Következzen ismét egy nagymama recept, igaz ez nem az én nagymamámé, hanem a Gasztroakrobatáé. A tészta pofon egyszerű, kevert tészta, bármilyen gyümölcs remekül illik hozzá. Persze szezonban a friss gyümölcs az igazi, most tél végén megteszi a mélyhűtőben lapuló meggy is. (Az én kedvencem az érdi bőtermő fajta, június végén érik, és kilószámra kerül a mélyhűtőbe) A liszt egy részét kiválthatjuk darált dióval, vagy mandulával és dúsíthatjuk kakaóval is. Szóval egy remek alap, amit ezerféleképpen variálhatunk. Lássuk mi kell hozzá:
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
- 1 dl tej
- 1 sütőpor
- csipet só
- 70-80 dkg magozott meggy (végszükség esetén befött is megteszi)
- 10 dkg durvára tört dió
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a langyos vajjal, a citromhéjjal és lével, apránként hozzáadjuk a tejet is.
A lisztben elkeverjük a sütőport és óvatosan, hogy a fehérjét ne törjük össze, összekeverjük a lisztet, a tojáskrémet és a habot.
Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, alaposan megszórjuk a tetejét a meggyel és a dióval. Nem kell lenyomkodni, mert ahogy megemelkedik a tészta, szépen körbefonja majd a gyümölcsöt. 180 C fokon kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Elronthatatlan, egyszerű és mennyeien finom hétvégi sütemény! Tessék bátran kipróbálni.
Mamabella