejöveteleknek vagy egy kellemes nyári vacsora befejezésének. Nem is húzom tovább a szót, íme: A panna cotta.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 500 ml zsíros tejszín
- 1,5 dl zsíros tej
- 1 rúd vanília
- 2 evőkanál méz
- 4 db lapzselatin
Szamóca öntet:
- 500g szamóca
- 3 evőkanál cukor
- Fahéj, szerecsendió (ízlés szerint)
- Vaj
- Só
- Citrom
- Málnaszörp (pár csepp)
Elkészítés:
A tejszínt és a tejet a mézzel és a kikapart vaníliával, illetve annak magjaival alacsony lángon összeforraljuk, majd ha kihűlt kivesszük a vanília rudat, a hideg vízbe áztatott és kifacsart lapzselatint belekeverjük. Kancsóba töltjük és onnan kis tálkákba öntjük tovább, amit hűtőbe helyezünk legalább 4 órára.
Az öntethez a cukrot a vajon karamellizáljuk, erre dobjuk az egész szamócákat, a fűszereket és egy kis csipet sót (karakteresebbé teszi az öntetet). Ha már levet eresztett csöppentünk bele egy kevés málnaszörpöt, illetve pár csepp citromot. Mikor már kellőképpen besűrűsödött levesszük a tűzről.
Gasztro Akrobata Levi