A Gasztro Akrobata

Food is my best friend.

Újragondolt frankfurti leves kínai kelből

2014. szeptember 29. 08:33 - Mamabella

Együnk (több) levest! Ez a tartalmas leves jótékonyan hozzájárul a napi folyadék pótlásunkhoz, (sajnos szinte mindenki kevesebbet iszik a kelleténél), nagyon egyszerű elkészíteni, nem kellenek hozzá költséges alapanyagok és remek kiegészítője egy hétköznapi családi ebéden az utána tálalt vajas morzsás pillekönnyű túrógombócnak. Eredetileg a frankfurti leves kelkáposztával készült, mindenkinek lehetnek (rém)képei a menzán tálalt borzalmakról. A kínai kel amellett, hogy nem olyan szagos, mint a kelkáposzta (tehát a gyerekeknek is szimpatikusabb :-), alig kell főzni (és fontos is, hogy kicsit roppanós maradjon) magas fehérje tartalma miatt nagyon egészséges, nyersen, fóliába csomagolva jó pár napig eláll a hűtőben, ha úgy alakul, hogy megfeledkezünk róla. Az újragondolás az elkészítés módjában rejlik, íme.

 Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!

Frankfurti alap.jpg

Hozzávalók (6-8 főre):

  • 50 dkg kínai kel
  • 25 dkg krumpli
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 3 pár juhbeles virsli
  • 1 közepes fej vörös hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény és fűszerpaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 2,5 l sonka lé vagy víz
  • 2 evőkanál házi, sós reszelt zöldség

Elkészítése: 

A füstölt szalonnát felkockázom, kislángon hagyom, hogy a zsírját kiengedje, ha picit megpörkölődtek a szalonnakockák rádobom a negyedekbe vágott füstölt kolbász. Pár percig együtt pirítom majd rádobom a felkockázott füstölt tarját és krumplit. (A krumplit célszerű akkora darabokra vágni, mint a virslikarika, a végeredmény így sokkal étvágygerjesztőbb lesz). Összeforgatom az őrölt köménnyel és a paprikával és felöntöm 2,5 l vízzel.

Frankfurti 1.jpg

A vörös- és fokhagymát, szemes borsot és két kanál házi sós reszelt zöldséget a nagyméretű tea tojásba teszem, és belelógatom a levesbe, felforralom és addig főzöm, amíg a krumpli majdnem tökéletesen puha. Ekkor teszem hozzá a szeletelt kelt és a felkarikázott virslit és pár perc alatt készre főzöm.

Frankfurti 2.jpg

A sokféle füstölt hozzávalótól kellően füstös lesz, nem kell kész füstös ízű leves kockát használni. (A húsvéti sonkafőzésből mindig megmarad lé, amit szintén dobozokban, adagokban szoktam lefagyasztani. Ehhez a leveshez tökéletesen használható, csak vigyázzunk, hogy ne legyen túl sós.) Ha nincs sonkalé a víz is tökéletes, ilyenkor használom a házi, sós, reszelt zöldséget: 1 kg sárgarépa, 0,5 kg fehérrépa, 0,5 kg zeller, mosva, reszelve, kilónként 0,2 kg sóval összeforgatva, üvegekbe töltve és mehet a hűtőbe, nagyon sokáig eláll. Szuper ízletes, tartósítószer mentes házi vegeta, alkalmanként 1-2 evőkanál bőven elég belőle.

Amikor készre főtt, kiveszem a teatojást. Azáltal, hogy a hagyma félék és a bors eltávolíthatóak, az aromájukat átadják ugyan, de a leves textúrája tisztább, lazább lesz. Rántás helyett egy szem nyers fokhagymát paszírozok még bele az intenzívebb íz kedvéért, keverek egyet rajta és lehet is tálalni.

Frankfurti 3.jpg

Tessék bátran kipróbálni!

Mamabella

komment
süti beállítások módosítása