Igazi téli étel, tökéletes vendégváró hidegtálhoz, vagy csak úgy magában. Sokan nem mernek belevágni, pedig egyszerűbb elkészíteni, mint a húslevest. Másrészt riasztó lehet, hogy az áruházak hidegpultjában kapható kocsonyák a húson kívűl sok minden egyebet is tartalmaznak, ami szükséges a főzéséhez, de a tálaláshoz már nem kell. Következzen tehát egy sokszorosan kipróbált házi verzió kedvcsinálónak.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók 6-8 főre:
- egy kisebb bőrös nyers csülök (lehet csontozva is)
- 15 dkg füstölt tarja
- 2 tekercs sertésbőr, vagy sertés láb (kérjük meg a hentest, hogy a lábat vágja kisebb darabokra. Ez kell ahhoz, hogy a kocsonyánk vágható állagúra dermedjen)
- 2 szál sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 4+2 gerezd fokhagyma
- 30-40 szem fekete bors
- só
- citrom gerezdek, koktél paradicsom, saláta a tálaláshoz
Elkészítése:
A húsféléket, bőrt, lábat annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. (Ha túl sok a víz, híg lesz a levünk) Felforraljuk és leszedjük a habját. Ez nagyon fontos, ezzel veszük elejét annak, hogy a kocsonyánk zavaros legyen. Egy nagy teatojásba tesszük a hagymákat és a fűszereket és óvatosan megsózzuk. A füstölt hús sós lehet és utólag is lehet még sózni ha szükséges. Beletesszük a zöldséget is és a lehető legminimálisabb lángon, gyöngyözve hagyjuk főni 2-3 órát.
Amikor elkészült, kivesszük a sárgarépát, ezt tetszőleges módon felvágjuk és egy jénai tál aljába, vagy formába tesszük a díszítéshez. Húsokról minden zsiradékot eltávolítunk, kisebb darabokra vagdossuk és ezt is elrendezzük a tálban, formában. A visszamaradó levet szitán, illetve egy kendőn átszűrjük és zsírtalanítjuk, majd óvatosan a tálban lévő húsokra merjük.
Most jön egy kis pikantéria: a másik két fokhagyma gerezdet nyersen hajszálvékonyan felmetéljük és a még meleg lébe elpötyögtetjük. A nyers fokhagymától kap egy kis bukét. (Ez persze el is hagyható, ha valaki nem rajong a fokhagymáért, vagy együk együtt a párunkkal :-)
Ízlés kérdése, hogy ki hogyan szereti tálalni, én most egy nagyobb üvegedényben készítettem. A lényeg, hogy amikor tányérra tesszük látszódjon benne minden hozzávaló és arányos legyen a hús, zöldség és a lé mennyisége. Legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy kifagyjon.
Úgye, hogy nem is bonyolult? Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella