A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Madártej

2015. február 06. 08:44 - Szabados Levi

A madártej egy rendkívül egyszerű, habkönnyű desszert. Elkészítéséhez nem kellenek különleges alapanyagok, még is hatalmas élményt okozhat egy jól elkészített madártej. A desszert pontos eredete nem tisztázott, ugyan valószínűsíthető, hogy az elnevezés a ókori görögöktől származik, akik madarak tejének hívtak azokat az édességeket, amiknek az elkészítése/beszerzése körülményes volt. Különböző változatai meghódították a világot (Floating island, Kanarimilch, Rasmalai...). Az alábbi egy jellegzetes francia recept.

img_1630.jpg

Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

 

Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 5 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája

 

A habhoz:

  •  2 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor

 

Elkészítés:

A vaníliarudat hosszában félbe hasítjuk, és beledobjuk a tejbe, majd alacsony lángon felforraljuk. Félre rakjuk egy kis időre, míg a tojássárgáját a cukorral krémesre keverjük. Kivesszük a vaníliarudat a tejből, az 1/3-át lassan a tojáshoz adjuk. Visszaöntjük a lábosba, folytonos kevergetés mellett 10 percig főzzük. Ha kész vagyunk nincs más dolgunk, mint lehűteni. Majd díszíthetjük habcsókkal és egy kevés karamellizált cukorral.

 

Habcsók:

Vízgőz felett habbá verjük a fehérjét, mikor már félkemény, hozzá szitáljuk a porcukor felét. Mikor már majdnem teljesen kemény, hozzáadjuk a másik felét. 180 C fokos sütőben 10-12 percig sütjük, majd hagyjuk száradni.

 

img_1630.jpg

Gasztro Akrobata Levi

komment
süti beállítások módosítása