Igazi házikedvenc vasárnapi ebéd. Aki nem kedveli a nyulat, az készítheti marhalábszárból, vagy akár csirkéből is. A lényeg a krémes, zamatos, kissé savanykás zödségmártás és a pihepuha petrezselymes zsemlegombóc fantasztikus kettőse. Egyszerű, könnyen elkészíthető, lássuk mit kell vennünk hozzá:
Hozzávalók:
- 1 kg nyúlcomb (és/vagy nyúlgerinc, esetleg más kedvenc húsféle)
- 1 kg zöldég vegyesen (sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma)
- 3-4 méretes babérlevél
- 20-30 szem bors
- só
- ízlés szerint (alma)ecet
- mustár
- 2 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
A zsemlegombóchoz:
- 5-6 ún. német zsemle (ennek van tartása ellentétben a vizes zsemlével )
- 2 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 15-20 dkg liszt
- mokkás kanál sütőpor
- víz
- só
Elkészítése:
Először felkockázzuk a zsemléket és 150 C fokos sütőben aranybarnára piritjuk/szárítjuk, félretesszük.
Most összeállítjuk a vadast: a megpucolt zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és egy méretes fazékban rétegesen lerakjuk a hússal. Hozzáadjuk a babérlevelet, kb. egy fél dl. almaecetet, (a borsot teatojásba tegyük, hogy utána ne egyenként kelljen kihalászni) és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Hús fajtájától függően 60-80 percig főzzük, amíg vajpuha nem lesz. Ekkor kiemeljük a hús darabokat, óvatosan, hogy ne essen szét, a babérlevelet és a borsot kidobjuk. A zöldségeket turmixgépben (vagy botmixerrel) krémesre pürésítjük és apránként adagoljuk a főzőlevet hozzá, hogy ne legyen túl híg. Egy másik edényben lekaramellizáljuk a cukrot a vajon és amikor megpirult hozzáadjuk a zöldségpürét. Kevés mustárral savanyíthatjuk (van aki még tejfölt is tesz bele, én ezt most kihagytam). Forralunk egyet rajta, visszatesszük a hús darabokat a mártásba és tálalásig melegen tartjuk.
A gombóchoz elkészítjük a nokedli tésztát: a tojásokat felverjük kicsit, hozzáadjuk a felmetélt petrezselymet, elkeverjük a liszttel, sütőporral és annyi vízzel, hogy híg nokedli tésztát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a pirított zsemlekockákat, jól összekeverjük és egy fél órát hagyjuk állni, hogy a száraz zsemle magába szívja a nokedlitésztából a nedvességet. Akkor jó, ha majdnem egynemű masszát kapunk a végére. Nagylábosban vizet forralunk, megsózzuk, és amikor zubogva forr, nedves kézzel gombócokat formázunk (ne tegyünk túl sokat egyszerre bele, mert megnőnek) és kifőzzük. 5-10 percet számoljunk egy adag kifőzésére a gombócok méretétől függően.
Tálalhatunk is, úgye, hogy nem boszorkányos? Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella