Pezsgő I Olaszrizling I Deviant Syrah I Aszú
Célunk a következő: minden héten kóstoljatok meg valami újat. Általában bort ajánlunk, de ezúttal egy pezsgő is bekerült a repertoárba. Ezúttal azonban nem csak jó borokat ajánlunk, hanem leleplezzük a csavaros kupakhoz (csavarzár) fűződő tévhiteket és sztereotípiákat!
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Azoknak, akik most csöppentek a Borterápiába, egy kis emlékeztető:
A gasztro akrobatika egy olyan sportág, ahol minden érzékszervünket alaposan át tudjuk mozgatni és nincs is kellemesebb annál, amikor az ízlelőbimbóinkban érezzük az izomlázat. Az ilyen sportok természetes velejárója, hogy a szervezetünknek nagy szüksége van az elvesztett folyadék pótlására. Természetesen nem mindegy, hogy mit iszunk, ezért úgy döntöttünk, segítünk nektek eligazodni a borok között, annak érdekében, hogy a gasztro akrobatikát egy új szinten művelhessétek.
Teljesen érthető módon szakemberekhez fordultunk, hogy a lehető legmagasabb színvonalon szolgálhassuk a sportág rajongóit. Így született meg a „Borterápia: A Gasztro Akrobata részeges szakosztálya” cikksorozat. A szakosztály szakmai színvonalát a Doblo Borbár és Popovits Dávid (amik tulajdonképpen egyet jelentenek) biztosítják.
Lelovits Tamás - Villányi Olaszrizling (2013)
Az üveg visszafogott és letisztult. Rögtön feltűnt, hogy a palackot csavaros kupakkal zárták le, el is határoztam, hogy megkérdezem Dávidot, hogy ez gáz-e?
Ami a bor megjelenését illeti, nagyon világos szalma színe van, a kissé párás pohárba pillantva láthatjuk, hogy nem zavaros a bor. Nem győzi Dávid hangsúlyozni, hogy hány borhiba szűrhető ki egy pillantással. A második lépésben az orrom a pohárba dugom és mélyet szippantok. Illatában visszafogott a bor, ízében sem nyújt meglepetést, felfedezhetők a fajtajelleg jegyei. A bor egyértelműen reduktív, nagyon fiatalka, citrusos-virágos illatával, picit kesernyés lecsengésével, gyümölcsös ízével és 1300 forintos árával kiváló.
Németh János - Deviant-Syrah (Szekszárd, 2012)
Az üveget a kezembe véve impozáns látvány tárult a szemem elé. A Stumpf Bence által tervezett címke mindenkit levett a lábáról. Annyira menő, hogy még egy videó is van róla. A Deviant-Syrah-ból mi a második évjáratot kóstoltuk, aminek ebben az esetben jelentősége van, hiszen ennél a szőlő fajtánál számít a kor. Minél régebbi a dűlő, annál testesebb lesz a bor. Megjelenése nagyon szép, illatában fekete borsot érezni, ez fajtajelleg. Ami érdekes, az az, hogy érezni benne a gyufa, foszfor vagy égett gumi illatát, ami akármilyen meglepő, nem borhiba, hanem fajtajelleg. Friss, fűszeres, de könnyed, nagyon izgalmas bor. Ez egész poharat körbelengi egy hűvös elegancia, nagyon ízlett!
Portugál Pezsgő - Gazella /sparkling wine/
Amikor egy pezsgőt vizsgálunk a pohárban, figyeljünk a buborékok mennyiségére és minőségére, hiszen minél több a bubi, annál jobb a pezsgőnk. Illatából rögtön kitűnik, hogy tankos erjesztéssel készült (pezsgők esetében tankos és hagyományos erjesztésről beszélhetünk). Mikor az első kortyot a szánkba vesszük, figyeljünk az ital textúrájára, fontos, hogy a szánkban felhabzik-e az ital. Ez a pezsgő nagyon finom, azonban ha egy közepes minőségű pezsgőt megfelelő hőfokon (körülbelül 6 fok) szervírozunk, akkor nehéz megállapítani a különbséget. Ennek a pezsgőnek kellemes, száraz és gyümölcsös íze van, de én mégsem tudtam szeretni; vártam a nagy áttörést, de még mindig nem vagyok pezsgő rajongó.
Dominium - 6 Puttonyos Aszú (2006)
Na ez a tuti. Nem rajongok a desszertborokért, de ez már valami! A tokaji aszú hungarikum, remélem nem kell bemutatnom senkinek. A gyártási eljárásba nem szeretnék belemenni, hiszen nem ez a cél most. A pohárba töltve a borostyánszínű desszertbort, máris örömtáncba kezdenek az ízlelőbimbóink. Mély mézes arany. Megtekerjük, erősen ablakos, ami azt jelenti testes. Ha az orrunkat a pohárba dugjuk, mély méz illatot érzünk, ez fenséges. A botritisz megtette hatását és ezt a poharunkban is érezhetjük. Nem fog senki meglepődni, ha azt írom, hogy a bor ízében sem okoz csalódást. A méz dominál, egy túltelített oldatot tarthattam a poharamban. Fantasztikus!
Poharakat kifényesíteni, dugóhúzót megélezni!
Üdv,
A Részeges Gasztro Akrobata