A Piskóta ami nem piskóta!
Sok rémtörténetet hallottam már szalonnás piskótákról, meg olyanokról, amik laposak maradtak sütés közben, vagy amik a sütőből kivéve változtak lepénnyé. Ez a recept még egyszer sem hagyott cserben, és mindenkit csak arra tudok biztatni, hogy próbálja ki, és nem fog csalódást okozni. Az, aki sütésre adja a fejét, általában tudja, hogy minél habosabb marad a piskótatészta, annál jobb végeredményt kapunk. De az eredeti verzióban, ahol először a tojás-sárgákat keverjük össze a cukorral, és utána adjuk hozzá a felvert fehérjét, nagy valószínűséggel annyira összetörik a hab, hogy mire a sütőbe kerül, már el is felejthetjük a magas piskótát. A megoldás pofonegyszerű: megfordítjuk a sorrendet, és először a habot verjük fel a cukorral, és utána adjuk hozzá (akkor már nem géppel, hanem egy kézi erővel, egy konyhai lapáttal) a tojássárgáját, illetve a sütőporral elkevert lisztet. Az én sütőm légkeveréses, és még nem sütöttem sima sütőben, de meggyőződésem, hogy ott sem vallunk szégyent ezzel a módszerrel…
Bevásárló lista:
- 6 tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg sima liszt (8 dkg kiváltható étkezési keményítővel)
- 2 kk. sütőpor
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
Mielőtt hozzákezdenénk a tényleges munkához, a sütőt előmelegítjük 170oC-ra, és a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (az oldalára is tehetünk sütőpapírt, de én nem szoktam). A sütőforma oldalát semmiképpen nem zsírozzuk, mert nem tesz jót a tésztának.
Első lépés
Most jön az érdemi munka: A tojások sárgáit elválasztjuk a fehérjétől. A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, amikor már a hab kezd keményebbé válni, szép lassan hozzáadjuk a cukrot (2-3 adagban). Amikor már extra keménnyé vált a hab (a tálat megfordítva nem csúszik ki, illetve ha kivesszük a habverőt, megmarad a kis sipkája), akkor a gépet félre tesszük, többé már nem lesz rá szükségünk.
Második lépés
A félretett tojás-sárgákat hozzáadjuk a fehérjékhez, és óvatosan egy konyha lapáttal belekeverjük. Az előzőleg kimért lisztet és hozzákevert sütőport hozzáadjuk, és újra óvatos keveréssel egyneművé varázsoljuk.
Harmadik lépés
Az elkészült tésztát belapátoljuk a sütőformába, és az előmelegített sütőbe a középső rácsra toljuk (én ilyenkor szoktam rákapcsolni a légkeverést).
A sütés
A sütési idő az én sütőmnél kb. 22 perc, de ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia. Ha úgy látjuk, kb. 15 perc után, hogy nagyon pirulna a teteje, akkor érdemes lehet a tetejére alufóliát teríteni.
Az eredmény
Vágjatok bele! Ölel benneteket:
Gasztro Akrobata Noémi