A répatorta egy megosztó süti. Vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy hogyan lehet megenni egy süteményt, amiben répa van, míg azok, akik már kóstolták, nem értik, hogy az előző tábor miért nem imádja ezt a sütit. A répatortával még csak most ismerkedőket meg kell nyugtassam, nem lehet érezni a répa ízét a sütiben (általában ezt kérdezik az embertől), inkább egy kellemes narancsos íz dominál benne (lásd, a bolti narancsszörpökben szereplő béta-karotint, mint hozzávalót). Én mascarponét raktam a tetejére, de ha valaki ezt kihagyná, akkor egy sima cukros mázzal (porcukor és víz keveréke) is el tudom képzelni. A gyerekeim is gyanakodva tekintettek először a sütire, majd később ezt mondták: „Anya, ez mennyei… :)”
Vágjunk is bele:
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 25 dkg barna cukor
- 30 dkg liszt
- 2 dl olaj
- 1 csipet só
- 45 dkg darált répa
- 10 dkg apróra tört dió
- 5 dkg fehércsoki
- 1 csomag sütőpor
- 1 mk. fahéj
- 0,5 tk. szegfűszeg
- 0,5 tk. gyömbér (ha valaki nem kedveli, elhagyható)
- egy narancs héja (ha nem kezeletlen, körömkefével alaposan csutakoljuk le)
Máz:
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg porcukor
Elkészítés
A tojásokat összekeverjük a cukorral,
és 2-3 percig kézi mixerrel keverjük.A répát megdaráljuk (ha a könnyebb ellenállás irányába kívánunk haladni - mint én -, akkor egy botmixerrel apróra szecskázzuk). A tojásos keverékhez adjuk az olajat, és a darált répát.
Az apróra tört diót, a lisztet, a sütőport, a csipet sót, valamint a fűszereket és a reszelt narancshéjat összekeverjük,
és a száraz anyagokat a tojásos-répás keverékhez adjuk. A végén hozzáadjuk a mikróban megolvasztott fehér csokoládét.
Egy kivajazott és kilisztezett kapcsos tortaformában 170°C-os sütőben légkeveréssel kb. 55 percig sütjük. Ha beleszúrt fogpiszkáló (vagy hurkapálcika) tisztán jön ki, akkor kész. A formában hagyjuk kihűlni, majd teljesen kihűtjük, mivel ha még melegen kerül rá a bevonat, akkor egyszerűen lefolyik róla.
A bevonathoz a mascarponét a porcukorral összekeverjük, és a torta tetejére kenjük. Ha bírjuk - én nem bírtam - hagyjuk a hűtőben dermedni a mascarponét, de már ekkor is nagyon finom.
Jó étvágyat!
Gasztro Akrobata Noémi