A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Pille könnyű csokis-diós pite

2015. február 10. 06:00 - Mamabella

img_1887.jpg

Ikonikus recept a nagymamámtól, aki rám hagyta kézzel írt recepteskönyvét. Ezt most szó szerint fogom idézni, kiegészítve persze a megjegyzéseimmel, változtatásokkal. A pite tényleg pille könnyű, ugyanis csak a hajszálvékony linzer aljban és tetőben van liszt,  a töltelék habosra kevert tojássárgája, dió és felvert tojásfehérje keveréke. Így önmagában is mesés a vasárnap délutáni kávéhoz, de fel lehet dobni egy gombóc vaníliafagyival, egy kis sötét lila áfonya vagy meggy dzsemmel. Lássuk hogyan készül:

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók:

A linzer részhez

  • 12 dkg vaj (plusz egy kevés a tepsi kikenéséhez. Ezt a sütit kivételesen nem jó sütőpapíron sütni, mert nem pirul ropogósra a linzer)
  • 1 kanál porcukor
  • 20 dkg sima liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 tojáshéjnyi víz

A töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 10-15 dkg barna porcukor (az eredeti recept 20 dkg cukrot ír, de én mindenhol próbálok a cukorral "spórolni")
  • 2-3 púpos evőkanál kakaó
  • 3-4 evőkanál tej
  • 4 tojás sárgája
  • 4+1 (a tésztából megmaradt) fehérje hab
  • csipet só a fehérjéhez

Elkészítése:

Először a linzert készítjük el, a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sárgáját, cukrot, pici vizet és rugalmas tésztává gyúrjuk. Amíg elkészítjük a tölteléket, a hűtőben pihentetjük.

img_1881_1.jpg

A töltelékhez habosra keverjük a tojássárgájákat a cukorral és a kakaóval, egy pár kanál tejjel higítjuk. (Ez az eredeti receptben nem szerepel, de én azt tapasztaltam, hogy lazább és szaftosabb lesz tőle a töltelék.) A csokis - tojásos keverékbe nagyon lazán, apránként beleforgatjuk a darált diót és a tojás -pici sóval keményre vert- habját. Ezzel kész is a töltelék.

img_1882.jpg

Most elővesszük a linzer tésztát, két részre vágjuk, és lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Az elsőt óvatosan belesimítjuk a kivajazott, lisztezett tepsibe, erre öntjük a tölteléket, szépen elsimítjuk, majd kinyújtjuk a másik felét is a tésztának és a töltelék tetejére igazítjuk. (Óvatosan, de mégis határozottan kell ezt csinálni, mert csak egy esélyünk van a felső linzer lapot ráhelyezni a töltelékre.) Nem baj, ha nem tökéletes az elrendezés a sarkoknál, a legritkább esetben sikerül pont tepsi méretűre nyújtani a tésztát. nyugodtan igazgassuk el, pótoljuk ki. Ahogy sül a pite, a töltelék kicsit megemeli a felső linzer réteget, és így összesimulnak a kiegészítések.

Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy sütés közben a gőzök távozni tudjanak és ne repedjen meg a teteje. 160-170 C fokon addig sütjuk, míg a linzer aranybarna nem lesz a tetején. (A kép a sütés előtti állapotot mutatja.)

img_1883.jpg

Tepsiben hagyjuk kihűlni, ízlés szerint formára vágjuk, meghintjük egy hajszálnyi porcukorral és akár fagyival, akár gyümölccsel, vagy csak úgy, tálalhatjuk is.

A fenti mennyiség egy 40x30cm-es tepsihez való, én általában dupla adagot készítek, többnyire elfogy a hétvégén. :-)

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

 

komment
süti beállítások módosítása