A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Házi kocsonya csülökhússal, füstölt tarjával

2015. február 04. 06:00 - Mamabella

kocsonya.jpg

Igazi téli étel, tökéletes vendégváró hidegtálhoz, vagy csak úgy magában. Sokan nem mernek belevágni, pedig egyszerűbb elkészíteni, mint a húslevest. Másrészt riasztó lehet, hogy az áruházak hidegpultjában kapható kocsonyák a húson kívűl sok minden egyebet is tartalmaznak, ami szükséges a főzéséhez, de a tálaláshoz már nem kell. Következzen tehát egy sokszorosan kipróbált házi verzió kedvcsinálónak.

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Hozzávalók 6-8 főre:

  • egy kisebb bőrös nyers csülök (lehet csontozva is)
  • 15 dkg füstölt tarja
  • 2 tekercs sertésbőr, vagy sertés láb (kérjük meg a hentest, hogy a lábat vágja kisebb darabokra. Ez kell ahhoz, hogy a kocsonyánk vágható állagúra dermedjen)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 4+2 gerezd fokhagyma
  • 30-40 szem fekete bors
  • citrom gerezdek, koktél paradicsom, saláta a tálaláshoz

Elkészítése:

A húsféléket, bőrt, lábat annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. (Ha túl sok a víz, híg lesz a levünk) Felforraljuk és leszedjük a habját. Ez nagyon fontos, ezzel veszük elejét annak, hogy a kocsonyánk zavaros legyen. Egy nagy teatojásba tesszük a hagymákat és a fűszereket és óvatosan megsózzuk. A füstölt hús sós lehet és utólag is lehet még sózni ha szükséges. Beletesszük a zöldséget is és a lehető legminimálisabb lángon, gyöngyözve hagyjuk főni 2-3 órát.

Amikor elkészült, kivesszük a sárgarépát, ezt tetszőleges módon felvágjuk és egy jénai tál aljába, vagy formába tesszük a díszítéshez. Húsokról minden zsiradékot eltávolítunk, kisebb darabokra vagdossuk és ezt is elrendezzük a tálban, formában. A visszamaradó levet szitán, illetve egy kendőn átszűrjük és zsírtalanítjuk, majd óvatosan a tálban lévő húsokra merjük. 

Most jön egy kis pikantéria: a másik két fokhagyma gerezdet nyersen hajszálvékonyan felmetéljük és a még meleg lébe elpötyögtetjük. A nyers fokhagymától kap egy kis bukét. (Ez persze el is hagyható, ha valaki nem rajong a fokhagymáért, vagy együk együtt a párunkkal :-)

Ízlés kérdése, hogy ki hogyan szereti tálalni, én most egy nagyobb üvegedényben készítettem. A lényeg, hogy amikor tányérra tesszük látszódjon benne minden hozzávaló és arányos legyen a hús, zöldség és a lé mennyisége. Legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy kifagyjon.

Úgye, hogy nem is bonyolult? Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

 

komment
süti beállítások módosítása