Fánkot évente általában egyszer sütök, talán az olajszag miatt, magam sem tudom (ezért készül ritkán bundás kenyér is nálunk, mert a nehezen kiszellőztethető olajszagért valahogy nem rajongok). Mivel azonban a farsangi időszak ennek a szezonja, ezért a gyerekek kérésére készültek ezek a most elég kicsi fánkocskák, amik két harapással eltüntethetők, és az ízük sokkal finomabb mint az olajos bolti darabok. A konyhai okosok szerint a tésztába rakott rum miatt nem szívja meg magát annyira olajjal, ezt nem tudom, de tény: nem lettek egyáltalán olajosak belülről.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 3,5 dkg élesztő
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 8 dkg + 1 kk. cukor
- 4 tojás sárgája
- 0,5 dl rum
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 8 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
Ahogy azt már a kelt tésztáknál megszokhattuk, először felfuttatjuk az élesztőt 1 dl. langyos tejben (amiben elkevertünk 1 kk. cukrot), nehogy utólag derüljön ki, hogy nem volt jó, és ott álljunk befürödve.
A liszthez hozzákeverjük a sót, a cukrot, a tojás sárgáját, a maradék tejet, a citromhéjat, a rumot és a felfutott élesztőt. Amikor összeállt, az olvasztott vajat 3-4 adagban hozzáadjuk, amikor már felvette az előző adagot, akkor öntjük hozzá a következőt.
A tésztát egy kelesztőtálban vagy sima lefolpackozott tálban duplájára kelesztjük.
Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd a fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy konyharuhával letakarva kb. ½ órát újra kelesztjük. (A képen még kelesztés előtt láthatók.)
A felmelegített olajban (ha valakinek van hőmérője, akkor 180°C) először a benyomott felső felüket lefelé fordítva letakarva sütjük (kb. 1 perc, de javasolt ellenőrizni), majd megfordítjuk, az edény tetejét levesszük és a másik oldalát is kb. 1 percig sütjük.
Megszórhatjuk csak porcukorral, de Nutellával vagy lekvárral töltve az igazi.
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Noémi
Forrás: Limara