Olyan zsemlét kerestem, ami este előkészíthető, és másnap reggel – éjjeli kelesztés után – frissen, melegen tálalható. Ez a recept pontosan megfelel ezeknek a kívánalmaknak, és egy puffancs jellegű zsömlét kapunk a reggelihez. Nem azt mondom, hogy hétköznap is ilyen zsemlét fogok sütni, de egy vasárnapi reggelit abszolút feldobhatunk vele, és a ráfordítandó munka egyáltalán nem sok. A korábban megsütött hamburgerbucira csak kicsit hasonlít, édesebb jellegű.
Hozzávalók:
Az előtésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
A tésztához:
- előtészta
- 30 dkg liszt
- 7 g só
- 0,5 dl tej
- 2 dkg olvasztott margarin
- 6 dkg cukor
Kenéshez:
- tej
Elkészítés:
Az előtészta hozzávalóit összekeverjük, és lefedve meleg helyen állni hagyjuk. Kb. 2 óra alatt (de ha nem elég meleg a konyha, akár 2,5 óra is szükséges lehet) megvárjuk amíg megtriplázódik a térfogata.
A tészta hozzávalóit – a margarin kivételével – összekeverjük az előtésztával, és kb. 10 perc alatt összegyúrjuk.
Ha esetleg túl ragacsosnak találnánk, egy kevés lisztet adhatunk még hozzá. Amikor szépen összeállt, két részletben hozzáadjuk az olvasztott és kissé kihűlt margarint (igen, ebben a receptben margarint, és nem vajat használunk). Tovább gyúrjuk, amíg egy ruganyos, nem ragacsos tésztát kapunk. A tésztagombócot lefedjük, meleg helyen 1 órán keresztül kelni hagyjuk.
A tésztából 8 gombócot formázunk (vagy ha nagyobb ill. kisebb zsömléket szeretnénk több vagy kevesebb részre vesszük), és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, fóliával lefedjük, és a hűtőbe tesszük.
Másnap reggel tejjel megkenjük a szépen megkelt gombócokat, és nem előmelegített sütőben légkeveréssel 15-20 perc alatt 170°C-on készre sütjük.
Itt pedig szendviccsé válásukra várnak a puffancsok:
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Noémi