Együnk (több) levest! Ez a tartalmas leves jótékonyan hozzájárul a napi folyadék pótlásunkhoz, (sajnos szinte mindenki kevesebbet iszik a kelleténél), nagyon egyszerű elkészíteni, nem kellenek hozzá költséges alapanyagok és remek kiegészítője egy hétköznapi családi ebéden az utána tálalt vajas morzsás pillekönnyű túrógombócnak. Eredetileg a frankfurti leves kelkáposztával készült, mindenkinek lehetnek (rém)képei a menzán tálalt borzalmakról. A kínai kel amellett, hogy nem olyan szagos, mint a kelkáposzta (tehát a gyerekeknek is szimpatikusabb :-), alig kell főzni (és fontos is, hogy kicsit roppanós maradjon) magas fehérje tartalma miatt nagyon egészséges, nyersen, fóliába csomagolva jó pár napig eláll a hűtőben, ha úgy alakul, hogy megfeledkezünk róla. Az újragondolás az elkészítés módjában rejlik, íme.
Ha tetszik nektek a gasztro akrobatika, kövessetek minket a facebookon!
Hozzávalók (6-8 főre):
- 50 dkg kínai kel
- 25 dkg krumpli
- 25 dkg füstölt tarja
- 10 dkg füstölt kolbász
- 3 pár juhbeles virsli
- 1 közepes fej vörös hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény és fűszerpaprika
- só, bors ízlés szerint
- 2,5 l sonka lé vagy víz
- 2 evőkanál házi, sós reszelt zöldség
Elkészítése:
A füstölt szalonnát felkockázom, kislángon hagyom, hogy a zsírját kiengedje, ha picit megpörkölődtek a szalonnakockák rádobom a negyedekbe vágott füstölt kolbász. Pár percig együtt pirítom majd rádobom a felkockázott füstölt tarját és krumplit. (A krumplit célszerű akkora darabokra vágni, mint a virslikarika, a végeredmény így sokkal étvágygerjesztőbb lesz). Összeforgatom az őrölt köménnyel és a paprikával és felöntöm 2,5 l vízzel.
A vörös- és fokhagymát, szemes borsot és két kanál házi sós reszelt zöldséget a nagyméretű tea tojásba teszem, és belelógatom a levesbe, felforralom és addig főzöm, amíg a krumpli majdnem tökéletesen puha. Ekkor teszem hozzá a szeletelt kelt és a felkarikázott virslit és pár perc alatt készre főzöm.
A sokféle füstölt hozzávalótól kellően füstös lesz, nem kell kész füstös ízű leves kockát használni. (A húsvéti sonkafőzésből mindig megmarad lé, amit szintén dobozokban, adagokban szoktam lefagyasztani. Ehhez a leveshez tökéletesen használható, csak vigyázzunk, hogy ne legyen túl sós.) Ha nincs sonkalé a víz is tökéletes, ilyenkor használom a házi, sós, reszelt zöldséget: 1 kg sárgarépa, 0,5 kg fehérrépa, 0,5 kg zeller, mosva, reszelve, kilónként 0,2 kg sóval összeforgatva, üvegekbe töltve és mehet a hűtőbe, nagyon sokáig eláll. Szuper ízletes, tartósítószer mentes házi vegeta, alkalmanként 1-2 evőkanál bőven elég belőle.
Amikor készre főtt, kiveszem a teatojást. Azáltal, hogy a hagyma félék és a bors eltávolíthatóak, az aromájukat átadják ugyan, de a leves textúrája tisztább, lazább lesz. Rántás helyett egy szem nyers fokhagymát paszírozok még bele az intenzívebb íz kedvéért, keverek egyet rajta és lehet is tálalni.
Tessék bátran kipróbálni!
Mamabella