Klasszikus kedvenc olyan alkalmakra, amikor tényleg minimális időt szeretnék a konyhában tölteni. Lajos Mari bögrés-mákos süteménye ihlette, de sokkal kevesebb cukorral készül, és a liszt felét aprószemű zabpehellyel és 1-2 evőkanál zabkorpával helyettesítem, ettől ilyen mélybarna a színe. A cukrot azért is lehet csökkenteni, mert a zabpehely édes, és az ezzel készült sütemények nem kívánnak annyi édesítést. Korábbi posztokban már zengtem ódákat a zabpehely áldásos hatásáról az egészségünkre, lássuk most hogy készül ez a reform süti.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 12 dkg vaj
- egy bögre (0,5 l) darált + egy marék durvára vágott dió
- egy fél bögre liszt + egy fél bögre aprószemű zabpehely
- 1-2 evőkanál zabkorpa
- 1 zacskó sütőpor
- egy rúd vanília kikapart belseje, vagy egy evőkanál vanília esszencia
- kb. fél bögre tej
- kb. fél bögrényi lekvár
Elkészítése:
Az egész tojásokat a vajjal és cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a zabpelyhet, zabkorpát és a sütőport és annyi tejjel, hogy sűrűn folyó állagot kajunk, az egészet ismét kihabosítjuk.
Sütőpapírral bélet tepsibe simítjuk, a tetejét megszórjuk a darabos dióval és 160 C-on kb. 30 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd amikor kihűlt, megfordítjuk óvatosan, lehúzzuk a papírt és visszafordítva tálcára tesszük. Ízléses kockákra vágjuk és tálaljuk a kedvenc lekvárunkkal, nálunk most barack volt nyitva :-).
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella