Ikonikus recept a nagymamámtól, aki rám hagyta kézzel írt recepteskönyvét. Ezt most szó szerint fogom idézni, kiegészítve persze a megjegyzéseimmel, változtatásokkal. A pite tényleg pille könnyű, ugyanis csak a hajszálvékony linzer aljban és tetőben van liszt, a töltelék habosra kevert tojássárgája, dió és felvert tojásfehérje keveréke. Így önmagában is mesés a vasárnap délutáni kávéhoz, de fel lehet dobni egy gombóc vaníliafagyival, egy kis sötét lila áfonya vagy meggy dzsemmel. Lássuk hogyan készül:
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
A linzer részhez
- 12 dkg vaj (plusz egy kevés a tepsi kikenéséhez. Ezt a sütit kivételesen nem jó sütőpapíron sütni, mert nem pirul ropogósra a linzer)
- 1 kanál porcukor
- 20 dkg sima liszt
- 1 tojás sárgája
- 1/2 tojáshéjnyi víz
A töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- 10-15 dkg barna porcukor (az eredeti recept 20 dkg cukrot ír, de én mindenhol próbálok a cukorral "spórolni")
- 2-3 púpos evőkanál kakaó
- 3-4 evőkanál tej
- 4 tojás sárgája
- 4+1 (a tésztából megmaradt) fehérje hab
- csipet só a fehérjéhez
Elkészítése:
Először a linzert készítjük el, a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sárgáját, cukrot, pici vizet és rugalmas tésztává gyúrjuk. Amíg elkészítjük a tölteléket, a hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez habosra keverjük a tojássárgájákat a cukorral és a kakaóval, egy pár kanál tejjel higítjuk. (Ez az eredeti receptben nem szerepel, de én azt tapasztaltam, hogy lazább és szaftosabb lesz tőle a töltelék.) A csokis - tojásos keverékbe nagyon lazán, apránként beleforgatjuk a darált diót és a tojás -pici sóval keményre vert- habját. Ezzel kész is a töltelék.
Most elővesszük a linzer tésztát, két részre vágjuk, és lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Az elsőt óvatosan belesimítjuk a kivajazott, lisztezett tepsibe, erre öntjük a tölteléket, szépen elsimítjuk, majd kinyújtjuk a másik felét is a tésztának és a töltelék tetejére igazítjuk. (Óvatosan, de mégis határozottan kell ezt csinálni, mert csak egy esélyünk van a felső linzer lapot ráhelyezni a töltelékre.) Nem baj, ha nem tökéletes az elrendezés a sarkoknál, a legritkább esetben sikerül pont tepsi méretűre nyújtani a tésztát. nyugodtan igazgassuk el, pótoljuk ki. Ahogy sül a pite, a töltelék kicsit megemeli a felső linzer réteget, és így összesimulnak a kiegészítések.
Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy sütés közben a gőzök távozni tudjanak és ne repedjen meg a teteje. 160-170 C fokon addig sütjuk, míg a linzer aranybarna nem lesz a tetején. (A kép a sütés előtti állapotot mutatja.)
Tepsiben hagyjuk kihűlni, ízlés szerint formára vágjuk, meghintjük egy hajszálnyi porcukorral és akár fagyival, akár gyümölccsel, vagy csak úgy, tálalhatjuk is.
A fenti mennyiség egy 40x30cm-es tepsihez való, én általában dupla adagot készítek, többnyire elfogy a hétvégén. :-)
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella